Zrywa połączenie i konieczna antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gtx
Początkujący użytkownik forum

Zrywa połączenie i konieczna antena

Post autor: gtx »

Liczę na wyrozumiałość z uwagi że jestem nowy na tym forum.

Przedstawię temat z którym przybyłem na te forum.

Sytuacja wygląda tak, mam LTE Play w Katowicach centrum. Posiadam modem USB ZTE 823 z podłączeniem anteny DUAL.
Podczas połączenia LTE często bywa tak że połączenie nagle umiera, tzn. wpisuje google.pl czekam i czekam i nic, ponownie wpisuje i nic, aż udaje się czasami nawet po minucie połączyć.
Dodam że zasięg mam niby 3 kreski ale coś mam wątpliwości do tego wskazania skoro mam takie problemy.

Chcę rozwiązać problem stosując zewnętrzną antenę ale im więcej czytam to mniej wiem.
Niektórzy mówią że producenci kłamią i np. 48db to fikcja.

Proszę o pomoc w doborze anteny, dodam że z powodu ograniczeń tzn. brak balkonu będę musiał mieć antenę w pokoju.
Rozmiary dowolne jak się zmieści za szafę ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zrywa połączenie i konieczna antena

Post autor: ja.michal »

Antena kierunkowa i montaż jej w domu, i to jeszcze wciśniętą w kąt, to pomyłka. Już lepiej wyjdzie kupienie anteny dookólnej i wystawienie jej za okno.
gtx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gtx »

ja.michal pisze:Antena kierunkowa i montaż jej w domu, i to jeszcze wciśniętą w kąt, to pomyłka. Już lepiej wyjdzie kupienie anteny dookólnej i wystawienie jej za okno.

Rozumiem że antena kierunkowa w pomieszczeniu nawet ustawiona w odpowiednim kierunku nie sprawdzi się?
Myślałem że kierunkowa na dachu czy pomieszczeniu działać będzie tak samo.

Dodam że zainstalowałem aplikację w Android Netmonitor.
Pokazuje że stacja z którą się łączy jest oddalona o 200m.
Po sprawdzeniu na http://beta.btsearch.pl pisze że stacja należy do T-Mobile, dziwne ponieważ na telefonie pisze Play, czy aplikacja poprawnie pokazuje lokalizację z którą bazą się łączy?

Na marginesie dodam że z http://beta.btsearch.pl mogę wywnioskować że niby są cztery stacje około 200m oddalone, z tym że niekoniecznie każda musi działać tego się dowiedziałem z forum.

Wystawienie anteny nie wchodzi w grę, z uwagi na braku możliwości technicznych.
Jedyną możliwą lokalizacją anteny jest pomieszczenie.

Rozważałem instalację anteny dookólnej ale widziałem sporo negatywnych opinii że niby są złe, niektórzy nawet nazywają je masztami na chorągiewki, więc jak to jest? Dodam że skoro jest kilka stacji bazowych w okolicy LTE to może dookólna jest najepszym wyborem? Ale jest jeszcze inna kwestia chciałbym aby transfer był trochę bardziej LTE niż 10mb, dlatego zastanawiałem się nad kierunkową.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie sprawdzi. Przerabiałem to z panelem 17 dBi Cybertecha na 2100 MHz. Myślałem, że antena walnięta, jak ją testowałem na ziemi, ale ostatecznie zamontowałem ją na kominie i eureka.

Telefon masz z LTE i testujesz na karcie internetowej czy głosowej?

Wygląda to na obciążenie sieci. Play i jego LTE jest bardzo zapchane. Przy 200 m od stacji nie powinny być potrzebne żadne anteny. W twoim wypadku nie wiem czy jakiekolwiek kombinacje z antenami coś pomogą. Anteny dookólne z podstawką magnetyczną generalnie są jak maszty do chorągiewek przy używaniu ich w domu. One są robione do używana na metalowym samochodzie, który niejako robi za część anteny. Mam taką małą antenkę dookólną i na samochodzie spisuje się świetnie, na parapecie już gorzej. Kolejna sprawa to długość i rodzaj kabla antenowego przy tych antenach. Zazwyczaj jest to przewód, który ma wysokie tłumienie powyżej 1 GHz. Do tego jak jest go kilka metrów to w praktyce kabel i złącza wprowadzają większe tłumienie niż zysk anteny.

Serio nie możesz wystawić anteny na parapet i przymknąć kabla oknem? Te kable od anten dookólnych są cienkie (chociaż po czasie może się przeciąć, przy częstym zamykaniu i otwieraniu).

Przyszło mi coś do głowy. Napisałeś, że masz antenę i sygnał ci zamiera. Może być taka sytuacja, że masz nie za słaby sygnał, a przesterowany. Wtedy objawia się to właśnie niestabilnością połączenia.
ODPOWIEDZ