Problem z Option Icon ! Pomocy :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Option Icon ! Pomocy :)
Witam. Jestem posiadaczem abonamentu iplus z modemem OPTION ICON usb podłączonego z komputerem stacjonarnym (P4 3.06). System to Windows XP. Problem polega na tym iż podczas korzystania z netu często (kilka - kilkanaście razy dziennie) modem jakby "zawiesza się". Strony przestają wczytywać się nagle, podczas rozmowy przez gg w pewnym momencie nie wysyla i nie odbiera sie informacji co jest bardzo kłopotliwe kiedy człowiek zorientuje się sporo po czasie. Jedynym ratunkiem jest wtedy wylogowanie się lub ponowne uruchomienie komputera. Podczas wylogowywania się winda wiesza się w momencie kiedy pojawia sie napis o zapisywaniu informacji i wtedy jedyne wyjscie to odcięcie i ponowne wlaczenie zasilania modemu. Czasem po tym momencie resetuje sie komputer. W modemie podczas calej akcji świecą się obie diody na zmianę.Co może być przyczyną wieszania się netu/modemu?
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z Option Icon ! Pomocy :)
są 2 możliwosci
jesli sie nie myle to modem ktory ma 3G, tak wiec jesli diody sie swieca na zmiane to moze przelacza sie miedzy GPRS(lub Edge) a 3G,i moze to powoduje takie problemy
albo modem jest uszkodzony i tyle
cięzko powiedzieć, ja stawiam na opcje nr 2
jesli sie nie myle to modem ktory ma 3G, tak wiec jesli diody sie swieca na zmiane to moze przelacza sie miedzy GPRS(lub Edge) a 3G,i moze to powoduje takie problemy
albo modem jest uszkodzony i tyle
cięzko powiedzieć, ja stawiam na opcje nr 2
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Za często ludzie stawiają na uszkodzenie modemu 
A jakiego firewalla używasz? Jakiego antywirusa? Bardzo często szkodliwe oprogramowanie wpływa na pracę połączenia z siecią.
Dla pewności, idź do jakiegoś kolegi, zainstaluj i potestuj modem. Jak oddasz do serwisu, to bardzo prawdopodobne, że po 1-2 tygodniach wróci do Ciebie z adnotacją, że wszystko w porządku...
Co do wypowiedzi poprzednika - jeśli jesteś w zasięgu 3G i ewentualnie chciałbyś wykluczyć możliwość "skakania" między GPRS a 3G, to w ustawieniach iPlus Managera stwórz nowy APN wymuszając pracę na UMTS.

A jakiego firewalla używasz? Jakiego antywirusa? Bardzo często szkodliwe oprogramowanie wpływa na pracę połączenia z siecią.
Dla pewności, idź do jakiegoś kolegi, zainstaluj i potestuj modem. Jak oddasz do serwisu, to bardzo prawdopodobne, że po 1-2 tygodniach wróci do Ciebie z adnotacją, że wszystko w porządku...
Co do wypowiedzi poprzednika - jeśli jesteś w zasięgu 3G i ewentualnie chciałbyś wykluczyć możliwość "skakania" między GPRS a 3G, to w ustawieniach iPlus Managera stwórz nowy APN wymuszając pracę na UMTS.
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zgadzam sie ze zdaniem kolegi Engelberta z tego co wiem (na wlasne skorze) ArcaVir potrafi niezle zamulic necik 

Dawno mnie tutaj nie było 

- Next3
- Użytkownik forum
to raz, ale najpierw zrób sobie dial-up miałem identyczny problem jak ty z modemem netbox 2 tez mnie non stop rozłączało i dial-up rozwiązał sprawe.
-
Modem jest 3G, często się przełącza,ale nie ma z tym problemów.Używam Kaspersky Internet Security 7.0.0.125 . <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> testuję ten dial-up, zobaczymy jak się to spisze. Czy łącząc sie przez dial-up w iplusie trzeba podać nazwę użytkownika i hasło? W managerze jest użytkownik plusgsm i takiego też wpisałem w dial-up ,ale bez hasła gdyż jest za gwiazdkami.Mimo to jakoś się połączyłem
Jak przetestuje,dam znać.Tymczasem dzięki 

-
Parametry takie jak nazwa użytkownika i hasło są niepotrzebne, pola przy konfiguracji można pozostawić puste. Jak widzisz jednak, z tymi danymi także będzie działało 
A w iPlus Managerze jest to podane na cele CSD.

A w iPlus Managerze jest to podane na cele CSD.
-
No więc wygląda to tak, że dial-up nie pomógł.Zauważyłem, że kiedy modem dostaje "zwiechy" migają obie diody - żółta i pomarańczowa.Podczas normalnej pracy świeci się stałym światłem tylko żółta,podczas łączenia żółta świeci troche inaczej. Obie mrugają tylko podczas tych problemów. Następnym krokiem będzie reinstalacja windy, może coś pomieszałem, nie odłaczyłem modemu czy coś.Dam znać co i jak dalej.Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi 

-
- Użytkownik forum
tez mam ten modem i ten sam problem:))
teraz (w tej chwili) net dziala dobrze prędkość ściągania mam nawet 20kb/s (kilobajty/sekundę)
i swieci sie tylko pomarańczowa dioda a zółta sie nie swieci ani nie mryga.
ale tez mam te zwiechy.
i wkurza mnie to bo taka zwiecha trwa nieraz 20-30min.
odpowiem ci od razu ze przeinstalka systemu nic nie da. ja to zrobilem niedawno i nic. zero zmian.
jak sie tworzy ten Dial Up?? moze u mnie pomoze.
napiszcie moze czy sa jakies sposoby zeby zablokowac przełączanie sie miedzy 3G/GPRS/EDGE.
a moze przejscie na UMTS??
tylko jak to zrobic;/
P.S. sorry za odswierzenie tematu zprzed tygodnia ale nie bede przeciez zakladal takiego samego;p
teraz (w tej chwili) net dziala dobrze prędkość ściągania mam nawet 20kb/s (kilobajty/sekundę)
i swieci sie tylko pomarańczowa dioda a zółta sie nie swieci ani nie mryga.
ale tez mam te zwiechy.
i wkurza mnie to bo taka zwiecha trwa nieraz 20-30min.
odpowiem ci od razu ze przeinstalka systemu nic nie da. ja to zrobilem niedawno i nic. zero zmian.
jak sie tworzy ten Dial Up?? moze u mnie pomoze.
napiszcie moze czy sa jakies sposoby zeby zablokowac przełączanie sie miedzy 3G/GPRS/EDGE.
a moze przejscie na UMTS??
tylko jak to zrobic;/
P.S. sorry za odswierzenie tematu zprzed tygodnia ale nie bede przeciez zakladal takiego samego;p
- sardo nunspa
Opis dial-up jest w FAQ. Aby zablokować UMTS albo EDGE trzeba albo kupić antenę monozakresową (
jakież słowotwórstwo
) na np. 900MHz, na 1800MHz, 3G jest na 2100MHz; drugi sposób to wymuszenie w modemie częstotliwości ( o ile modem ma taką opcję ). Z opisu problemu sądzę, że jest dosyć prawdopodobne łapanie szczątkowego sygnału 3G i przeskakiwanie modemu na 3G. powrót do EDGE wiesza modem. Ktoś na forum już o tym kiedyś pisał.

Latka lecą...
- fttp
Chyba mam ten sam problem. Mój modem wiesza się najczęściej po kilku, kilkunastu minutach pracy w trybie HSDPA ( przy obciążeniu powyżej 100 KB/s) – objawy to mrugające naprzemiennie diody EDGE/GPRS - 3G i oczywiście brak dostępu do neta. Pomaga tylko restart modemu (poprzez odłączenie kabla USB, jeżeli chcę zrestartować komputer to trwa to bardzo długo). Aktualizowałem sterowniki, sprawdzałem modem na dwóch komputerach – bez zmian. Jeżeli znajdę czas to będę reklamował modem. Wydaje mi się, że pewną poprawę przynosi wyłączenie buforu FIFO.