Cześć.
Od pewnego czasu męczę się z internetem mobilnym w Play, który niestety muszę jeszcze używać przez 8 miesięcy. Problem pojawił się po przeprowadzce w inne miejsce we Wrocławiu. Poprzednio mieszkałem na rynku i tam problem nie występował, transfery na poziomie 30Mb/s|10Mb/s.
Teraz transfer spadł do poziomu 3Mb/s|2Mb/s.
Dokładniejsze info:
Modem: ZTE MF823.
Odległość do BTSów: od 600 metrów do 1km.
Aby uzyskać -93dBm musiałem wystawić modem za okno. W mieszkaniu na poziomie -105 dBm.
Po drodze do przekaźników znajduje się sporo wysokich budynków, czego pochodną jest stosunkowo duża gęstość zaludnienia.
Próbowałem już kupić antenę: http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-30 ... 88336.html ale okazała się totalnym gniotem, który niezależnie od ustawienia za oknem, zawsze osłabiał zasięg o ok. 10 dBm.
Czy da się coś mądrego zrobić aby powrócić do starych transferów?
Problem z zasięgiem LTE pomimo niewielkiej odległości do BTSów.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem LTE pomimo niewielkiej odległości do BTSów.
Pierwszy problem to brak zasięgu LTE w Play, poziom sygnału stanowczo za niski. Potrzebna antena Dual LTE na 1800MHz. Kolejna sprawa to nie wiadomo czy te BTS-y LTE1800Play w pobliżu działają? Trzeba zrobić testy sygnału w ich pobliżu na tym MF823 lub na telefonie z LTE. No i na koniec , nie ma gwarancji prędkości w LTE Play. Ostatnio w dużych miastach sieć bywa przeciążona, tak jest też we Wrocławiu. Zrobisz testy to sprawdzisz sam.