Wymiana anteny na nową.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
falfeks
Użytkownik forum

Wymiana anteny na nową.

Post autor: falfeks »

No cóż, okazało sie stara antena jest niestety za słaba, więc trzeba by poszukać czegoś nowego. Niestety w temacie jest nieobyty więc, liczę że ktos tutaj mi pomoże.

Obrazek

Aktualnie mam antene dookolna chyba 14 dBi, kupioną dawno i za marne pieniędze.

Mieszkam tutaj: link do btsearch

Więc najbliższe nadajniki GSM 900 mam w odległości 4-6 km i to w niewielkim stopniu teren zalesiony. Wokół mojego domu rośnie nieduży las a potem są pola.

Aktualnie rozpatruję tą antene: link lub tą link lub tą link Przewód potrzebuje minimum 15 metrów, więc musiałbym znaleźć inny odpowiednik tej ostatniej.
Nada się? Czy raczej polecicie coś innego w podobnej cenie? Taki maks jaki mogę wydać to 160 zł :)

Dla poglądu aktualny test łacza, w sytuacji gdy teraz chodzi jakoś znośnie
Obrazek
Pozdrawiam.

PS Tak czytałem FAQ, lecz nadal mam wątpliwości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wymiana anteny na nową.

Post autor: matek451 »

Masz modem LTE do tego jesteś w zasięgu LTE800Sferii w Plusie , najbliższe BTS-y to Olsztynek i Stawiguda. Z tych samych lokalizacji masz 3g Plusa w oparciu o sieć UMTS900Aero2. Pytanie podstawowe to czemu dotychczas nie kupiłeś porządnej anteny na 800-900MHz bo to co masz to tłumik a nie antena. To i tak cud, ze przy tych parametrach działa. Płacisz za internet o parametrach jak darmowy BDI Aero2. A wystarczyło kilka lat temu kupić wspomnianą ATK-20 i korzystać z 3G a teraz z LTE800 Sferii. Z podanych anten tylko ATK-20 ale kabel jak najkrótszy, do 10m.
falfeks
Użytkownik forum

Re: Wymiana anteny na nową.

Post autor: falfeks »

To chyba rozwiewa moje wątpliwości. Wcześniej operowałem na tej antenie co mam, bo miałem internet w orange i internet chodził całkiem nieźle, nie narzekałem na ping/download
ODPOWIEDZ