Orange FreeNet dobry zasięg - wolna prędkość.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange FreeNet dobry zasięg - wolna prędkość.
Witam,
Posiadam internet mobilny Orange FreeNet z routerem ZTE MF283+, w pakiecie 49,99 za 40 GB, i szybkością do 10 Mb/s.
Zasięg mam (chyba) dobry, bo są to 4 kreski HSPA+ i -85dBm. W nocy internet rozwija się do 3 Mb/s - co mnie zadawala. jednak nie jestem nocnym markiem i nie zamierzam przesiadywać od godziny 24:00 na internecie, kiedy ten jest szybko, bo najmniej obciążony. A w dzień, szybkość to 0,2 - 04 Mb/s. Nie wierzę, że taki spadek spowodowany jest tylko obciążeniem. Posiadam antenę tubową typu Yagi. Gdy podłączyłem ją, internet działał szybko, nawet w dzień - http://scr.hu/2lgk/3rrmd. Ale tylko przez może pół godziny. Tak jest z każdą podłączoną anteną zewnętrzną. Jeśli chodzi o granie, w nocy mam pingi ok 80 ms, natomiast w dzień nie da się w ogóle dołączyć do rozgrywki online. Mieszkam w miejscowości Czernic, woj. Lubelskie.
Posiadam internet mobilny Orange FreeNet z routerem ZTE MF283+, w pakiecie 49,99 za 40 GB, i szybkością do 10 Mb/s.
Zasięg mam (chyba) dobry, bo są to 4 kreski HSPA+ i -85dBm. W nocy internet rozwija się do 3 Mb/s - co mnie zadawala. jednak nie jestem nocnym markiem i nie zamierzam przesiadywać od godziny 24:00 na internecie, kiedy ten jest szybko, bo najmniej obciążony. A w dzień, szybkość to 0,2 - 04 Mb/s. Nie wierzę, że taki spadek spowodowany jest tylko obciążeniem. Posiadam antenę tubową typu Yagi. Gdy podłączyłem ją, internet działał szybko, nawet w dzień - http://scr.hu/2lgk/3rrmd. Ale tylko przez może pół godziny. Tak jest z każdą podłączoną anteną zewnętrzną. Jeśli chodzi o granie, w nocy mam pingi ok 80 ms, natomiast w dzień nie da się w ogóle dołączyć do rozgrywki online. Mieszkam w miejscowości Czernic, woj. Lubelskie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Orange FreeNet dobry zasięg - wolna prędkość.
Zmartwię cię. Obciążenie. Masz daleko do stacji bazowych więc najpewniej korzystasz z UMTS900. Na jaką częstotliwość jest ta antena? Może być niedopasowana, router szaleje.
Dla przykładu jak u mnie wygląda UMTS900 w zależności od pory (obciążenia). Antena ATK-20.
29.12.2015 7:34
RSCP -72 dBm, Ec/Io -5 dB.

30.12.2015 20.48
RSCP -72 dBm, Ec/Io -12 dB.

Dla przykładu jak u mnie wygląda UMTS900 w zależności od pory (obciążenia). Antena ATK-20.
29.12.2015 7:34
RSCP -72 dBm, Ec/Io -5 dB.

30.12.2015 20.48
RSCP -72 dBm, Ec/Io -12 dB.

-
- Użytkownik forum
U mnie wyniki są wprostproporcjonalne - dwa razy mniejsze, ale różnica jest taka sama. Antena Yagi 2,4 GHz - podobna do tej (praktycznie taka sama) - http://allegro.pl/19dbi-mocna-yagi-5m-h ... 48939.html
Czyli jestem w tzw. "lesie", bo zasięg mam ok. i nic nie poradzę na tak wolny internet?
No chyba, że antena jest źle skonfigurowana, czy takie różne
Czyli jestem w tzw. "lesie", bo zasięg mam ok. i nic nie poradzę na tak wolny internet?
No chyba, że antena jest źle skonfigurowana, czy takie różne

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena jest do WiFi (2,4 GHz), a nie do internetu komórkowego (0,9 GHz w twoim wypadku).
Możesz uszkodzić, albo uszkodziłeś końcówkę mocy w routerze.
Wymień antenę na odpowiednią, przy tych dystansach na ATK-20.

Wymień antenę na odpowiednią, przy tych dystansach na ATK-20.
-
- Użytkownik forum
A możesz mi polecić jakąś antenę?
I dlaczego tak jest, że pomimo złej anteny, mam względnie dobry zasięg?
I dlaczego tak jest, że pomimo złej anteny, mam względnie dobry zasięg?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przecież napisał ja.michal że antena na hspa 900Mhz przy Twojej odległości od BTSa odpowiednia będzie ATK-20.
A że zasięg Ci poprawia yagi na 2400MHz to nie wiem wiem to wytłumaczyć. Trzeba by znać jej charakterystykę, ale raczej na 900MHz będzie miała bardzo mały zysk lub nawet 0 zysku + straty na przewodzie czyli powinno być gorzej niż całkiem bez anteny.
Chyba że Twoja yagi tylko jest podobna do tej z linku, a tak na prawdę jest na 900 MHz.
A że zasięg Ci poprawia yagi na 2400MHz to nie wiem wiem to wytłumaczyć. Trzeba by znać jej charakterystykę, ale raczej na 900MHz będzie miała bardzo mały zysk lub nawet 0 zysku + straty na przewodzie czyli powinno być gorzej niż całkiem bez anteny.
Chyba że Twoja yagi tylko jest podobna do tej z linku, a tak na prawdę jest na 900 MHz.
-
- Użytkownik forum
No to mi namieszałeś. To Twoim zdaniem lepiej wymienić antenę czy nie?
-
A znasz pochodzenie/produkcję/ dedykowane pasmo swojen obecnej yagi ? Używałeś jej wcześniej do wifi czy kupiłeś specjalnie do mobilnego ?
Generalnie użycie anteny do od wifi do 900MHz to nieporozumienie, ale u Ciebie i tak widać głównym problemem jest obciążenie stacji więc możliwe że nawet porządna antena tu nic nie pomoże.
Generalnie użycie anteny do od wifi do 900MHz to nieporozumienie, ale u Ciebie i tak widać głównym problemem jest obciążenie stacji więc możliwe że nawet porządna antena tu nic nie pomoże.
-
- Guru bezprzewodowy
Antena ATK-16 występuje we dwóch wersjach, ta pierwsza do WiFi 2,4GHz oraz druga pracująca na paśmie 1,9-2.1GHz do UMTS2100. Możliwe, ze to ta druga antena.Jeśli ustawiona na Ryki lub Trojanów to może łapać zasięg z UMTS2100 NetWorks z tych lokalizacji. 10 km więc daleko ale na antenie 2100MHz możliwe.
-
- Użytkownik forum
Tą antenę dostałem, ponieważ powiedziano mi, żeby najpierw wypróbować tą, a nie kupować od razu. Antena jest ustawiona na Ryki.
matek451,a czy mogę jakoś sprawdzić specyfikację swojej anteny? Wiem tyle, że po podłączeniu dodała 16dBi.
matek451,a czy mogę jakoś sprawdzić specyfikację swojej anteny? Wiem tyle, że po podłączeniu dodała 16dBi.
-
- Guru bezprzewodowy
Na antenie jest nalepka z nazwą, jeśli to ATK-16/2 to http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm
-
- Użytkownik forum
Nie ma żadnej nalepki niestety, a antena wydaje się być nierozbieralna. W każdym bądź razie jest taka sama, jak ta zaprezentowana przez Ciebie.
-
Wymień te antene na dobrą pod pasmo U900 bo teraz sie nie nie masz co dziwić że ci źle chodzi z ta anteną