DWR-921 + Sorensen SR-14
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
DWR-921 + Sorensen SR-14
Witam, piszę z drobnym problemem ;-)
Mój zestaw to DWR-921 wersja C1 (chyba rzadko spotykana bo interfesjs jest różny niż we wszystkich poradnikach, screenach itp. No ale taka trafiła sie w mediamarkt... Jedyny problem to czasem traci połączenie z wew. modemem lte/3g i trzeba go zrestartować.... Firmware ma juz najnowszy jaki znalazłem.)
Do tego antena Sorensen dual MIMO SR-14 1800LTE
Mieszkam w Nadarzynie pod wawą, wpierw testowałem starter lte od t-mobile, mam z 500m od domu btsa t-mobile z umts2100 na ul. Leśnej. Zasięg bez anteny był na HSDPA z 51%, po dołożeniu anteny zasięg wzrósł do 70% ale 4g sie nie pojawiło... Antena na dachu skierowana na nadajnik w centrum (2km) który ma niby -gsm1800 wg btsearch, ale chyba nie o to chodzi....
Zapakowalem w dlinka kartę z telefonu, play z abonamentem LTE, złapało 4g ale tylko 18% zasięgu, szybkość gorsza dwa razy jak na HSDPA od tmobile, anteną jeszcze nie kreciłem... Jakieś rady? Na razie starter tmobile sie wyczerpał i jade na aero2 z 52% zasięgiem...
Po drugiej stronie lasku na żółwińskiej ulicy lte od play podobno śmiga, ale chyba kiepsko orientuje się w mapach btsów bo nie wiem na co ustawić antenę i czy się nadaje do lte play.... Wg. danych speedtesta śmiga lte w centrum ale od Plusa i Orange.
Co robić drogie brawo? Kupowac startery i patrzeć co najlepiej odbiera kręcąc anteną lewo prawo....?
Mój zestaw to DWR-921 wersja C1 (chyba rzadko spotykana bo interfesjs jest różny niż we wszystkich poradnikach, screenach itp. No ale taka trafiła sie w mediamarkt... Jedyny problem to czasem traci połączenie z wew. modemem lte/3g i trzeba go zrestartować.... Firmware ma juz najnowszy jaki znalazłem.)
Do tego antena Sorensen dual MIMO SR-14 1800LTE
Mieszkam w Nadarzynie pod wawą, wpierw testowałem starter lte od t-mobile, mam z 500m od domu btsa t-mobile z umts2100 na ul. Leśnej. Zasięg bez anteny był na HSDPA z 51%, po dołożeniu anteny zasięg wzrósł do 70% ale 4g sie nie pojawiło... Antena na dachu skierowana na nadajnik w centrum (2km) który ma niby -gsm1800 wg btsearch, ale chyba nie o to chodzi....
Zapakowalem w dlinka kartę z telefonu, play z abonamentem LTE, złapało 4g ale tylko 18% zasięgu, szybkość gorsza dwa razy jak na HSDPA od tmobile, anteną jeszcze nie kreciłem... Jakieś rady? Na razie starter tmobile sie wyczerpał i jade na aero2 z 52% zasięgiem...
Po drugiej stronie lasku na żółwińskiej ulicy lte od play podobno śmiga, ale chyba kiepsko orientuje się w mapach btsów bo nie wiem na co ustawić antenę i czy się nadaje do lte play.... Wg. danych speedtesta śmiga lte w centrum ale od Plusa i Orange.
Co robić drogie brawo? Kupowac startery i patrzeć co najlepiej odbiera kręcąc anteną lewo prawo....?
-
Re: DWR-921 + Sorensen SR-14
kolego na obrazku poniżej zaznaczyłem ci dwa nadajniki play kup starter play internet na kartę w modemie ustaw na tylko LTE i sprawdź najpierw na jeden nadajnik potem na drugi ale oba masz blisko ale nie wiem jak z widocznością i jak wysoko masz antenę jeden nadajnik masz 0.8km od centrum twojej miejscowości a drugi 1.2km od centrum powinno być super zależy jakie obciążenie nadajników wieczorem
ja w miejscowości kłoda koło kurowa powiat puławski na lubelszczyźnie mam 3.6km do nadajnika w kurowie router b593s-22 na strychu skąd nie widać nadajnika ale 3 kreski zasięgu na wbudowanych antenach i jak nadajnik nie obciążony to nawet i 50Mb/s a jak zapchany bardzo to poniżej 30Mb/s praktycznie nigdy nie spada 
jeśli nie dasz rady to chętnie przyjadę i pomogę ci wszystko ustawić ale stawiasz dobre piwko hehe

jeśli nie dasz rady to chętnie przyjadę i pomogę ci wszystko ustawić ale stawiasz dobre piwko hehe

-
Hej. Dzięki za odpowiedź i sory że tak późno odpisuję. Kupiłem starter LTE Play i mam 48% zasięgu wg. tego co twierdzi Dlink. Antena jest 7m nad ziemią, na dachu w połowie jego wysokości.
Antena ustawiona jest na nadajnik ten bliżej prawego górnego rogu. Natomiast działa to średnio...

Na starterze T-mobile ustawionym w tym samym kierunku (nadajnik t-mobile bliżej lewego górnego rogu Twojego screena) miałem 16mb/s dw i 5mb/s up .... liczyłem że lte będzie... szybsze....
No nic przestawię antenę na nadajnik ten niżej na Twoim wycinku mapy i zobaczę....
A to nie tak że play nadaje z tych nadajników LTE na 900 a nie 1800zł ? Może mam złą antenę chociaż siła sygnału jest... zadowalająca.
Antena ustawiona jest na nadajnik ten bliżej prawego górnego rogu. Natomiast działa to średnio...
Na starterze T-mobile ustawionym w tym samym kierunku (nadajnik t-mobile bliżej lewego górnego rogu Twojego screena) miałem 16mb/s dw i 5mb/s up .... liczyłem że lte będzie... szybsze....
No nic przestawię antenę na nadajnik ten niżej na Twoim wycinku mapy i zobaczę....
A to nie tak że play nadaje z tych nadajników LTE na 900 a nie 1800zł ? Może mam złą antenę chociaż siła sygnału jest... zadowalająca.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W złotówkach na pewno żaden operator nie nadaje.SamaelARS pisze:A to nie tak że play nadaje z tych nadajników LTE na 900 a nie 1800zł ? Może mam złą antenę chociaż siła sygnału jest... zadowalająca.

Sprawdź jeszcze polaryzację anteny - zamień podłączenie anten do routera.
Play jest bardzo mocno obciążoną siecią jeśli chodzi o LTE. Możesz przełączyć router w tryb tylko 3G, może dużo lepiej działać.
-
Autokorekta
W sumie nie wiedziałem że polaryzacja może mieć znaczenie. Sprawdzę oba tropy
Chociaż jeżeli na 3g się decydować to t-mobile mam najbliżej
tylko ofertę mają słabą...

W sumie nie wiedziałem że polaryzacja może mieć znaczenie. Sprawdzę oba tropy

Chociaż jeżeli na 3g się decydować to t-mobile mam najbliżej
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny u operatorów działają w polaryzacji +/- 45°. Np. na + jest uplilnik, a na - jest downlink.
Ja wiem czy ten T-Mobile taki słaby? Teraz mają umowę ze sprzętem (lub bez) na 6 miesięcy, 25 GB za 29,99 zł, a za 9,08 zł miesięcznie jeszcze noce bez limitu.
Pamiętaj, że generalnie jak jest T-Mobile to również Orange. Mają wspólne lokalizacje i pozwolenia na stacje bazowe (z UKE) są raz na jednego raz na drugiego operatora. Także możesz spoglądać również na ofertę Orange.
Ja wiem czy ten T-Mobile taki słaby? Teraz mają umowę ze sprzętem (lub bez) na 6 miesięcy, 25 GB za 29,99 zł, a za 9,08 zł miesięcznie jeszcze noce bez limitu.
Pamiętaj, że generalnie jak jest T-Mobile to również Orange. Mają wspólne lokalizacje i pozwolenia na stacje bazowe (z UKE) są raz na jednego raz na drugiego operatora. Także możesz spoglądać również na ofertę Orange.
-
Play.... Masakra... Drugi nadajnik gorzej od pierwszego mimo ze zasięg lepszy... Na 3g jak na stałe przełącze to zasięgu brak prawie.... 9%.
Tak więc zostaje tmobile, przejade się do nich i zobaczymy co zaproponują. Plus taki że na firmę mogę wziąć, może lepsza oferta będzie ;-)
Tak więc zostaje tmobile, przejade się do nich i zobaczymy co zaproponują. Plus taki że na firmę mogę wziąć, może lepsza oferta będzie ;-)
-
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
wynik wskazuje że to nie jest na pewno 3g. Łapiesz LTE. Max DL na 3g w T-M Polska to 43,2Mb/s, realnie nieraz ok 30Mb/s
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
-
No to ciekawe.... Dlink jest ustawiony sztywno na 3g, połączenie jak był play wsadzony pokazywał 4g, teraz na tmobile pokazuje 3g. Nadajnik z którego łapie sygnał, zresztą jedyny nadajnik tmobile w okolicy, który jest 900m odemnie, ma jedynie gsm900 i ucostam2100, nic o lte1800 na btsmap nie mówi.
Zresztą tel który mam w play a na stałe ma ustawiony tmobile w roamingu na podwórku łapie full zasięg HSDPA+, 4g nima....
Zresztą tel który mam w play a na stałe ma ustawiony tmobile w roamingu na podwórku łapie full zasięg HSDPA+, 4g nima....
-
- Guru bezprzewodowy
Telefon w Play na LTE nie skorzysta z roamingu krajowego, ten tylko na 3G i w ofertach głosowych. Nie patrz na BTS-y T-Mobile bo teraz korzysta on ze wspólnej sieci NetWorks ( Orange i T-Mobile). Możliwe, że najbliższy BTS LTE1800NetWorks działa na pozwoleniu Orange. Inna sprawa to DWR-921, ten router ma problemy ze sztywnym trzymaniem wymuszonej technologii. Potrafi zejść do 3G mimo wymuszonego LTE i odwrotnie.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten upload wskazuje na LTE. W HSPA+ DC maksymalny upload to niecałe 6 Mbps.