LTE w mojej lokalizacji + wybór anteny

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
admirable
Początkujący użytkownik forum

LTE w mojej lokalizacji + wybór anteny

Post autor: admirable »

Cześć. Pytając o antenę dowiedziałem się, że moje ODU/IDU od CP to szit. Na szczęście zostało mi tylko kilka msc umowy i chciałbym sobie już nową wziąć u innego operatora (albo tego samego, ale już nie ten domowy mobilny, samą kartę z routerem czy tam modemem).

Wokół mnie są takie nadajniki LTE (Lewniowa 140): http://i.imgur.com/zvOxxv3.png

Zależy mi głównie na dobrym pingu, bo ten teraz nie jest zadowalający przy korzystaniu ze sprzętu Cyfrowego Polsatu. Gdy już wybiorę ofertę to będę też potrzebował porządnej anteny — myślę, że tutaj na tym forum ktoś też mi doradzi jaką wziąć.

Edit: Pożyczyłem sobie od znajomego modem T-Mobile, znalazło mi HSPA w domu, bez żadnych ustrojstw typu anteny, po prostu podpiąłem do laptopa. Ping 40-50, dl 2mb up 1mb. Sprawdzałem też na swojej karcie z plusa w telefonie i ping również jest gdzieś w granicach 60-70, dl 10mb, up 3mb. Zamówiłem sobie starter LTE z play aby sprawdzić jak będzie działać gdy włożę tą kartę do telefonu. Nadal zastanawiam się nad wyborem, ale chyba pójdę w strone T-Mobile skoro dają najniższe opóźnienie. Chyba, że antena sporo zmieni.
admirable
Początkujący użytkownik forum

Re: LTE w mojej lokalizacji + wybór anteny

Post autor: admirable »

Odświeżam lekko, Play w ogóle nie działał z jakiegoś powodu. Pingi Plus/T-Mobile nadal się nie zmieniły. Jaką antenę polecacie do modemu, który te sieci oferują? Huawei E3372
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Najpierw sprawdź zasięg LTE jakich operatorów masz bo w okolicy btsearch podaje tylko zezwolenia, trzeba sprawdzić które stacje bazowe działają/mają LTE.
Tam gdzie masz zasięg LTE/3G T-Mobile masz też zasięg Orange.

Co do sprzętu to jeżeli to ma być używane stacjonarnie to najlepiej kupić router Huawei B593, B315 czy podobny współczesny obsługujący LTE800/900/1800/2100/2600 oraz HSPA+ 900/2100 a wtedy od operatora brać tylko kartę SIM
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze:Tam gdzie masz zasięg LTE/3G T-Mobile masz też zasięg Orange.
Co do zasady. Niestety pojawiają się informacje, że na tzw. ścianie wschodniej jest wiele lokalizacji gdzie T-Mobile nie ma dostępu do U900, które jest tylko na skrawku pasma Orange, i do LTE1800, które prawdopodobnie jest tylko na paśmie Orange. Generalnie sprawą tyczy się miejsc blisko granicy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:Generalnie sprawą tyczy się miejsc blisko granicy
A że autor tematu nie mieszka na ścianie wschodniej to zasięg ma tożsamy tych sieci.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ