ZTE MF283+ problem z prędkościami

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
em1L
Stały użytkownik forum

ZTE MF283+ problem z prędkościami

Post autor: em1L »

Witam,
mam pewien problem z ww. routerem. Wszystko działa jak należy, ale prędkości na kablu i po wifi trochę od siebie odbiegają.
Czy można to jakoś wyrównać?

Dla porównania:

na wifi
Obrazek

na kablu
Obrazek

Czy ten router ma jakąś słabą karte wifi czy to coś innego, czy tylko u mnie wifi nie chce szybciej pracować?

I takie inne pytanie, w panelu konfiguracyjnym jest opcja Bridge, czyli, że można podłączyć inny router. Ktoś z posiadaczy tego modemu działa w takiej konfiguracji?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ZTE MF283+ problem z prędkościami

Post autor: ja.michal »

Ten router ma radio 802.11n czyli najpewniej do 300 Mb/s. Trzeba podzielić to na pół i mamy ruch w jedną stronę. Do tego przemnożyć przez 65-70% bo tyle realnie można wycisnąć z WiFi. Jeśli eter jest zaśmiecony (wiele sieci i innych urządzeń działających w paśmie nielicencjonowanym), większa odległość urządzeń od siebie (ściany) to efekt jest taki jak widać.

Z drugiej strony 29% maksymalnej prędkości w jedną stronę to faktycznie mało. Sprawdź eter, ustawienie sprzętu, nawet sterowniki karty sieciowej w komputerze.
ODPOWIEDZ