Problem z WIFI na laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
del1010
Początkujący użytkownik forum

Problem z WIFI na laptopie

Post autor: del1010 »

Witam, kupiłem sobie nowego laptopa - Lenovo Y50-70. Moje lacze w Vectrze to 15mbps. Na komputerze stacjonarnym, podlaczonym kablem jest 15mega, przez telefon (Asus Zenfone 2) tez jest 15mega a na laptopie 15 mega jest jak polacze sie z siecia, jednak po jakims czasie (blizej nieokreslonym dla mnie) szybkosc spada do max 6 mbps. Jak polacze sie na nowo z siecia to znowu mam 15mega jednak po jakims czasie znowu to samo. Niewatpliwie wina lezy po stronie laptopa lub jego ustawien. Moje pytanie brzmi: Czy ktos ma pojecie jak to naprawic, aby przepustowosc nie spadala? Dodam, ze laptop chodzi w 99% czasu na kablu z funkcja ochrony baterii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z WIFI na laptopie

Post autor: ja.michal »

Sprawdź w ustawieniach zasilania czy jest ustawiona opcja oszczędzania energii dla bezprzewodowej karty sieciowej. Jeśli tak to zmień ustawienia na maksymalne osiągi.
del1010

ja.michal pisze:Sprawdź w ustawieniach zasilania czy jest ustawiona opcja oszczędzania energii dla bezprzewodowej karty sieciowej. Jeśli tak to zmień ustawienia na maksymalne osiągi.
Miałem na maksymalnej wydajności już.
del1010

edit: zauwazylem ze na komórce tez czasami jest 6mega, jednak zawsze wlaczalem na nowo na niej wifi wiec bylo zawsze chocby "odswiezone" polaczenie i bylo 15. To chyba zatem cos z routerem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W takim razie zmień może kanał sieci w routerze?
ODPOWIEDZ