Skrócenie kabli antenowych a prędkość LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pajcio
Użytkownik forum

Skrócenie kabli antenowych a prędkość LTE

Post autor: pajcio »

Mam pytanie dotyczące kabli antenowych, obecnie mój zasięg na ZTE 283+ wynosi -61 dBm, antena Cybertech 15 dbi + 10m kabla, który ostatecznie mogę skrócić o ok. 4m lub 5m, chciałem się dowiedzieć czy taki zabieg będzie miał odzwierciedlenie w szybkości LTE? Prawdopodobnie zyskam ok. 2 dBm
Czy warto?
komandos
Stały użytkownik forum

Re: Skrócenie kabli antenowych a prędkość LTE

Post autor: komandos »

Jeśli podałeś moc sygnału w RSRP (dBm) to skrócenie kabli nic ci nie da sygnał masz dobry, przy lte ważne są tez parametry RSRQ i SINR
pajcio
Użytkownik forum

w tym badziewnym routerze ZTE 283+ mam tylko parametr "siła sygnału", ale znalazłem w logach:
rsrp = -87,
rsrq = -7,
rssi = -61,
sinr = 21
komandos
Stały użytkownik forum

Post autor: komandos »

Teraz to coś wiadomo RSRP masz na dobrym poziomie jeśli uda się uzyskać moc sygnału -79dbm lub mniejszą to będzie bardzo dobrze.
pajcio
Użytkownik forum

zysk do -79 dBm jest raczej niemożliwe, ale czy sama poprawa z -87 dBm na -83 dBm może być odczuwalna w prędkości?
jurek341
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jurek341 »

Witam pajcio możesz napisać jak z stabilnościom tego rutera i czy nie przełącza ci się samoczynnie po zaniku zasilania na anteny wewnętrzne?
przeprasza ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat
pajcio
Użytkownik forum

nic takiego nie zauważyłem, RSSI cały czas wynosi -61 dBm, wracając do mojego pytania czy sama poprawa z -87 dBm na -83 dBm może być odczuwalna w prędkości?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Ja bym nie ciął przewodów. Analogicznie jeżeli dołożysz beczkę i kolejny przewód tłumienie powinno wzrosnąć, parametry się pogorszyć, a prędkość spaść. W ten sposób lepiej poeksperymentuj, np. dokładając takiej długości przewód jaki zamierzasz odciąć. Przecież to działa w obie strony.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

radius pisze: Przecież to działa w obie strony.
Niestety nie. Po przekroczeniu pewnej wartości mocy docierającego sygnału nic już na transferze się nie zyska. Wystarczy popatrzeć na parametry sygnału w sieciach (E)DOCSiS modem spokojnie pracuje od -12 do +12dBmV, byle odpowiednio wysoki był SNR i to właśnie spadek stosunku sygnału do szumu determinuje przejście na niższe kodowanie, a nie sama moc sygnału.
Ba montując antenę kierunkową również w większości niechcący nie wiedząc o tym, znacznie poprawiamy SNR sygnału i to dzięki temu odbija to się na poprawie szybkości łącza, a problemy pojawiają się jeśli w linii prostej pojawiają się 2 stacje, bo wtedy zbieramy szum także z tej dalszej.
Moim zdaniem obcięcie tych 5m kabla (pod warunkiem poprawnego zarobienia nowych złącz) da zysk mniejszy niż błąd pomiarowy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pajcio
Użytkownik forum

Moim zdaniem obcięcie tych 5m kabla (pod warunkiem poprawnego zarobienia nowych złącz) da zysk mniejszy niż błąd pomiarowy.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, to skrócenie kabla raczej nic nie da?
gandzia1980
Użytkownik forum

Post autor: gandzia1980 »

Dokładnie nic nie da skracanie przewodu w tej sytuacji. Postaw tam gdzie jest antena modem z anteno patykami to zobaczysz wzrost transferu.

Przy ustawianiu anteny czesto troszkę obniża się parametry odbioru poprzez minimalne obrócenie w prawo lub lewo osiągając tym wyższe transfery :)
pajcio
Użytkownik forum

sprezentowałem sobie antenę Sorensen 16,8 dBi z kablami 6 m i w porównaniu do Cybertecha 15 dBi z kablami 10 m przy montażu w tym samym miejscu sprawa wygląda następująco:

Cybertech:
rsrp = -87, rsrq = -7, rssi = -61, sinr = 21

Sorensen:
rsrp = -83, rsrq = -6, rssi = -57, sinr = 23

Wykonczenie kabli Sorensena daje trochę do myślenia. Chciałem się dowiedzieć czy przejechać końcówki taśmą samowulkanizującą przy antenie oraz przy routerze? Ma to jakieś znaczenie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pajcio pisze:czy przejechać końcówki taśmą samowulkanizującą przy antenie oraz przy routerze?
Przy antenie warto, przy routerze to bym tylko troszkę owinął kabel tam gdzie ze złączem się styka.
Nie pomagam na PW!
pajcio
Użytkownik forum

heh, ok zakupię taśmę i znowu na drabinę :(
ODPOWIEDZ