Witajcie

Kupiłem modem E3372s-153 Hilink z sieci Megafon oraz antenę dualną 15dBi z Cybertecha. Router mam podłączony do komputera kablem, na modemie wymuszone tylko LTE na 1800Mhz, prędkość niemal ciągle ta sama na speedtest: download 40mb/s, a upload 20mb/s. Gdy wybiorę na modemie tylko UMTS na 2100Mhz, dowload na zasięgu DC-HSPA+ wynosi około 11mb/s, a upload 5-6mb/s (dziwne, bo na panelu 17dBi, chociaż może trochę źle ustawionym, miałem połowę tego

). Problem polega na tym, że zasięg wifi jest taki sam, a różnica w prędkości ogromna: na LTE wystarczy że odejdę przynajmniej dwa metry od routera i jest ogromny ping i połowa prędkości tej z komputera, a im dalej tym prawie wcale nie działa. Natomiast jeśli mam ustawione tylko UMTS, to prędkość prawie że nie maleje względem prędkości z komputera, nawet jak jestem piętro niżej. Co zrobić aby na LTE także działało normalnie? Mam hub aktywny taki chiński z allegro, może od nowości raz podłączony więc raczej nie uszkodzony, a gdy wpinam do niego modem, a hub do routera to on nawet go nie wyszukuje (komputer też jeśli hub podłączę od razu do komputera).
Pozdrawiam i dzięki z góry