Wybór BTS oraz anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór BTS oraz anteny
Witajcie.
Piszę z małym/dużym problemem. Mam internet PLAY i od tamtego roku do lipca internet działał bardzo dobrze. Od lipca parametry spadły oraz zaczęły występować zerwania połączeń. Wcześniej w godzinach wieczornych (19-21) uzyskiwałem prędkości DL 20-30Mb/s oraz UL 7-11Mb/s. W ciągu dnia dochodziło nawet do DL 60Mb/s oraz 20Mb/s. W chwili obecnej w ciągu dnia jest to do DL 20Mb/s oraz UL 6Mb/s oraz w godzinach wieczornych DL 5Mb/s oraz UL 2Mb/s.
Korzystam z BTS umiejscowionego ode mnie w odległości o 2,4km w linii prostej bez żadnych przeszkód (widzę z okna komin na którym znajduje się nadajnik), który według operatora jest mocno obciążony. Postanowiłem sprawdzić jak się zachowa przy bliższej odległości. Niestety nie mogłem się udać pod sam BTS, ponieważ jest na kominie zakładu. Zrobiłem test z mieszkania w tej samej miejscowości co w/w BTS oddalonego o 900m. W tym przypadku również widziałem gołym okiem komin na którym umiejscowiony jest nadajnik, tylko znajdowałem się po przeciwnej stronie Robiłem pomiary w godzinach od 8 do 17 i prędkość pobierania wynosiła od 25-45Mb/s oraz wysyłania ok. 20Mb/s.
W związku z tym mam dwa pytania:
1) Z własnego doświadczenia wiecie czy lepiej się kierować na BTS umieszczony dalej, ale mniej obciążony czy jednak bliższy, ale bardziej. W jednym kierunku miałbym dwa BTS oddalone ode mnie o 4,5km oraz 5,5km i do tego w mojej okolicy jest kilka wyższych drzew, które są trochę wyższe niż mój punkt montażu anteny.
2) Polecane są dwie anteny dual LTE na 1800MHz z Cybertech oraz Sorensen. Która będzie lepsza cena/jakość. I jaka będzie odpowiednia długość przewodu, bo jak wiadomo im dłuży tym pewnie bardziej będzie tłumić sygnał.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piszę z małym/dużym problemem. Mam internet PLAY i od tamtego roku do lipca internet działał bardzo dobrze. Od lipca parametry spadły oraz zaczęły występować zerwania połączeń. Wcześniej w godzinach wieczornych (19-21) uzyskiwałem prędkości DL 20-30Mb/s oraz UL 7-11Mb/s. W ciągu dnia dochodziło nawet do DL 60Mb/s oraz 20Mb/s. W chwili obecnej w ciągu dnia jest to do DL 20Mb/s oraz UL 6Mb/s oraz w godzinach wieczornych DL 5Mb/s oraz UL 2Mb/s.
Korzystam z BTS umiejscowionego ode mnie w odległości o 2,4km w linii prostej bez żadnych przeszkód (widzę z okna komin na którym znajduje się nadajnik), który według operatora jest mocno obciążony. Postanowiłem sprawdzić jak się zachowa przy bliższej odległości. Niestety nie mogłem się udać pod sam BTS, ponieważ jest na kominie zakładu. Zrobiłem test z mieszkania w tej samej miejscowości co w/w BTS oddalonego o 900m. W tym przypadku również widziałem gołym okiem komin na którym umiejscowiony jest nadajnik, tylko znajdowałem się po przeciwnej stronie Robiłem pomiary w godzinach od 8 do 17 i prędkość pobierania wynosiła od 25-45Mb/s oraz wysyłania ok. 20Mb/s.
W związku z tym mam dwa pytania:
1) Z własnego doświadczenia wiecie czy lepiej się kierować na BTS umieszczony dalej, ale mniej obciążony czy jednak bliższy, ale bardziej. W jednym kierunku miałbym dwa BTS oddalone ode mnie o 4,5km oraz 5,5km i do tego w mojej okolicy jest kilka wyższych drzew, które są trochę wyższe niż mój punkt montażu anteny.
2) Polecane są dwie anteny dual LTE na 1800MHz z Cybertech oraz Sorensen. Która będzie lepsza cena/jakość. I jaka będzie odpowiednia długość przewodu, bo jak wiadomo im dłuży tym pewnie bardziej będzie tłumić sygnał.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Re: Wybór BTS oraz anteny
Sorki za post pod postem, ale powyższego już nie mogę edytować
Dziś zrobiłem dwa testy.
1) Wybrany najlepszego serwera w speedtescie przy zasięgu 3G:
Dla trybu 3G

Dla trybu LTE

2) Wybranie najlepszego serwera w speedteście przy zasięgu LTE
Dla trybu LTE

Dla trybu 3G

Czy w tym przypadku skierowanie anteny na BTS z którego obecnie korzystam przyniesie jakieś dobre efekty?
Która antena będzie lepsza, dual od cybertecha czy sorensena?
Dziś zrobiłem dwa testy.
1) Wybrany najlepszego serwera w speedtescie przy zasięgu 3G:
Dla trybu 3G

Dla trybu LTE

2) Wybranie najlepszego serwera w speedteście przy zasięgu LTE
Dla trybu LTE

Dla trybu 3G

Czy w tym przypadku skierowanie anteny na BTS z którego obecnie korzystam przyniesie jakieś dobre efekty?
Która antena będzie lepsza, dual od cybertecha czy sorensena?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź jaki masz poziom sygnału, ale ewidentnie obciążona stacja bazowa (o czym sam napisałeś po informacji od operatora). Jak już to celuj w inną stację, może będzie mniej obciążona. Ewentualnie, skoro dobrze działa 3G to na nim pozostań. W tej sytuacji, jeśli nie masz innych stacji bazowych w okolicy, zakup anteny będzie raczej wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
-
Poziom sygnału mam na poziomie 80-85db i zazwyczaj 4-5kresek. Niestety LTEwatchH nie działa na modemie E5372 więc dokładnie nie mogę podać parametrów RSSI RSRP itp.
Mam inne stacje bazowe, ale znajdują się w mieście i nie wiem czy również nie będą obciążone, ponieważ również mają duży teren do obsłużenia. Wystąpiłem do PLAY'a z pytaniem o podanie informacji na temat obciążeń danych stacji znajdujących się w mojej okolicy.
Sprawdzałem w bliższej okolicy BTS z którego korzystam i prędkość mimo wszystko była lepsza.
Mam inne stacje bazowe, ale znajdują się w mieście i nie wiem czy również nie będą obciążone, ponieważ również mają duży teren do obsłużenia. Wystąpiłem do PLAY'a z pytaniem o podanie informacji na temat obciążeń danych stacji znajdujących się w mojej okolicy.
Sprawdzałem w bliższej okolicy BTS z którego korzystam i prędkość mimo wszystko była lepsza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Najprościej to podjechać w godzinach szczytu w rejon stacji bazowych, które mogą być alternatywą i sprawdzić jak wygląda na nich sprawa stabilności i prędkości.
Faktycznie, -80 - -85 dBm szału nie robi, ale nie jest tak najgorzej. Tylko to 3G jak rozumiem? W LTE RSRP pokazuje sygnał.
Po podłączeniu E5372 przez USB powinien być widoczny port komunikacyjny. Spróbuj komendy:
http://download-c.huawei.com/download/d ... adId=14386
Od 108 strony tego PDFa masz wyjaśnienia co oznaczać będą zwracane wartości.
Dalej nie wiem czy jest sens zakupu anteny, ale skoro chcesz coś poprawić to próbuj. W sumie antenę można zwrócić w ciągu 14 dni jeśli nie będziesz zadowolony.
Faktycznie, -80 - -85 dBm szału nie robi, ale nie jest tak najgorzej. Tylko to 3G jak rozumiem? W LTE RSRP pokazuje sygnał.
Po podłączeniu E5372 przez USB powinien być widoczny port komunikacyjny. Spróbuj komendy:
Kod: Zaznacz cały
AT^HCSQ?
Od 108 strony tego PDFa masz wyjaśnienia co oznaczać będą zwracane wartości.
Dalej nie wiem czy jest sens zakupu anteny, ale skoro chcesz coś poprawić to próbuj. W sumie antenę można zwrócić w ciągu 14 dni jeśli nie będziesz zadowolony.
-
No niestety nie działa, ani ustawiając LTE w opcjach MiFi, ani w LTEWatchH ustawiając na LTE Advenced.
Oczywiście zainstalowałem sterowniki i nawet mobile partnera i połączyłem się z internetem.
Oczywiście zainstalowałem sterowniki i nawet mobile partnera i połączyłem się z internetem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten router ma jakiś brand?
-
Raczej tak, bo jak loguję się to jest strona PLAY'a.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To mogą być wycięte funkcje. Mam AirBoxa z Orange (Huawei E5372s-32) i niektóre komendy nie działają. Zauważyłem również na modemie USB, że działanie modemu jest również zależne od firmware, np. E3276s-151 jak ma firmware Orange to ma tryb RAS i NDIS, a jak ma firmware Plusa to ma tylko NDIS.
-
Wgrałbym czysty firmware, ale jest jeszcze na gwarancji i nie wiem czy za miesiąc nie trafi do serwisu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko czy jest sens walczyć o dane skoro i tak widać, że to ewidentnie obciążona sieć?
-
Jeżeli nic nie da, to bez sensu. Zobaczę co P4 odpowie na temat obciążeń pozostałych BTS w mojej okolicy i ewentualnie wtedy podjadę w okolicę zakładów gdzie znajdują się BTS'y