SPADEK ZASIĘGU LTE ZIMĄ

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
puszeq
Użytkownik forum

SPADEK ZASIĘGU LTE ZIMĄ

Post autor: puszeq »

Cześć,
W lecie zamontowałem antenę Sorensen do routera ZTE od Orange. Internet śmigał aż miło, koło 30-40 Mbit/s. Odkąd zrobiło się chłodniej, zasięg nie chce wskoczyć wyżej, jak 2 na 5 kresek. Antena jest cały czas tak samo zamontowana, jak była poprzednio. Czym może być to spowodowane? Jak można poprawić jakość połączenia, gdyż prędkości, jakie mam obecnie (koło 1Mbit) mnie nie zadowalają :dobani:
z góry dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: SPADEK ZASIĘGU LTE ZIMĄ

Post autor: radius »

Moim zdaniem to zupełny przypadek. Tak samo latem jak i zimą zdarza się podwyższona propagacja. Około 5-6 listopada była wręcz potężna, ale pewnie ciężko Ci będzie skojarzyć czy wtedy sytuacja uległa poprawie.
Sprawdziłeś instalację? Przewód Ci nie zawilgotniał?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
cityboy
Użytkownik forum

Post autor: cityboy »

Hmm

Ja obecnie obserwuje taki spadek ... latem wszystko było OK. Myślałem że zimą z racji braku liści na drzewach parametry się polepszą ( odległość około 12km) a tu 2kreseczki :( .
Antena na dachu (cybertech 2x15dBi) przewody około 50cm. Modem z routerem też na dachu w szczelnej puszcze.
Widzę że pojawiają się anteny powyżej 2x20dBi ... czy to prawdziwe osiągi czy na zasadzie "papier wszystko wytrzyma" ... opłaca się włazić na dach i wymieniać?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

cityboy pisze:Widzę że pojawiają się anteny powyżej 2x20dBi ... czy to prawdziwe osiągi czy na zasadzie "papier wszystko wytrzyma" ... opłaca się włazić na dach i wymieniać?
Papier jest cierpliwy, papier wszystko zniesie. Takie anteny to musiałby być ogromnymi żaglami przy takich zyskach, fizyki nie oszukasz.
A spadki siły sygnału mogą być spowodowane zwiększaniem obciążenia (tak się zachowują nowoczesne sieci), ewentualnie odpalaniem nowych stacji (z racji zagęszczania siatki stare stacje obniżają moc) Sam mróz z racji obniżenie wilgotności powietrza (a także innych zjawisk) wręcz poprawia propagację sygnałów radiowych.
Ewentualnie jedna rzecz mi przyszła do głowy, antena jest tak kiepska, że na mrozie ścieżki pękają jeśli jest wykonana w technologi "mikropaskowej".
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Trzeba opcja to większa ilość klientów, którzy mogą podłączyć się do stacji z większej odległości z racji właśnie lepszej propagacji sygnału.

Co do anteny Sorensen to tam nie ma mikropasków, ale nie zdziwiłbym się jakby się jakby puścił lut między elementami. Zbyt dobrze to to nie jest wykonane. Słyszałem o przypadku jak element puścił w miejscu łączenia z ekranem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze: Co do anteny Sorensen to tam nie ma mikropasków, ale nie zdziwiłbym się jakby się jakby puścił lut między elementami. Zbyt dobrze to to nie jest wykonane. Słyszałem o przypadku jak element puścił w miejscu łączenia z ekranem.
Raczej chodzi o gorącą żyłę, która przynajmniej na początku była lutowana do aluminium (czyt: gwarancja korozji elektrochemicznej) Sam element chyba był nitowany do ekranu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ