Bardzo dziwny problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
don991
Początkujący użytkownik forum

Bardzo dziwny problem z zasięgiem

Post autor: don991 »

Witam.
Jaki czas temu wziąłem internet od orange ale zacznę od początku. Kończyła mi się umowa z plusem więc testowałem internet u innych operatorów. Najlepsze wyniki w mojej miejscowości osiągnął orange prędkość najwyższa zasięg najwyższy 5 kresek HSPA+ 5-7 mb czasami DC+HSPA 3 mb i 1-2 kreski LTE prędkość 5mb jak dla mnie wystarczająco. Play łapał przyzwoite LTE zasięg gdzie bym nie testował wszędzie 2 kreski lecz prędkość ledwo chciała odskoczyć od 1 mb więc odpada.Głównie chciałem korzystać z LTE bo dawali bez limitu (w praktyce te 100 gb ale wystarczająco + transfer podstawowy 50 gb). Mam od plusa antene którą mi dali taką zwykła 3 dBi + 10m kabla na niej próbowałem działania internetów różnych operatorów lecz coś z tą anteną było nie tak bo jak ją podłączałem to zasięg sie pogarszał i prędkość spadała no zdarzały sie wyjątki bo w play jak ją bardzo wysoko zawiesiłem to prędkość wzrastała ale połączenie było bardzo nie stabilne. Dodam jeszcze że na początku ta antena w plusie spisywała się rewelacyjnie prędkość HSPA+ 10 mb po czasie jak zrobili nadajnik LTE to troche tam na kilka dni złapało LTE i prędkość 11 mb lecz po czasie lte w ogóle nic nie łapało a prędkość HSPA+ max 5 mb z tą anteną oczywiście bo bez anteny w plusie w ogóle nie mam zasięgu. Dobra dłużej nie zanudzając przechodzę do problemu.Podpisałem więc umowę w orange dostałem router ZTE MF283+ no i juz po kilku dniach LTE znikło . Korzystam już miesiąc z tego internetu więc postanowiłem przywrócić to LTE zakupując antenę. Przeglądałem fora czytałem posty i najbardziej odpowiednia wydała się ta :
http://allegro.pl/antena-lte-4g-15dbi-d ... 25008.html .
U mnie jest LTE na paśmie 1800 mam około 5 km w lini prostej do nadajnika teren pod drodze zalesiony mocno zresztą sami zobaczcie :
51.99370, 19.66157 (wkleić to w google map). Kupiłem tą antenę testowałem kilka godzin i raz na kila sekund złapie Lte 1 kreska ale nie połączę bo zaraz zniknie.W pewnym położeniu DC+HSPA 1 kreska ale prędkość jak bym korzystał z EDGE Zasięg słabszy niż sam router łapie w domu a prędkości różnie raz podobne prędkości jak bez anteny raz gorzej . Nie wiem czy to ma znaczenie ale też co jakiś czas nie codziennie jak mu się zachce wyskakuje "brak dostępu do sieci" i internet sie zawiesza . Router oddawałem na sprawdzenie do salonu i stwierdzili że jest wszystko dobrze kartę wymieniałem ale ciągle to samo. Dzwoniłem też do orange do pomocy technicznej i kompletnie nie potrafili mi pomóc (jedna pani stwierdziła nawet żebym korzystał z EDGE bo u mnie on osiągnie najlepszą prędkość :shock: ) ,pytałem też o nadajniki w mojej okolicy i nic nie jest robione . Dobra ale temat głownie założyłem w związku z tym zasięgiem czy antenę złą kupiłem gdzie w ogóle podział się ten zasięg LTE który łapał wcześniej .
Aktualnie 4 kreski na 5 możliwych, 85 dBm, HSPA+ bez anteny : http://www.speedtest.net/result/4815269171.png .
Z anteną 2 kreski, 95 dBm, HSPA+ : http://www.speedtest.net/result/4815276861.png
Pokaże też jak mi kiedyś plus działał : LTE http://www.speedtest.pl/test/60424352
HSPA+ http://www.speedtest.pl/test/60822429
Aktualnie plus działał 3 mb nie pokaże bo już nie mam.
To było by tyle z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Bardzo dziwny problem z zasięgiem

Post autor: matek451 »

Link do anteny nie działa. Masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Orange i T-mobile korzystają z LTE1800 i BTS-a przy Traugutta 8/12 w Głownie lub Łodzkiej2 . Któryś z nich zapewne działa. Play korzysta z BTS-a LTE1800Play Sikorskiego 5 ( WZMOT) prawdopodobnie na Chopina 5. Plus korzysta z sieci LTE800 Sferii z BTS-a Brzozowa 4/6 lub Gozdowa. Przy takiej odległości od BTS-a LTE1800 w Orange na skutecznej antenie Dual LTE 1800 powinieneś mieć zasięg LTE. To HSPA+ na 3G masz prawdopodobnie z BTS-a NetWorks UMTS900 z Pludwin.Podaj co za antenę kupiłeś?
don991

matek451
Guru bezprzewodowy

Używam takiej anteny od ponad trzech lat, jej realny zysk z kablami 10 m wynosi około 10dBi. spróbuj jeszcze ustawić antenę na Kadzielin, może na tym BTS-ie ze Wschodniej będzie lepiej. Do tych BTS-ów przy dworcu PKP masz ten kawał lasu po drodze. Jak zamontowałeś antenę, jak wygląda strefa przed nią ? Druga kwestia to czy MF283+ przełacza się na antenę zewnętrzną.
don991

Antenę zamontowałem jak najwyżej się dało 7 metrów w górę (3 metry musiałem przeciągnąć w domu) przed anteną są duże pojedyncze drzewa w lewo antena widzi puste pola i potem te lasy przed Głownem w prawo są drzewa obok drogi i ogólnie pola ( w stronę Pludwin). Antenę ustawiałem w stronę Głowna w kierunku właśnie Kadzielina bo tam najlepiej działał przesuwałem ją co jakiś czas o parę stopni sprawdzając poziom zasięgu i aż tak do 360 stopni spowrotem lecz prędkość dochodziła max do 1 mb. Montując antenę 3 metry niżej poziom zasięgu jest niższy HSPA+ i prędkość taka jak w pierwszy poście. W górze właśnie to LTE łapie przy sposobie przełączania z wymuszania 3G na wymuszanie LTE wtedy pokaże się LTE 3 kreski ,1 kreska i potem usługi ograniczone ale poziom dBi jest około 87. Właśnie oglądałem filmik na yt jak chłopak prezentował ten router z anteną i tylko podłączył i odrazu poziom zasięgu wzrósł nic nie wspominał o przełączaniu na działanie anteny zewnętrznej na internecie też nie ma o tym wzmianki .
don991

Nic nikt dalej nie wiem nie pomoże?
don991

Antena już dawno oddana teraz korzystam z samego routera bez anteny . Nic się od tego czasu co pisałem nie zmieniło, zasięg słaby, prędkość fatalna. Dużo już kombinowałem i dogrzebałem się że mój router korzysta z nadajnika z pludwin na paśmie 900. Jako że się nie da wymusić pasma na ZTE spróbowałem na innym starym modemie z play Huawei E169 i domyślna sieć była PL24(chyba, patrzyłem kilka tygodni wcześniej) full zasięg 99% a prędkość 1 mb. Po wymuszeniu pasma 1800 zasięg wskoczył na Orange WCDMA 3-4 kreski. Prędkość niestety nie powalała ale pamiętam że na tym modemie prędkość 2 mb bo taką osiągnąłem to była petarda. Bo ten modem ma prędkość max do 7,2mb i technologia tylko HSDPA.Więc wniosek z tego taki że gdybym tym routerem ZTE zmienił pasmo na 1800 to prawdopodobnie prędkość na tym HSPA+ a może nawet HSPA+DC miał bym szybszą.No i nowe pytanie. Wiem że się da wymusić na ZTE jakoś inne pasmo i nawet znalazłem nie jedną poradę ale nic z tego nie rozumiem i boje się że uszkodzę router. Też konkretnie pod mój model nie mogę znaleźć porady a tak chyba najbezpieczniej będzie.Więc jak by ktoś mógł mi powiedzieć krok po kroku jak to zrobić był bym wdzięczny :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

don991 pisze:Więc wniosek z tego taki że gdybym tym routerem ZTE zmienił pasmo na 1800 to prawdopodobnie prędkość na tym HSPA+ a może nawet HSPA+DC miał bym szybszą.
W Polsce nie ma sieci HSPA+/HSPA+DC na 1800 MHz. Są sieci GSM1800 i LTE1800.
don991 pisze: Wiem że się da wymusić na ZTE jakoś inne pasmo i nawet znalazłem nie jedną poradę ale nic z tego nie rozumiem i boje się że uszkodzę router.
Podrzuć link i model swojego ZTE. Może coś w wspólnie na forum w szerszym gronie coś wymyślimy.
don991

No tak racja moja pomyłka nie ma h+ na 1800.Mój router to ZTE MF283+. Tutaj przykładowo pokazują jak zmienić :
viewtopic.php?t=36961 , http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie ... demach-zte
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprawdź czy i co zwróci po np.

Kod: Zaznacz cały

AT+ZBANDI?
i

AT+ZBANDI=?
Zobacz też czy i co zwróci po:

AT$QCBANDPREF=?
i

AT$QCBANDPREF?
To są komendy do odpytywania więc popsuć się raczej nic nie powinno. Najwyżej zwróci error jeśli komenda nie będzie obsługiwana.

Tylko czy ten router po podłączeniu przez USB jest widoczny na PC m.in. jako port komunikacyjny?
don991

Właśnie tego routera nie da się podłączyć przez USB. Gdzie te komendy trzeba wpisać ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie miałem do czynienia z ZTE. Nie wiem jak i czy da się wysyłać komendy AT do routera tego producenta.
don991

Nie dałem rady zmienić w końcu tego pasma . Pewnego dnia chodził mi tak źle że włożyłem kartę do modemu i modem wywaliłem za okno i złapało mi LTE. Już nic z tego nie rozumiem wcześniej z tą anteną którą każdy polecał zamontowaną wysoko mi nie łapało. I teraz podłączyłem do routera starą antene 3 dBi i zamontowałem w tym miejscu gdzie za oknem modem łapał lte no i jest jedna kreska. Aktualny pomiar prędkości :
http://www.speedtest.pl/test/121119180 . Ale czuje teraz niedosyt, że gdybym nie oddał tamtej anteny z Cybertecha panelowej wyciągnął bym jeszcze więcej , ale ciesze się z tego co jest.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o NetWorks to sieć LTE1800 jest nadal rozbudowywana. Ostatnio odpalono kolejne BTS-y, możliwe, że i w twojej okolicy.
don991

Dziękuje za w miarę pomocne odpowiedzi. Nie rozwiązaliśmy mojego dziwnego problemu ale się sam rozwiązał i myślę że to by było na tyle.Internet chodzi stabilnie i szybko . Jeszcze tylko chciał bym kupić antenę i wyciągnąć więcej :). Jedną już miałem pisałem w poprzednich postach jaka to była. Jaką polecacie do LTE? Dziękuje i pozdrawiam
ODPOWIEDZ