Jaki Internet w mojej okolicy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki Internet w mojej okolicy
Witam, zmieniłem ostatnio miejsce zamieszkania, mieszkam teraz u teścia w małej miejscowości Pierzyska w okolicach Łubowa w województwie wielkopolskim. Ostatnie kilka lat mieszkałem w Anglii i nie jestem na bieżąco z ofertami dostępnymi dzisiaj w salonach. Jest tutaj mega problem z Internetem po kablu. Teść ma Neostrade od Orange. Dostępna maksymalna prędkość tutaj to coś w granicach 1 mb/s - porażka. Dlatego myślę o jakimś internecie mobilnym jeśli w ogóle ma to sens. Czy ktoś mógłby doradzić który usługodawca dzisiaj posiada najlepszą ofertę ? Nie chciałbym wdepnąć w jakieś <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> za przeproszeniem , podpisując umowę.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 25&zoom=15
To moja lokalizacja, nie za bardzo potrafię to odczytać więc potrzebuje pomocy. Chyba dobrze skopiowałem link. Zależy mi na szybkim internecie, ściągam dużo plików ok 100 gb miesięcznie, więc dobry byłby jakiś bez ograniczeń. Czy mogę prosić o pomoc ?
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 25&zoom=15
To moja lokalizacja, nie za bardzo potrafię to odczytać więc potrzebuje pomocy. Chyba dobrze skopiowałem link. Zależy mi na szybkim internecie, ściągam dużo plików ok 100 gb miesięcznie, więc dobry byłby jakiś bez ograniczeń. Czy mogę prosić o pomoc ?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki Internet w mojej okolicy
W swojej okolicy masz zasięg LTE w Plusie z sieci LTE800Sferii, prędkości nie powalają maksymalny teoretyczny DL 19Mb/s. Można też próbować na antenie Dual LTE1800 skorzystać z LTE1800Mobylandu, BTS w Gnieźnie ul. Zacisze 2/10. Na LTE1800 Mobylandu w Plusie prędkości większe ale trzeba zrobić testy. Obecnie Plus popuścił z FUP i pozwala na transfery 150GB/m-c i do tego 200GB za 2,99 w nocy. Oferta ze sprzętem B315s-22 szczególnie korzystna dla klientów Plusa lub TV Sat CP-program SmartDom. Z innych operatorów dobra oferta w Orange ze sprzętem. Jasny regulamin, limity 150-175GB/m-c w 3G i LTE z pełna prędkością, potem 1Mb/s. Do tego noce 0-8 poza limitem. Dobry wybór sprzętu. Zasięg właściwie tylko 3G , wprawdzie mapa Orange pokazuje LTE ale najbliższy BTS LTE1800NetWorks w Gnieżnie, Zacisze 2/10 i podobnie jak w Plusie można spróbować z LTE na antenie Dual LTE1800MHz o dużym zysku. Zasięg 3G z UMTS2100 z HSPA+DC ( do 43,2Mb/s) z BTS-a NetWorks Łubowo lub Pawłowo. Potrzebna antena panelowa na 2100MHz. Na 3G też zasięg z UMTS900 i HSPA+ z tych samych lokalizacji. Prędkości jednak dużo niższe, ewentualna antena na 900MHz. T-Mobile korzysta z tych samych BTSów, Oferta podobna do Orange, gorszy wybór sprzętu. Na koniec Play. Tylko 3G z BTS-a UMTS900 Gniezno , Rzepichy 1( EC). Potrzebna antena na 900MHz. w tej lokalizacji też BTS LTE1800Play ale z zasięgiem mogą być problemy( można próbować na antenie Dual LTE1800MHz) ale bez gwarancji. Osobiście wybrałbym Orange ewentualnie Plusa jeśli możesz skorzystać ze SmartDom.
-
Dzięki za odpowiedź, Nie posiadam nic w plusie więc wydaje, mi się że smart dom odpada, posiadam za to telefon na abonament w Orange , niestety nie ściąga mi tutaj lte. Mam jeszcze pytanie: w jakich granicach mniej więcej mogę osiągnąć prędkość 3g w Orange ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
3G 900 MHz teoretycznie do 21 Mbps, realnie 2-8 Mbps.Duszek189 pisze:Mam jeszcze pytanie: w jakich granicach mniej więcej mogę osiągnąć prędkość 3g w Orange ?
3G 2100 MHz teoretycznie do 42 Mbps, realnie 12-16 Mbps, gdzieniegdzie ponad 20 Mbps.
Najlepiej sprawdzić na telefonie w godzinach szczytu.
-
Sprawdziłem speed testem na telefonie, pokazuje mi prędkość pobierania 9,8 mb/s, wysyłania 4,8 i ping 46. Takie parametry są dla mnie zadowalające, czyli rozumiem, że na podobną prędkość mogę liczyć przy internecie mobilnym w domu ?
Podsumowując, najlepszym wariantem jest dla mnie Orange, do tego antena Dual LTE1800MHz oraz sprzęt - no właśnie jaki czy to już bez różnicy ? Mogę wziąć najtańszy jaki mają w ofercie ?
Podsumowując, najlepszym wariantem jest dla mnie Orange, do tego antena Dual LTE1800MHz oraz sprzęt - no właśnie jaki czy to już bez różnicy ? Mogę wziąć najtańszy jaki mają w ofercie ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zasadniczo tak powinno działać. Oczywiście pytanie czy to test LTE czy 3G.
Jeśli masz zamiar używać internetu jako stacjonarnego to lepiej brać router stacjonarny. Np. ZTE MF283+ (nie ma LTE 800 i 2100 MHz, ma LTE 1800 i 2600 MHz - jeśli masz blisko stację bazową to w sumie bez znaczenia; oczywiście ma 3G 900 i 2100 MHz), czy Alcatel ONE TOUCH Home H850 (ma LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz; mogą być problemy z antenami zewnętrznymi czyli jak siądzie prąd i router ponownie się uruchomi to trzeba ponownie w panelu ustawić, aby korzystał z anten zewnętrznych; to problem programowy, może już to naprawili, a i nie wiem czy na pewno to występuje bo tylko o tym czytałem).
Jeśli masz zamiar używać internetu jako stacjonarnego to lepiej brać router stacjonarny. Np. ZTE MF283+ (nie ma LTE 800 i 2100 MHz, ma LTE 1800 i 2600 MHz - jeśli masz blisko stację bazową to w sumie bez znaczenia; oczywiście ma 3G 900 i 2100 MHz), czy Alcatel ONE TOUCH Home H850 (ma LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz; mogą być problemy z antenami zewnętrznymi czyli jak siądzie prąd i router ponownie się uruchomi to trzeba ponownie w panelu ustawić, aby korzystał z anten zewnętrznych; to problem programowy, może już to naprawili, a i nie wiem czy na pewno to występuje bo tylko o tym czytałem).