Option Globetrotter i HP Compaq 6710b - fatalna kombinacja ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option Globetrotter i HP Compaq 6710b - fatalna kombinacja ?
Witam
Jestem posiadacze karty GT MAX w sieci ERA GSM. Używałem jej wcześniej na 3 różnych notebookach (HP, Toshiba, Aristo) i nigdy nie było problemu
Od kilku dni jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem notebooka HP Compaq 6710b i karta mimo iż instaluje się bez problemu, nie chce działać.
Używam Windows XP
Oprogramowanie typu Blueconnect Manager czy GlobeTrotter Mobility Manager nie wykrywa jej
Jak udam się do Menadżera urządzeń i wskażę na modem GlobeTrotter 3+ Modem Interface , Diagnostyka, Kwerenda Modemu to dostaje komunikat "Modem nie odpowiada..."
Czego próbowałem ?
- Kontakt z supportem Era GSM i za ich namową instalacja GlobeTrotter Mobility Manager zamiast Blueconnect Managera
- Instalacja sterowników starych (z płyty CD) oraz nowych (ze strony http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_pora ... iki/ogt_3g)
- Wyłączyłem w BIOS wszystkie urządzenia w noteoboku typu wifi, karty dźwiękowe, modem, itp)
- Zainstalowałem w notebooku inną kartę (firmy SE) - działa
Nic nie daje efektu. Era poleca żebym udał się do ich salonu, ale ja jestem w permanentnej delegacji i nie mam teraz takiej możliwości
Może ktoś z Was podsunie mi jeszcze jakiś pomysł ? Z góry dzięki
Jestem posiadacze karty GT MAX w sieci ERA GSM. Używałem jej wcześniej na 3 różnych notebookach (HP, Toshiba, Aristo) i nigdy nie było problemu
Od kilku dni jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem notebooka HP Compaq 6710b i karta mimo iż instaluje się bez problemu, nie chce działać.
Używam Windows XP
Oprogramowanie typu Blueconnect Manager czy GlobeTrotter Mobility Manager nie wykrywa jej
Jak udam się do Menadżera urządzeń i wskażę na modem GlobeTrotter 3+ Modem Interface , Diagnostyka, Kwerenda Modemu to dostaje komunikat "Modem nie odpowiada..."
Czego próbowałem ?
- Kontakt z supportem Era GSM i za ich namową instalacja GlobeTrotter Mobility Manager zamiast Blueconnect Managera
- Instalacja sterowników starych (z płyty CD) oraz nowych (ze strony http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_pora ... iki/ogt_3g)
- Wyłączyłem w BIOS wszystkie urządzenia w noteoboku typu wifi, karty dźwiękowe, modem, itp)
- Zainstalowałem w notebooku inną kartę (firmy SE) - działa
Nic nie daje efektu. Era poleca żebym udał się do ich salonu, ale ja jestem w permanentnej delegacji i nie mam teraz takiej możliwości
Może ktoś z Was podsunie mi jeszcze jakiś pomysł ? Z góry dzięki
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Option Globetrotter i HP Compaq 6710b - fatalna kombinacja ?
Obawiam się, że nie wiele można tu będzie zdziałać. Czy Twój laptop posiada czytnik kart? Z tego co pamiętam, to potrafiły być problemy z różnymi modemami GSM spowodowane właśnie przez czytnik kart na chpsecie Ricocha. Jeśli takowego szczęśliwie nie masz, ten problem można wykluczyć. Może też być zbyt małe napięcie podawane na gniazdo PCMCIA i dlatego modem, choć widziany przez system, nie reaguje. Próbowałeś zamiast wszelakich aplikacji GTMM i BC Manager tworzyć zwykłe połączenie dial-up lub też skorzystać z programu @pogara? Ostatnią rzeczą jaka przychodzi mi do głowy, jest przeinstalowanie systemu. Jeśli nadal nie rozwiąże to problemu, prościej będzie chyba zmienić modem albo, jak radziła Era, udać się do salonu.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
Niestety, okazuje się ze jestem posiadaczem układu Ricoh
Dokładnie jest to:
Kontroler CardBus Ricoh R/RL/5C476(II) lub zgodny
Rozumiem, że w tym przypadku w grę wchodzi tylko wymiana modemu na inny model ?
Dziękuje za sugestie
Dokładnie jest to:
Kontroler CardBus Ricoh R/RL/5C476(II) lub zgodny
Rozumiem, że w tym przypadku w grę wchodzi tylko wymiana modemu na inny model ?
Dziękuje za sugestie
- tchtomasz
- Użytkownik forum
Sprawdź czy coś nie blokuje Ci portu, na którym jest zainstalowny GT Max.
Może jest to wina złącza PCMCIA? tzn. jest uszkodzone? Jakieś inne urządzenia podłączasz pod to złącze typu karta TV albo inne wynalazki? Możliwe, że coś zajmuje przydzieloną pamięć na to złącze.
Miłego szukania.
Niestety nie wszystko działa tak jakbyśmy tego chcieli, a te czytniki Ricoh nie koniecznie są przyczyną konfliktu, ja działałem na HP Pavilionie z czytnikiem Ricoh i GT Maxie i nie było problemów.
Ewentualnie proponuje zmianę modemu na ExpressCard bo takie chyba jest w Twoim HP.
Może jest to wina złącza PCMCIA? tzn. jest uszkodzone? Jakieś inne urządzenia podłączasz pod to złącze typu karta TV albo inne wynalazki? Możliwe, że coś zajmuje przydzieloną pamięć na to złącze.
Miłego szukania.
Niestety nie wszystko działa tak jakbyśmy tego chcieli, a te czytniki Ricoh nie koniecznie są przyczyną konfliktu, ja działałem na HP Pavilionie z czytnikiem Ricoh i GT Maxie i nie było problemów.
Ewentualnie proponuje zmianę modemu na ExpressCard bo takie chyba jest w Twoim HP.
-
Pytanie jak to sprawdzić ?
Wyłączyłem w BIOSie wszystkie urządzenia. Od karty dźwiękowej, wew. modem, czytnik linii papilarnych, kart SD aż do CD-ROMu i nadal to samo.
Sam Windows nie zgłasza żadnych konfliktów sprzętowych i według niego urządzenie działa prawidłowo.
Próbowałem zrobić połączenie dial up i wygląda na to, że port jest otwierany, ale potem nie ma z nim komunikacji.
Testowałem inny modem (Sony Ericsson) i działa OK
Wyłączyłem w BIOSie wszystkie urządzenia. Od karty dźwiękowej, wew. modem, czytnik linii papilarnych, kart SD aż do CD-ROMu i nadal to samo.
Sam Windows nie zgłasza żadnych konfliktów sprzętowych i według niego urządzenie działa prawidłowo.
Próbowałem zrobić połączenie dial up i wygląda na to, że port jest otwierany, ale potem nie ma z nim komunikacji.
Testowałem inny modem (Sony Ericsson) i działa OK
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Kolego
jestem na tym forum od dawna i powiem Ci jedno - daj se luz.
Nie będziesz pierwszym, który polegnie na konflikcie sprzętowym. Szkoda nerwów.

Nie będziesz pierwszym, który polegnie na konflikcie sprzętowym. Szkoda nerwów.
Latka lecą...
-
- Stały użytkownik forum
Sam mam taki sam laptop i moge ci poradzic option icon na usb, dziala bez problemu.
-
- Użytkownik forum
Jeśli Windows'a dostałeś od HP'ka i instalujesz go poprzez Recovery Drive, to odpuść sobie i zainstaluj na świeżaka z płytki. Poza tym jak masz Bluetooth to też go wyłącz. Najlepiej z poziomu BIOS jeśli jest taka opcja.
A jeśli już tak kombinujesz, to zainstaluj Linuxa i sprawdź czy na nim będzie to samo, bo aż sam jestem ciekaw
Widać że z portem masz wszystko Ok skoro inny modem hula. Ew. daj go do serwisu żeby Ci inny soft wgrali.
A jeśli już tak kombinujesz, to zainstaluj Linuxa i sprawdź czy na nim będzie to samo, bo aż sam jestem ciekaw

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To fakt. Zainstalowanie systemu z oddzielnej płytki nic nie da ponieważ nawet jeżeli nie zainstalujemy sterowników do czytnika Ricoha to i tak Windows będzie go rozpoznawał. Sprawą nieistotną jest już typ - modem nie będzie działał...sardo nunspa pisze:[...]Nie będziesz pierwszym, który polegnie na konflikcie sprzętowym. Szkoda nerwów.
Można się pokusić o sprzedanie go na Allegro i zakup innego modelu.