Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam wszystkich, przybyłem na forum z ciekawym a być może absurdalnym pytaniem. Za raz je zadam, ale najpierw małe wyjaśnienie.
3 piętrowy dom. Na dachu planuje maszt z 2 antenami HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi do nich podłączone 2 routery zte mf910 z orange. W pobliżu anteny na 2100mhz oddalone o 2,5km, 7km i 9km. Obie anteny planuje skierować na ten sam nadajnik- z najlepszym transferem. Czy te anteny nie będą sobie przeszkadzać? Czy obie będą działały na maks swoich możliwości? Czy może właśnie czego się obawiam sygnał będzie "dzielony" na 2 anteny w tym samym miejscu, np, używając jednej anteny transfer 10mbps a używając 2 anten to po 5mbps na antene?:). Może kierować je na 2 oddzielne BTSy? Wyprzedzę pytanie po co 2 "internety" w jednym domu ? Jeden służyłby do pracy zdalnej, gdzie wymagane stałe szybkie połączenie. Wyklucza to w tym czasie przeglądanie netu przez drugą osobę.
IMO mogą się zdarzyć problemy z uploadem (jeden router może mieć wpływ na drugi), ja montując 2 anteny GSM/3G założył bym je w polaryzacji ortogonalnej (czyli jedną poziomo) systemy na stacjach i tak są zwykle skośne.
No i trzeba bardziej zadbać o jakość kabli antenowych.
I jeszcze jedna może trochę ciekawostka, jeśli w obu routerach miało by działać wifi (odradzam) to oprócz ustawienia skrajnych kanałów radzę same routery oddalić od siebie. Mimo wszelkich zastosowanych filtrów, wystarczy aby jedna końcówka zagłuszała drugą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:IMO mogą się zdarzyć problemy z uploadem (jeden router może mieć wpływ na drugi), ja montując 2 anteny GSM/3G założył bym je w polaryzacji ortogonalnej (czyli jedną poziomo) systemy na stacjach i tak są zwykle skośne.
No i trzeba bardziej zadbać o jakość kabli antenowych.
I jeszcze jedna może trochę ciekawostka, jeśli w obu routerach miało by działać wifi (odradzam) to oprócz ustawienia skrajnych kanałów radzę same routery oddalić od siebie. Mimo wszelkich zastosowanych filtrów, wystarczy aby jedna końcówka zagłuszała drugą.
Generalnie kable od anten będą szły jedną rurką w ścianie bo tylko tak mam możliwość je poprowadzić. Routery oczywiście na skrajnych kanałach wifi. Ale pewnie będą leżały w tym samym miejscu bo kable schodzą do tego samego pomieszczenia. Mówisz, że końcówki czyli jak rozumiem wtyczki wtykane w gniazdo antenowe w routerze mogą siać zakłócenia dla siebie na wzajem?
I może jak już jest temat to zapytam o radę co do BTS i ustawień anteny. Mieszkam w miejscowości Kalinowiec, woj. mazowieckie. Dzwoniłem dziś do orange na infolinie techniczną i zapytałem o dostępne częstotliwości dla mojej miejscowości. Interesowało mnie 2100mhz. Powiedziano mi, że takie pasmo mam z anteny w Paplinie(w linii prostej 2,4km ale po drodze 300m lasu) Po miedzy miejscowościami Leśniki i Dąbrowa - 9km i w miejscowości Laski -7km. Wszystkie na 2100mhz. udało mi się połączyć z dachu budynku z hspa + dc i transfer miałem 16mbps downloadu. Nie wiem z której anteny. W co radzilibyście celować? Czy las nie będzie problemem dla tej technologii?
Radiowe końcówki mocy (czyt: elementy odpowiedzialne za nadawanie).
Musisz być przygotowany, że jeśli routery będą obok siebie to wifi będzie mogło się zakłócać. Przerabiałem ekstremalny przypadek czyli 2 AP w jednej obudowie, konfiguracja 1 i 13 niewiele pomagała, jak coś się jednym radiem przesyłało, to próba skorzystania z drugiego doprowadzała do spowolnienia transferu i tu i tu.
Z tą różnicą anten to gdzieś czytałem, odnośnie najlepszego umiejscowienia anten dookólnych koło siebie (aby prawidłowo działały) i powinny być umieszczone równość λ, λ/2, λ/3 lub λ/4. Także tutaj chyba najlepiej anteny umieścić w odległości innej od λ (lub ułamku λ) częstotliwości na jakiej mają działać anteny.
ja.michal pisze:Z tą różnicą anten to gdzieś czytałem, odnośnie najlepszego umiejscowienia anten dookólnych koło siebie (aby prawidłowo działały) i powinny być umieszczone równość λ, λ/2, λ/3 lub λ/4. Także tutaj chyba najlepiej anteny umieścić w odległości innej od λ (lub ułamku λ) częstotliwości na jakiej mają działać anteny.
Mówisz o routerach w tym momencie czy o antenach panelowych na 2100? Możesz w takim razie wyliczyć lambdę na 2100?
Dzięki za wasze odpowiedzi, za to lubię i szanuje to forum - wiele się można dowiedzieć
ja.michal pisze:Z tą różnicą anten to gdzieś czytałem, odnośnie najlepszego umiejscowienia anten dookólnych koło siebie (aby prawidłowo działały) i powinny być umieszczone równość λ, λ/2, λ/3 lub λ/4. Także tutaj chyba najlepiej anteny umieścić w odległości innej od λ (lub ułamku λ) częstotliwości na jakiej mają działać anteny.
Ale to się tyczyło anten synfazowych, tutaj nie ma to żadnego znaczenia, bo każda końcówka będzie pracować niezależnie. Ważna jest tylko ich izolacja od siebie. A niestety wszystkie anteny mają jakieś listki boczne, i dodatkowo właśnie zmieniając polaryzację jednej o 90 można sygnały od drugiej można dodatkowo wytłumić, a jeśli na BTSie jest polaryzacja ukośna to nie powinno to mieć żadnego wpływu na transfery.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
No właśnie czytałem to w kontekście Diversity do U2100. Tak czy inaczej nie zaszkodzi umieścić je od siebie w odpowiedniej odległości i w odwrotnych polaryzacjach jak napisałeś.
Jarro0116, tutaj rozchodzi się o nadawanie (od terminala do stacji bazowej) w przypadku Orange więc długość fali to jakieś 15,5 cm, dokładniej to 155.60165975103735 mm (średnia dla zakresu uplinka U2100 w Orange). Średnia dla całego zakresu U2100 w Polsce to 15,4 cm (153.84615384615384 mm).
Tak teraz widzę, że chyba za bardzo wchodzimy w szczegóły. Najprościej będzie chyba zamontować anteny w jakimś dystansie od siebie i sprawdzić parametry sygnału, prędkości pobierania i wysyłania, stabilność pingu.
Pewności widzę nie ma ale trochę rozwialiście moje obawy. Kupuje te dwie antenki i będę działał w tym temacie. Pozostaje tylko sprawa tych routerów w jednym pomieszczeniu. Spróbuje anteny podłączyć nie na dachu a np na balkonach i dzięki temu wyeliminować problem nakładania się sygnałów wifi i zakłócania się końcówek mocy. Może się uda i będzie prościej, ale wątpie bo jestem odgrodzony lasem od każdej z tych anten. Czy ktoś z was widział jak można przeprowadzić kabel do anteny zewnętrznej przez okno? Do kabli sat/tv są specjalne paski, które się układa w oknach.
U siebie mam po prostu przymknięty kabel skrzydłem. Minus to duży kąt załamania i rama okna może się po czasie deformować, na pewno uszczelki, a i sam kabel może zwyczajnie "strzelić".
Inna opcja to oczywiście wiertarka i do dzieła.
Czyli partyzantka najlepsza Generalnie główny temat chyba wyczerpany. Ewentualnie pytanie do znawców LTE. W węgrówie 15km ode mnie znajduje się nadajnik LTE orange. Metodą prób i błędów sprawdziłem ze zasięg lte kończy się 4 km ode mnie. 11 km od anteny mogłem się połączyć z samochodu bez żadnej anteny. Czy jest opcja złapania tą najmocniejszą dualną anteną cybertecha lte z 15km?
Teoria teorią, ale czasem praktyka zaskakuje.
Jeśli nie ma w ogóle sygnału to jest niewielkie prawdopodobieństwo, że będzie połączenie, ale różnie bywa.
W związku z tym, że anteny zamawiane przez internet można zwrócić w ciągu 14 dni proponuję kupić jedną, sprawdzić czy łapie LTE. Jeśli tak to pozostać przy mniej, jeśli nie to sprawdzić jeszcze jak będzie działał U2100. Powinien działać, strata sygnału powinna nie być wielka w stosunku do antena na U2100. Zakresy uplink i downlink dla 1800 i 2100 MHz nie są tak od siebie oddalone. Jeśli zupełnie nic nie wyjdzie z tego wszystkiego to pozostaje zwrot, a właściwie wymiana na antenę U2100 i ewentualnie dokupienie drugiej do drugiego routera.
ja.michal pisze:Teoria teorią, ale czasem praktyka zaskakuje.
Jeśli nie ma w ogóle sygnału to jest niewielkie prawdopodobieństwo, że będzie połączenie, ale różnie bywa.
W związku z tym, że anteny zamawiane przez internet można zwrócić w ciągu 14 dni proponuję kupić jedną, sprawdzić czy łapie LTE. Jeśli tak to pozostać przy mniej, jeśli nie to sprawdzić jeszcze jak będzie działał U2100. Powinien działać, strata sygnału powinna nie być wielka w stosunku do antena na U2100. Zakresy uplink i downlink dla 1800 i 2100 MHz nie są tak od siebie oddalone. Jeśli zupełnie nic nie wyjdzie z tego wszystkiego to pozostaje zwrot, a właściwie wymiana na antenę U2100 i ewentualnie dokupienie drugiej do drugiego routera.
W takim razie, którą polecacie czy wielozakresową dualną MIMO do LTE/HSPA+/GSM 9 dBi od cybertecha czy antenę Dualą LTE/4G 15dBi MIMO?