Trudna Okolica, pomoc w wyborze operatora i anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Trudna Okolica, pomoc w wyborze operatora i anteny
Witam, na wstępie powiem, że obecnie testuje play z modemem zte823 i jest slabo , nie mam anteny i podjąłem decyzję o zakupie stosownego sprzętu , żeby poprwić jakość usługi. Obecnie ustskuję tragiczny zasięg na poziomie jednej kreski hspa+ sygnał -109dbm często gubi sygnał, proszę o wszelką pomoc i wyrozumiałość, jestem nowicjuszem, ale szybko się uczę więc proszę o rozwiązania optymalne. Dołączam mapkę.opis na foto.
-
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Trudna Okolica, pomoc w wyborze operatora i anteny
W Play na taryfach internetowych korzystasz tylko z sieci macierzystej 3G ( UMTS2100 i UMTS900) Play. Najbliższy BTS w Poddębicach, Pl. Kościuszki 1. Problemem może być las po drodze. Ta kreseczka zasięgu to na UMTS900. Potrzebna antena na 900MHz. Ewentualnie próba z LTE1800 z tej lokalizacji na antenie Dual LTE 1800MHz.Zrób test na zewnątrz, ustaw na modemie tylko LTE lub tylko 3G i sprawdź.
-
Rozumiem, że las może być głównym problemem. Jestem na dzis umowiony z lokalnym dostawcą internetu radiowego na testy, jednak nie mam wielkich nadziei. Co do play : Jest szansa na LTE? Nawet nie rozważałem takiej możliwości, ale byloby idealnie , gdybym był w zasięgu. Co do anteny dualnej, to poprosiłbym o jakieś propozycje, żeby nie wydać gotówki na marne. Dziękuję z góry za każdą pomoc
-
Niestety z radiowki nici. Brak bezposreniego kontaktu z przekaźnikiem wg panów monterów. Zrobili "rundkę" wokół posesji i nawet nie mierzyli sygnału... troche dziwne bo byly prześwity w polu kierunkowym na przekaźnik... Proszę o wszelką pomoc w doborze anteny ...
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz spróbować z LTE1800Play to kup antenę http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf821.html , kabel do 10m. Zrobisz testy i jak byłyby problemy wymienisz na jedną z tych http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html i konektor http://www.cybertech.com.pl/p93,konekto ... fme-m.html
-
nie ma szans na lte , przeanalizowałem wszystko i porównałem z zasiegiem i mapa btsów. Zdecydowałem się na zakup atk-20 16,5dbm. sprawdzę co poradzi. Ktoś wie z doświadczenia jak się sprawdza? Tylko stabilizuje sygnał czy przyśpiesza? i czy warto prosto pod modem podpinać? (nie zależy mi na sieci domowej)
-
- Guru bezprzewodowy
Mapa zasięgu LTE w Play od dwóch tygodni działa wadliwie, nie pokazuje zasięgu na zewnątrz tylko w domu. Zanim kupisz ATK-20 zrób test z MF823 w terenie. wymuś na nim Tylko LTE i zbliżaj się w kierunku Poddębic, sam sprawdzisz dokąd sięga ten LTE z Play w rzeczywistości na zewnątrz. Może być telefon z LTE i karta Play.
-
brak lte ... Sygnał zaczyna się około 1,6 km w linii prostej w strone poddębic. sprawdzone laptopem z zte mf823... w poniedzialem testy atk 20. na ktory bts Twoim zdaniem najlepiej kierować?
-
Po kilku dniach wracam do tematu. Przetestowałem atk-20, o dziwo najlepszy efekt osiagnalem przy ustawieniu anteny na poziomo, a nie jak zaleca producent , ustawieniu anteny tak by elementy promieniujące były w pionie Do rzeczy: Siła sygnału wzrosła diametralnie z -109 db , na -81 db (zysk wiekszy niż w opisie), łącze ustabilizowało się a prędkość mierzona przy downloadzie , ale i speedtest to okolo 3,5 mbps. Dzięki za pomoc. Właśnie testuję nielimitowany transfer przez mc za 45 zł.
P.S. Antenę ustawiłem na inny nadajnik niż poddębice, ze względu na lepszy zysk i szybsze łącze.
P.S. Antenę ustawiłem na inny nadajnik niż poddębice, ze względu na lepszy zysk i szybsze łącze.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny u operatorów mają polaryzację skośną: +/-45° dla uplinka i -/+45° dla downlinka. Dlatego ustawienie anteny w polaryzacji poziomej daje lepsze rezultaty. Pewnie jeszcze lepsze byłyby przy ustawieniu skośnym, ale bez przeróbki uchytu jest to niemożliwe.
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli skrócę przewód antenowy o okolo 7m, to uzyskam widoczną poprawę ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy 800 MHz różnica nie będzie zauważalna - może 0,5 dB. Więcej "strat" możesz narobić przerabianiem kabla.
-
Wracam do tematu po dłuższym czasie. Pojawiły się dodatkowe pytania , na które mam nadzieję ktoś odpowie i troche mi doradzi. Zatem do rzeczy:
Teściowa mimo moich rad przedłużyła umowę z Orange na CDMA/HSPA+ z bardzo słabym i generalnie źle przeze mnie ocenianym Routerem AXESSTEL MVH 650. Dysponuję anteną ATK-20 i chciałbym jej oddać ów sprzęt, na korzyść dualnej anteny LTE. Pytanie brzmi, czy jest to dobry pomysł? Czy antena jest w stanie "złapać" zasięg LTE , pomimo,że bez wzmocnienia modem ZTE MF823 nie łapie? Proszę o jak najszybszą pomoc. Z góry dzięki
Teściowa mimo moich rad przedłużyła umowę z Orange na CDMA/HSPA+ z bardzo słabym i generalnie źle przeze mnie ocenianym Routerem AXESSTEL MVH 650. Dysponuję anteną ATK-20 i chciałbym jej oddać ów sprzęt, na korzyść dualnej anteny LTE. Pytanie brzmi, czy jest to dobry pomysł? Czy antena jest w stanie "złapać" zasięg LTE , pomimo,że bez wzmocnienia modem ZTE MF823 nie łapie? Proszę o jak najszybszą pomoc. Z góry dzięki