Witam, postanowiłem możliwie jak najniższym kosztem polepszyć nieco zasięg internetu z Cyfrowego Polsatu kupując antenę za niecałe 6 dolarów. KLIK
Mieszkam w Kolinczu a nadajnik Plusa jest ok 4km ode mnie w Klonówce KLIK, obecnie modem Huawei E3372 HiLink wyciąga RSRP -96dBm na parapecie i to po jakiś 20min ustawiania modemu, kilka stopni i już ginie nawet 5dBm... . Czy kupując to ustrojstwo i wywieszając ok 1m wyżej, na dworze i oczywiście w stronę nadajnika mogę liczyć na jakąkolwiek poprawę zasięgu? Ktoś to kiedyś testował?
Raczej nic nie pomoże bo to jest szerokopasmowa. Jak Ci przyjdzie to sprawdź ... Jak Ci nie będzie działało to utnij kable i zbuduj http://www.lte-anbieter.info/lte-hardwa ... ntenne.pdf . Trzeba oczywiście przeliczyć wymiary jeśli masz inną nośną
Tak mydelniczka o wymiarach 7x5cm na bank ma zysk 28dBi i poprawi poziom sygnału LTE1800. Grunt to dobry marketing. Za 6 baksów to nie kupi się 6 m dobrego kabla i konektorów. Kolejna zabawka nie służąca do niczego z dumnym 4G na czole. A LTE w Plusie masz nie z Klonówki tylko Stargardu z BTS-a LTE1800Mobylandu.
Mieszkam stosunkowo w dole i nigdy nie łapałem tutaj LTE, rok temu na święta jakimś cudem łapał z orange (-130dBm). Trochę ponad miesiąc temu korzystając z Aero nagle zobaczyłem że jest LTE a nadajnik stoi w klonówce bo dzwoniłem w sprawie prędkości do techników plusa bo w godzinach szczytu to LTE wyciąga 0,5mb/s i 3mb/s up, jak się dowiedziałem postawili tam nadajnik o zasięgu 15km który na razie działa na jednym kanale... na inne trwa przetarg i zanim zaczną działać może minąć do nawet 3 miesięcy. O 3-4 w nocy wyciąga nawet 16mb/s także... jeszcze ujdzie ale szału też nie ma.
Czyli generalnie szkoda kasy... o biquadzie też już myślałem i chyba to będzie najlepsze wyjście tylko mam jedno pytanie, gdzie do tej anteny z .pdf podpiąć kable? Z tego co pamiętam to na 2 stronie tego kolanka R3 nie powinno być i do obu końców antena powinna być przylutowana.
Oczywiście, że możesz skorzystać z LTE800Sferii w Plusie z Klonówki ale Sferia korzysta z 5MHz na SISO i maksymalny DL to 19Mb/s. Antena Dual biquad z linka kolegi to na 1800MHz i nie nadaje się do LTE800 Sferii z Klonówki tylko do LTE1800Mobylandu ze Stargardu. Na LTE1800Mobylandu pasmo wynosi 20MHz z MIMO a maksymalny DL to 150Mb/s. Warto spróbować więc z LTE1800Mobylandu na antenie Dual LTE1800MHz.
Faktycznie chyba masz rację... wymusiłem 1800MHz to coś znalazł, zasięg -126dBm i strasznie zamula... a wręcz nie działa w ogóle. Czyli o czym mówił mi technik z Plusa? Na tym 800MHz chcą poszerzyć pasmo z 5MHz do też 20MHz tak jak jest to w tym LTE 1800MHz? I czy w takim wypadku prędkość wzrośnie z tych max 19mb/s do "standardowych" 150mb/s? Bo skoro tak nie wiem czy jest sens walczyć o lepszy zasięg tego nadajnika 1800MHz bo nawet jak zyskam 20dBm to i tak będzie to tylko -106dBm... a skoro przy -96dBm potrafie wyciągnąć ok 80% prędkości w środku nocy to nawet wystawiając biquada na 800MHz już niewiele zyskam.
btw skąd masz informacje co stoi w Klonówce? Próbowałem w necie zlokalizować co to tam za LTE stoi ale nigdzie nie było żadnej informacji, po prostu gdy pojawił się taki "silny" sygnał z automatu założyłem że to z Klonówki i tylko technik z Plusa to potwierdził.
Plus póki co nic nie poszerzy na 800MHz a panowie technicy opowiadali bajki. Plus nie licytował pasma 800MHz, 5MHz uzyskał NetNet powiązany z Solorzem i możliwe że te 5MHz na LTE800Sferii wzrośnie do 10MHz i tyle. 10MHz na SISO to maksymalnie 38Mb/s a jak wprowadzą MIMO to 75Mb/s i więcej nie będzie. W Klonówce działa UMTS900Aero2 , GSM900 Plusa i jest pozwolenie na LTE800 Sferii. Skoro pojawił się taki sygnał LTE u ciebie to może być z Klonówki lub Starogardu , tam też są pozwolenia na LTE800Sferii. Aby potwierdzić można zapytać na http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=3990