Slabszy internet po podlaczeniu anteny zewnetrznej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Slabszy internet po podlaczeniu anteny zewnetrznej
Witam, jestem uzytkownikiem internetu orange free net jakis czas temu zakupilem modem huawei e3131 ktory jest kompatybilny z routerem tp-link mr3420 i do pewnego czasu to wystarczalo ostatnio jednak okolo godz 17 internet starsznie zwalnial do tego stopnia ze przegladanie stron nawet nie bylo mozliwe dlatego tez zakupilem antene zewnetrzna tj.http://www.agrolan.pl/p/1524/279/max-da ... w-gsm.html
podlaczylem ja bezposrednio do modemu ktory jest wlozony w router i ku mojemu zdziwieniu gdy sprawdzam szybkosc internetu jest slabsza z nia niz bez. sprawdzalem kilka razy. prosilbym o jakies rady. pozdrawiam nowy forumowicz.
podlaczylem ja bezposrednio do modemu ktory jest wlozony w router i ku mojemu zdziwieniu gdy sprawdzam szybkosc internetu jest slabsza z nia niz bez. sprawdzalem kilka razy. prosilbym o jakies rady. pozdrawiam nowy forumowicz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Re: Slabszy internet po podlaczeniu anteny zewnetrznej
http://www.agrolan.pl/p/1524/279/max-da ... w-gsm.htmlja.michal pisze:Popraw link.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ustawiłeś dobrze antenę czy "na oko"? Ile masz kabla antenowego? Na jakiej częstotliwości się łączysz?
-
Antena skierowana mniej wiecej na najblizszy nadajnik,20m kabla. Nie wiem na jakiej czestotliwosci sie lacze
ale zaraz po podlaczeniu sprawdzalem predkosci wynosila ponad 7mb/s chwile potem powtorzylem i bylo 8,7mb/s gdzie srednio zazwyczaj wynosi 1/2mb/s gdy sprawdzalem sb. i nie wiem czy to nie problem ale zlaczka laczaca kable dotyka anteny tv i metalowej rurki na ktorej wisza obie anteny, rurka ma 15 m wysokosci i jest zakopana w ziemie i nie wiem czy to tez moze byc problem jak myslisz? dodaje ss z wynikami predkosci jako zalacznik ktore mialem ostatnio.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To na "mniej więcej" anten się nie ustawia. Ustaw dobrze antenę mierząc sygnał (dBm) i tłumienie (Ec/Io).wysio7170 pisze:Antena skierowana mniej wiecej na najblizszy nadajnik
Dużo, a dlaczego niżej.wysio7170 pisze:20m kabla.
wysio7170 pisze:Nie wiem na jakiej czestotliwosci sie lacze
Wymuś poszczególne częstotliwości. Zobacz również na mapie stacji bazowych co w miejscu, w które kierujesz antenę, może działać. Jeśli wyjdzie, że łączysz się na 2100 MNz to strat na złączach i tej długości kabla będzie jakieś 12-15 dB.
wysio7170 pisze:zlaczka laczaca kable dotyka anteny tv i metalowej rurki na ktorej wisza obie anteny
Jaka złączka?
-
Szczerze to nie wiem jak wymusic te czestotliwosci bo sie nie znam na tym chociaz szukalem na necie co i jak, ale za to przekrecilem antene w str drugiego nadajnika i jest znacznie lepiej odnosnie predkosci internetu chociaz ping troszke podniosl sie i utrzymuje sie na wysokosci 85/110. Bardzo dziekuje za wszystkie rady jeszcze poszperam moze cos pokombinuje z tym wszystkim.Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Sam mam ten modem i raczej daje rade (na ruterze mogą być spadki) podłącz pod komputer sam modem i tam testuj.
Co do częstotliwość to modem nie obsługuje lte, UŻYJ programu TNI, poczytaj i kieruj się jak najniższym db im mniej tym lepiej. Ale samym modemem nie routerem. Antena dużo daje. Testuj bez anteny i z anteną.
Co do częstotliwość to modem nie obsługuje lte, UŻYJ programu TNI, poczytaj i kieruj się jak najniższym db im mniej tym lepiej. Ale samym modemem nie routerem. Antena dużo daje. Testuj bez anteny i z anteną.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie jak najmniej, a jak najwięcej. Wartości są podawane w -dBm. Sygnał -75 dBm jest lepszy od -110 dBm. Ec/Io jak najbliżej zera lub nawet na plusie.sokoleokoo2 pisze:i kieruj się jak najniższym db im mniej tym lepiej.
-
- Stały użytkownik forum
Ale wiadomo o co biega, aha -99/-100/-101 przy tych wartościach u mnie internetu zawsze brakowało dodatkowo przy -100 już prawie nie mogłem się połączyć a -101 to był granica.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo to bardzo niski sygnał. Dobry sygnał zaczyna się dopiero przy -85 dBm i Ec/Io nie niższym niż -10.