LTE CP i Antena Satelitarna

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elSolo
Początkujący użytkownik forum

LTE CP i Antena Satelitarna

Post autor: elSolo »

Witam, jak w temacie posiadam w domu Internet LTE od Cyfrowego Polsatu korzystając z zestawo ODU-IDUa dokładnie http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ternetu.cp
Na dachu bloku mam zamontowaną antenę zewnętrzną, co jednak nie poprawia zasięgu aż tak by był on zadowalający, w instrukcji piszę również (jak i na stronie CP) iż cytuję
Do instalacji zestawu można wykorzystać istniejącą instalację antenową TV (satelitarnej bądź naziemnej) przesyłając po jednym kablu koncentrycznym zarówno sygnał TV jak i Internet LTE.
A więc moje pytanie odnosi się do tego czy jeżeli podłącze satelite do routera/anteny zew. (bowiem nie bardzo wiem gdzie ją wcisnąć) czy to polepszy sygnał, bądź też jeżeli dobrze mi się wydaje iż nie można stosować (a raczej nie zaleca się) jednoczesne podłączenie Satelity i Anteny Zew. czy Satelita da lepszy sygnał od Anteny Zew. ?
Tak piszę w instrukcji:
Dzięki zastosowaniu zewnętrznego modemu LTE ODU-100 i doprowadzeniu
Internetu do wnętrza mieszkania poprzez kabel TV, można uzyskad znaczącą
poprawę mocy odbieranego sygnału bez konieczności stosowania
dodatkowych anten zewnętrznych.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE CP i Antena Satelitarna

Post autor: key »

Nie bardzo wiem o co ci chodzi.

Antena SAT i ODU pracuja na roznych czestotliwociach. W instrukcji jest napisane tylko, ze mozesz uczyc jednego kabla do doprowadzenia sygnalu SAT i LTE. ODU musi byc na zewnatrz!
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Schemat montażu wynalazku CP przy pomocy wspólnego kabla do sat i ODU http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... _idu_5.jpg Pytanie w czym masz problem? Jak masz daleko do BTS-a LTE1800Mobylandu, jaki poziom sygnału LTE na ODU, jakie prędkości ? Na wynalazku nie oczekuj cudów, nikt przy zdrowych zmysłach tego nie bierze z Plusa/CP.
elSolo

Problem w tym że ping w grach mam 90, prędkość nie jest zła ale ten ping!
Do BTS-a mam 3,5km z tym że dzieli mnie z nim zalesiona góra. http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 05&zoom=14
Sygnał zazwyczaj zielony (średnia moc sygnału) czasem wskakuje niebieski (dobra m...).
SpeedTest http://www.speedtest.net/my-result/4646472432
Co miałeś na myśli pisząc "wynalazku"? Kiepski ten sprzęt od nich? Może zaproponujesz jakiś zamiennik?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ping w CP zależy też od przydzielonego IP

Aczkolwiek nie oczekuj jakiś cudów typu 15-30 ms.

Do tego serwery w grach masz pewnie poza PL więc cudów też wtedy nie będzie.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

To sprzęt sprzed trzech lat, mają zapasy tego szmelcu i wciskają komu mogą jeśli jest niezorientowany. Po pierwsze działa tylko na LTE1800 Mobylandu i z ograniczoną prędkością do 30Mb/s. Nie działa z LTE800Sferii, UMTS2100Plusa i UMTS900Aero2 a więc nie wykorzystuje wszystkich technologii dostępnych w CP/Plusie.Przy takich odległościach stosuje się modemy/routery z LTE i anteny kierunkowe Dual LTE1800MHz. CP/Plus posiada dużo lepszy sprzęt B315s-22, B593s-22. Antenę kupuje się samemu. na dodatek nie bierze się oferty z CP, u nich sprzęt jest na wynajem i za 10 zł na m-c. W Plusie masz na własność. SmartDom2 też w Plusie. Wybierając CP i ten ODU-IDU popełniłeś błąd, nie dość że sprzęt słabiutki to jeszcze płacisz za niego 10 zł/m-c.
elSolo

Czyli nic nie da się zrobić? Ani z sprzętem (karty nie wyjmę bo wbudowana, a jak plomby ruszę może być przypał), a jak wymienię antenę zewnętrzną to poleci na tamte inne częstotliwości?
Myślałem też żeby zamiast anteny zewnętrznej podłączyć satelitę od TV, nie mam pojęcia jedynie jak to zrobić, w instrukcji pokazuje aby podłączyć router do anteny zew i modemu, a antenę zew. do routera i do satelity (w modemie od TV CP mam jedno wejście na antenę, musiał bym kupić trójnik) tylko czy to cokolwiek da.
matek451
Guru bezprzewodowy

Antena sat nie ma nic wspólnego z poprawą sygnału LTE. Ta instalacja ODU i TV sat na jednym kablu pozwala tylko wyeliminować kable i temu służy. Ponieważ w ten szajs wpakowano wielu klientów CP/Plusa , którzy mają daleko do BTS-a LTE1800Mobylandu i kiepski poziom sygnału niektórzy sprzedawcy anten sprzedają już anteny zew. na 1800MHz dedykowane do ODU( ze specjalnym konektorem ufl). Na forum pisano już na ten temat. Oczywiście wymaga ingerencji w ODU będący własnością CP.
elSolo

Masz na myśli coś takiego? http://allegro.pl/antena-panelowa-mimo- ... 76708.html
Mam sobie to sprawić? I nie rozumiem o co Ci chodziło w
Oczywiście wymaga ingerencji w ODU będący własnością CP.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

elSolo pisze:Mam sobie to sprawić? I nie rozumiem o co Ci chodziło w
Jak nie chcesz wyjmować karty sim, to wiercenie dziur w ODU tym bardziej odpada.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Handlarze anten szybko podchwycili temat i oferują coś takiego http://allegro.pl/antena-odu-100-idu-10 ... 31190.html Oczywiście można to zrobić z każdą anteną Dulną na 1800MHz, np. Cybertecha czy Sorensena. Jak widać nie obejdzie się bez zmian w ODU. Dla mnie ze względu na ograniczenia sprzętowe ODU zabieg mało sensowny.
elSolo

Jako że mam pakiet Power LTE powyżej 20GB przysługują mi 3 darmowe dodatkowe karty które mogę w każdej chwili wziąć (oraz w każdej chw. oddać) gdzieś przeczytałem o takim pomyśle jakoby wziąć drugą karte i do niej ogarnąć router i modem zew. (czy też antenę, nie rozróżniam tego).
Lecz po pierwsze nwm czy tak się da (nie wiem za co odpowiada ODU i czy mogę to czymś zastąpić), po drugie ile bym kart nie miał wszystkie ciągną z jednego wspólnego pakietu danych, lecz tylko ta "oryginalna" posiada "bez limitu" reszta po przekroczeniu go nwm zwolni pieruńsko chyba ;D
Jak patrzysz na ten pomysł?
matek451
Guru bezprzewodowy

Koszt dodatkowej SIM to 10 zł no i działa tylko w limicie. Jak wykorzystasz to zwolni też na karcie głównej. Rozwiązanie kiepskie i na dodatek kolejne koszty. Do tego zakup modemu/routera z LTE i anteny zewnętrznej Dual LTE1800MHz. No i płacisz cały czas dzierżawę 10 zł za ten szajs. Po prostu masakra, za wiele możliwości raczej nie masz.
elSolo

Z tego co widzę to żadnych nie mam :)
Dzięki za starania, pozostaje korzystać z tego co jest.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ewentualnie szukaj chętnego na cesję.
cga

Post autor: cga »

elSolo pisze:Jako że mam pakiet Power LTE powyżej 20GB przysługują mi 3 darmowe dodatkowe karty które mogę w każdej chwili wziąć (oraz w każdej chw. oddać)
Na pewno darmowe?? Ja mam starą umowę CP i za dodatkowe SIMy płacę 5PLN/szt. a teraz liczą już 10PLN/szt.
elSolo

Masz rację, za kartę płacę 10zł
sharkoon

Post autor: sharkoon »

Witam

Podepnę się pod temat, bo zastanawiam się nad domowym zestawem ODU z CP.

Zacznę od tego, że ostatnie lata, z braku rozsądnej alternatywy jadę na darmowym aero2, i chciałbym zmienić na coś szybszego.
Obecnie w moim domu mam zasięg LTE od CP, orange, i playa. Tyle że w przypadku CP download jest co najmniej dwa razy większy jak u konkurencji. No i że w domu, to trochę za dużo powiedziane - na dachu mojego domu ( tam przeprowadzałem testy ), wewnątrz nie łapie zasięgu.

Zestaw ODU związku z tym wydaje mi się najrozsądniejszy. CP jest szybsze od konkurencji, nie trzeba dokupować sprzętu, i cena dość rozsądna za no-limit - średnio wychodzi 45zł/mies. ( a może i coś jeszcze ugrałbym, bo założyłem od nich mobilne LTE na swoje dane dla mojej Mamy, wiec to by była 2-ga usługa ).
Tylko trochę mnie martwią opinie na temat tego zestawu, że psuje trochę parametry łącza, które u mnie i tak nie będą najlepsze. Mam jakieś 2,6 km od nadajnika - który widać praktycznie bez zakłóceń z dachu. W niedzielne późne popołudnie przeprowadzałem testy ( na dachu, laptop + modem lte ) i download wynosił średnio 14mb przy jeszcze rozsądnym pingu dla graczy 60ms. Zastanawiam się ile mi może ODU odjąć od downloadu, i przede wszystkim ile ms dodać do pingu ? Wie ktoś może ? Czy w moim przypadku taki zestaw ma sens ?
Dodam, że w zeszłym roku jak testowałem to samo lte od CP, w tym samym miejscu, na tym samym zestawie laptop+modem,to średni dl wynosił grubo ponad 20mb ( z rzadka przekraczał 30 ) - na ale to był ranek a nie popołudnie, i nie niedziela , a jakiś dzień powszedni.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Po pierwsze ODU ogranicza prędkość do 30 Mbps przy pobieraniu - takie ograniczenie w przypadku przesyłania sygnału internetowego przez koncentryk. Po drugie wspiera tylko i wyłącznie LTE1800. Jesteś pewien, że łączyłeś się właśnie z LTE1800, a nie LTE800, z którego w Plusie również można korzystać?
Nie wiesz może jakie miałeś parametry sygnału? Może się okazać, że te 14 Mbps wynikają z kiepskiego sygnału.
Jako minus ODU dodam jeszcze brak możliwości, bez utraty gwarancji, montażu anteny kierunkowej. Generalnie kombinacja.
Plus ODU to wygoda, prostota montażu i jednak mniejszy koszt. W przypadku routera 4G w domu, w tej sytuacji, będzie potrzebna antena zewnętrzna czyli dodatkowy koszt.

Generalnie sieci powoli się zapychają. Jeżeli masz możliwość podjechania w godzinach szczytu w bezpośredni rejon stacji bazowej (200-300 m z widocznością optyczną), z którą się łączysz to będziesz wiedział czego można oczekiwać. Proponuję sprawdzić również pozostałych operatorów będąc pod ich stacjami bazowymi.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

IDU ODU sobie odpuść.
W Plusie praktycznie już go nie sprzedają, nawet ich strona przenosi na ofertę CP: http://www.plus.pl/internet-domowy
Za to w CP powoli staje się flagowym sprzętem, wiadomo, jeśli ktoś ma antenę satelitarną, to montaż jest banalnie prosty, tym bardziej że CP zaczął ostatnio oferować także darmowy montaż przez specjalistę, typowy zestaw dla szarego Kowalskiego któremu 150Mbps z reklamy nie jest potrzebne, niestety sprzęt jest na dzierżawę, do rachunku musisz doliczyć +10zł/miesięcznie.

Lepszym rozwiązaniem jest wzięcie routera Huawei B315 w Plusie + dobra zewnętrzna dualna antena panelowa.
W Plusie sprzęt masz na własność, nie ma opłat za dzierżawę.
Z tego co widzę przetestowałeś już konkurencję.
W Plusie możesz testować internet przez 7 dni, sprawdź go zwłaszcza wieczorami i w weekendy.
Jeśli masz już telewizję w CP, lub abonament w Plusie, pamiętaj o SmartDom.
sharkoon

Mi i 10mb wystarczy, w końcu to będzie 20 razy szybciej niż obecnie. Dla mnie i 1 mb to już kosmos bo youtube mogę normalnie oglądać. Kwestia czy idu odu nie spowoduje drastycznego wzrostu pingu, bądź też zrywania połączenia. Bo mam już instalacje sat, i nie ponosiłbym kosztów zakupu sprzętu, jestem świadom, że za najem cena miesięczna wzrasta o 10 zł, ale i tak to daje średnią 45zł/mies. ( 18x60zł + 6x0zł )/24.

W przypadku tego pakietu w plusie za 60zł zostałby mi koszt tylko anteny, i co po 24 mies. router mi zostaje ?
Ten modem ma złącz antenowe SMA, mam nadziej że to lepsze rozwiązanie crc9 ( które moim zdaniem w modemach usb jest nieporozumieniem )

Plus ( LTE ) będzie mi szedł z innego nadajnika jak CP ( który wali z mobylandu ) ? Play i orange to jednak o połowę wolniejsze.
patryk7588

Po zakończeniu umowy w Plusie router jest twój.
Plus i CP to ta sama sieć LTE.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sharkoon pisze:Play i orange to jednak o połowę wolniejsze.
W reklamie, rzeczywistość bywa inna.
Nie pomagam na PW!
patryk7588

Przecież napisał że testował na dachu Plusa, Play i Orange.
matek451
Guru bezprzewodowy

Absolutny brak logiki. Po co płacić dzierżawę 10 zł /m-c za urządzenie, które jest niepełnowartościowe i nie wykorzystuje w pełni możliwości sieci LTE1800 Mobylandu? Za 240 zł( koszt dzierżawy) można mieć antenę zewnętrzną Dual LTE 1800MHz a w ofercie z Plusa B315s-22, czyli nowoczesny router wart 400 zł. W Plusie jest też SmartDom i takie same zniżki jak w CP.. A co do testów to autor napisał o wynikach z CP, ani słowa nie napisał o wynikach konkurencji. Opinia o DL u nich pewnie na podstawie obiegowych informacji( w przypadku Orange, T-mobile już nieaktualnych bo korzystają z 15MHz i DL 112 Mb/s).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sharkoon pisze:Ten modem ma złącz antenowe SMA, mam nadziej że to lepsze rozwiązanie crc9 ( które moim zdaniem w modemach usb jest nieporozumieniem )
SMA jest przykręcane. Nie ma co porównywać do CRC9.
Obrazek
sharkoon

Dwa razy testowałem.
W zeszłam roku porównywałem lte CP z Playem ( te same miejsce, na tym samym sprzęcie )
DL na speed teście: CP jakieś 24 mb, play 12mb i pingi trochę gorszę.
Ze trzy tygodnie CP porównywałem z orange ( ten sam schemat )
DL dla CP około 14mb, orange 5mb - choć przy swoich próbach orange wykazywał trochę niższe pingi ( ale nie sprawdzałem tego w grach ).
Spadek szybkości CP może być spowodowany testami o różnych dniach i o różnych porach.

W przypadku ofert orange też zachowam router po zakończeniu umowy?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sharkoon pisze:W przypadku ofert orange też zachowam router po zakończeniu umowy?
Tak, w Orange nie ma dzierżawy i nawet nie wiem czy kiedykolwiek była.
sharkoon

jaką antenkę nabyć do tego Huawi b315 ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Odpowiednią do częstotliwości usługi z której korzystasz. Jeśli LTE z T-Mobile, Orange to na pewno 1800 MHz, Playa 1800 MHz lub 2100 MHz, jeśli Plus/CP to 1800 MHz lub 800 MHz. Na 1800 MHz ze sprawdzonych i polecanych do LTE dualny Cybertech lub Sorensen. Na 800 MHz ATK-10 lub ATK-20. Złącza w B315 to SMA (nie RP-SMA!).
ODPOWIEDZ