Router 802.11ac + ... no właśnie co
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router 802.11ac + ... no właśnie co
Niestety kupno DWR-956 graniczy z cudem. A moje wymagania brzegowe dla sieci w domu to 802.11ac bo wszystkie moje urządzenia wspierają już ten standard, router z Gigabitowym switchem (temu .ac mi potrzebne)... i zasadniczo z samym routerem nie mam problemu z wyborem bo Archer C8/C9 jest ok.
Natomiast co do tego podłączyć tak aby było to na podobnej zasadzie jak teraz mam Huawei E5733 że po prostu działa i nic się nie wiesza?
Jestem w zasięgu Play LTE, downloady około 30 Mbps...
Początkowo chciałem ograniczyć się do posiadania jednego urządzenia... ale tych z wbudowanym modemem i WiFi .ac to chyba nie ma. A te które teoretycznie są (MR200 - lan 100mbps odpada) (DWR956 widmo) są tylko w teorii.
Co sprawdzonego podłączyć ethernetem do C8/C9 aby osiągnąc najsensowniejszy efekt cena/kwota - z urządzeń z wbudowanym Ethernetem oczywiście.
Pzdr
Natomiast co do tego podłączyć tak aby było to na podobnej zasadzie jak teraz mam Huawei E5733 że po prostu działa i nic się nie wiesza?
Jestem w zasięgu Play LTE, downloady około 30 Mbps...
Początkowo chciałem ograniczyć się do posiadania jednego urządzenia... ale tych z wbudowanym modemem i WiFi .ac to chyba nie ma. A te które teoretycznie są (MR200 - lan 100mbps odpada) (DWR956 widmo) są tylko w teorii.
Co sprawdzonego podłączyć ethernetem do C8/C9 aby osiągnąc najsensowniejszy efekt cena/kwota - z urządzeń z wbudowanym Ethernetem oczywiście.
Pzdr
-
- Użytkownik forum
Re: Router 802.11ac + ... no właśnie co
No i czytam sprzeczne opinie o zestawie MR3440 + jakiś modem @ USB że nie działa to stabilnie... ale to chyba jedyne rozwiązanie które mógłbym doczepić do obsługi samego LTE przez Ethernet do C8/C9 ?
-
- Guru bezprzewodowy
Do Archera C7v2 możesz podłączyć E3372. Oczywiście musisz zmienić na nim oficjalne FW na alternatywne czyli na OpenWrt czyli Chaos Calmer z interfejsem LUCI http://eko.one.pl/?p=openwrt-luci Do pobrania http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ ... actory.bin LUCI wymaga odpowiedniej konfiguracji pod E3372. skontaktuj się z kolegą @CHACA z forum TP-Linka http://tplink-forum.pl/profile/?u=4 On ma taki zestaw i chętnie ci pomoże w konfiguracji tego zestawu. Możesz pytać też na http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/ i http://tplink-forum.pl/aktualny-firmwar ... nwrt-luci/ a w sprawie CC z LUCI na http://eko.one.pl/forum/ Póki co brak finalnego OpenWrt dla C8 i C9 http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ar71xx/
-
- Użytkownik forum
Przez chwilę pomyślałem o Dovado Pro bo ma sam w sobie 802.11ac + switch gigabitowy... ale po chwili dopadła mnie myśl, że jak przestane potrzebować dostępu do LTE, to będe miał niepotrzebne urządzenie. Więc C7/C8/C9 wydaje się być wygodniejszym rozwiązaniem. Tym bardziej że z autopsji w drugim domu wiem, że z kartami Intel'a transfery po LANie są świetne. A w Dovado ac jest 450Mbps... pozatym jest droższe o koszt... no właśnie MR3420 z jakimś modemem naprawde jest tak niestabilne ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest niestabilne/nieprzewidywalne, to jedno z gorszych zestawień sprzętowych do LTE. Jeszcze pytanie w którym miejscu MR3420 ma ac?sashagrey pisze:no właśnie MR3420 z jakimś modemem naprawde jest tak niestabilne ?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Podobnie skąd informacja, ze Dovado PRO ma ac? Jedyny router z ac od Dovado to TINY AC ale to słabe rozwiązanie. Lepszym jest C7 z OpenWrt czy Asusy z ac i Tomato. MR-3420v2 to już historia i muzeum jeśli chodzi o obsługę modemów LTE, za słaby sprzętowo.
-
- Użytkownik forum
Chodziło mi o C7/C8/C9 do obsługi LANu + MR3420 do obsługi tylko WWANU,wojteks pisze:Jest niestabilne/nieprzewidywalne, to jedno z gorszych zestawień sprzętowych do LTE. Jeszcze pytanie w którym miejscu MR3420 ma ac?sashagrey pisze:no właśnie MR3420 z jakimś modemem naprawde jest tak niestabilne ?
-
- Użytkownik forum
Oczywiście chodziło mi o Dovado Tiny AC. No to chyba z braku laku zainteresuje się C7v2 bądź jakimś ASUSem.matek451 pisze:Podobnie skąd informacja, ze Dovado PRO ma ac? Jedyny router z ac od Dovado to TINY AC ale to słabe rozwiązanie. Lepszym jest C7 z OpenWrt czy Asusy z ac i Tomato. MR-3420v2 to już historia i muzeum jeśli chodzi o obsługę modemów LTE, za słaby sprzętowo.
-
- Guru bezprzewodowy
A po co chcesz koniecznie dwóch routerów w tym kiepskiego MR-3420v2 do obsługi modemu LTE, który się do tego nie nadaje szczególnie na OFW. Zamiast tego kupujesz jeden C7v2. Dokonujesz zmiany FW , o której pisałem , konfigurujesz w LUCI pod E3372 i masz jeden router działający w ac i obsługujący modem LTE. Na TP-Link Forum lub http://eko.one.pl/forum/viewforum.php?id=18 możesz też popytać o CC z LUCI dla Archerów C8/C9. A o Asusy najlepiej pytać na https://openlinksys.info/forum/index.php
-
- Użytkownik forum
Oczywiście, że nie chcę dwóch urządzeń, dlatego już robię rozeznanie 
Szkoda, że tak trudno kupić takie rozwiązanie out-of-the-box a to przecież nic szczególnie dziwnego - to czego potrzebuje.
Dziękuje pozdrawiam!
Sasza

Szkoda, że tak trudno kupić takie rozwiązanie out-of-the-box a to przecież nic szczególnie dziwnego - to czego potrzebuje.
Dziękuje pozdrawiam!
Sasza
-
- Guru bezprzewodowy
Problemem nie jest brak routera z wbudowanym modemem LTE i ac tylko ewentualny koszt. Do nabycia http://allegro.pl/huawei-e5186-stacjona ... 16447.html lub używka z Telnor http://allegro.pl/huawei-e5186-router-l ... 97837.html Zaleta, obsługuje LTE300Mb/s, minus to cena dużo wyższa od DWR-956.
-
- Użytkownik forum
Widzisz... nie widziałem takiego ładneo E5186. Cena nie jest dramatem jakimś strasznym jak za jedno urządzenie OOB takie jak chciałem.
Mam nadzieje tylko wydajność .ac nie kuleje.
Spróboję !
Mam nadzieje tylko wydajność .ac nie kuleje.
Spróboję !

-
- Guru bezprzewodowy
Spokojnie, można kupić E5186s-22 z łotewskiej sieci LMT za 210Euro http://www.ebay.pl/itm/Huawei-E5186s-22 ... SwT5tWIL1y Zakup pewny, W Polsce jest wiele modemów E3372 z tej sieci i wszystko działa OK.
-
- Użytkownik forum
OK E5186s zakupiony. Co prawda 802.11ac nie jest tak dobre jak Archerze C8 (tam uzyskuje max 50 MB/ po lanie (NAS w gigowym porcie)) ale zdecydowanie wystarcza na chwile obecną (max 30 MB/s).
Cała reszta - po prostu działa. LTE do 30Mbps w mojej lokalizacji bez żadnych anten zewnętrznych. Temat można zamknąć. dziękuje za pomoc.
Cała reszta - po prostu działa. LTE do 30Mbps w mojej lokalizacji bez żadnych anten zewnętrznych. Temat można zamknąć. dziękuje za pomoc.
-
- Użytkownik forum
Taki mały gorzki update z mojej strony. Wcześniejszy post nie uwzględniał tego co się dzieje z tym pięknym hułałejem kiedy wsadzi się kartę SIM.
Otóż po blisko dwutygodniowym używaniu spostrzeżenia moje są takie, że wydajność ssie na całej linii. Trudno mi powiedzieć na ile to kwestia firmware'u ale szczerze wątpie, że jakikolwiek update cokolwiek zmieni....
Jeżeli na LTE nie ma żadnego ruchu - to 802.11ac po LANie dobija do 30MB/s (z Intelem 7260, oraz 20MB/s z Dellem DW1550)
Jakikolwiek ruch po stronie LTE powoduje, że LAN klęka i 5MB/s łącznego troughputu to maks maksów.... procek pewnie dyszy, nędza.
Brak transmisji po stronie LTE powoduje, że część LAN działa powiedzmy przyzwoicie (czyli wyżej opisane transfery)
Natomiast jeżeli ktoś chciałby używać tego w niezbyt przecież wyszukanej sieci domowej, gdzie żona coś robi, dzieci coś robią, samemu coś się z sieci LTE zasysa, i jeszcze coś przerzuca się po LANie... nie dziękuje.
Odpalenie torrenta... dwóch... zabija totalnie LAN (transfery rzędu kilkuset KB/s).
Wracam zatem do idei rozwiązania szybki dobry router (czytaj C7v2/C8/C8) dla LANu + MR200 dla WANu). Niestety...
Jedyne co działa zupełnie przewidywalnie to switch gigabitowy... ruch po stronie LANu po ethernecie nie zabija niczego bądź w stopniu niezauważalnym.
Otóż po blisko dwutygodniowym używaniu spostrzeżenia moje są takie, że wydajność ssie na całej linii. Trudno mi powiedzieć na ile to kwestia firmware'u ale szczerze wątpie, że jakikolwiek update cokolwiek zmieni....
Jeżeli na LTE nie ma żadnego ruchu - to 802.11ac po LANie dobija do 30MB/s (z Intelem 7260, oraz 20MB/s z Dellem DW1550)
Jakikolwiek ruch po stronie LTE powoduje, że LAN klęka i 5MB/s łącznego troughputu to maks maksów.... procek pewnie dyszy, nędza.
Brak transmisji po stronie LTE powoduje, że część LAN działa powiedzmy przyzwoicie (czyli wyżej opisane transfery)
Natomiast jeżeli ktoś chciałby używać tego w niezbyt przecież wyszukanej sieci domowej, gdzie żona coś robi, dzieci coś robią, samemu coś się z sieci LTE zasysa, i jeszcze coś przerzuca się po LANie... nie dziękuje.
Odpalenie torrenta... dwóch... zabija totalnie LAN (transfery rzędu kilkuset KB/s).
Wracam zatem do idei rozwiązania szybki dobry router (czytaj C7v2/C8/C8) dla LANu + MR200 dla WANu). Niestety...
Jedyne co działa zupełnie przewidywalnie to switch gigabitowy... ruch po stronie LANu po ethernecie nie zabija niczego bądź w stopniu niezauważalnym.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie koniecznie to musi być procek. Minimalna szansa, że jest to wina interferencji i pomoże antena zewnętrzna LTE.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
WiFi na 5GHz, 2.4 kompletnie wyłączone, ... interferencje 5GHZ i LTE1800 ?
-
- Użytkownik forum
Sam sobie odpowiadam.., ale może ktoś tą wiedzę wykorzysta żeby nie wydawać blisko tysiąca.
Podpiąłem dziś zewnętrzną mimo antenkę i nic to nie zmienia. Dalej jakikolwiek większy ruch LTE przycina ruch na sekcji WLAN do nędznego poziomu.
Sprawdziłem dziś drugą sztukę przed odesłaniem do sprzedawcy jako niezbyt zgodne z umową... zachowuje się tak samo czyli to nie kwestia sztuki.
Ponadto dziś opadły ręce już całkowicie jak nie znalazłem niezbyt chyba wyszukanej funkcji jak bindowanie konkretnych MACów do konkretnych IP w ustawieniach serwera DHCP...
Przy dwóch aktywnych klientach torrenta z włączonym uPnP router robi psikusa w postaci restartu. Wyłączenie uPnP pomaga. Chwilowo nie znalazłem możliwości upgradu firmwareu do czegokolwiek (pozatym, że pobrało się coś z Tmobile bo wersja jaką mam jest ichniejszym Speedboxem LTE III)
Szybko dostałem odpowiedź z supportu huaweia żebym napisał do tmobile.... że na da!
Niestety Huaweii e5186-s22 to kupsztalowy router. Nie wiem co autor miał na myśli dająć "coś" zamiast softu bo możliwości konfiguracji są właściwie żadne i kto przyklepał to jako produkt całkowicie działający...
Nie ździerżyłem, kupiłem na szybko MR200+C9 i mam co chciałem. No widać nie dało się na jednym urządzeniu
Podpiąłem dziś zewnętrzną mimo antenkę i nic to nie zmienia. Dalej jakikolwiek większy ruch LTE przycina ruch na sekcji WLAN do nędznego poziomu.
Sprawdziłem dziś drugą sztukę przed odesłaniem do sprzedawcy jako niezbyt zgodne z umową... zachowuje się tak samo czyli to nie kwestia sztuki.
Ponadto dziś opadły ręce już całkowicie jak nie znalazłem niezbyt chyba wyszukanej funkcji jak bindowanie konkretnych MACów do konkretnych IP w ustawieniach serwera DHCP...
Przy dwóch aktywnych klientach torrenta z włączonym uPnP router robi psikusa w postaci restartu. Wyłączenie uPnP pomaga. Chwilowo nie znalazłem możliwości upgradu firmwareu do czegokolwiek (pozatym, że pobrało się coś z Tmobile bo wersja jaką mam jest ichniejszym Speedboxem LTE III)
Szybko dostałem odpowiedź z supportu huaweia żebym napisał do tmobile.... że na da!
Niestety Huaweii e5186-s22 to kupsztalowy router. Nie wiem co autor miał na myśli dająć "coś" zamiast softu bo możliwości konfiguracji są właściwie żadne i kto przyklepał to jako produkt całkowicie działający...
Nie ździerżyłem, kupiłem na szybko MR200+C9 i mam co chciałem. No widać nie dało się na jednym urządzeniu