Problem Huawei b315 i antena zewnętrzna.Prośba o pomoc

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gertych
Początkujący użytkownik forum

Problem Huawei b315 i antena zewnętrzna.Prośba o pomoc

Post autor: Gertych »

Przedłużyłem w Plusie umowę na internet LTE za co dostałem Huawei b315.
Do tej pory używałem modem ZTE 821 i router Edimax.Do kompletu miałem antenę polecaną przez innych Dual Cybertech 15.Prędkości super itd.
Gdy rozpakowałem nowy router okazało się że kable nie pasują więc dokupiłem na Allegro przejściówki FME/SMA i podłączyłem antenę do routera.
Okazało się że z anteną jest gorzej niż bez niej.Mam całkiem niezły zasięg a antena cały czas skierowana na ten sam nadajnik.Po przepięciu z powrotem do modemu ZTE prędkości kilkakrotnie większe.Modem bez anteny i router bez anteny prędkości bardzo zbliżone więc bez anten oba sprzęty działają tak samo a z antenami zew. już nie.Co jest nie tak?

Potrzebowałem drugiej anteny do pracy dla kolegi więc postanowiłem kupić inną ,z kablami już zakończonymi wtykami SMA.Kupiłem na Allegro Sorensena 17 (długość kabli jak w Cybertechu tyle że odłączane).Umieściłem ja obok Cybertecha i podłączyłem do Huawei b315 bezpośrednio bez żadnych przejściówek.Prędkość spadła :(. Myśląc że antena nie działa kupiłem w pobliskim komisie GSM przejściówki SMA/FME (po 28 zł/szt) i podłączyłem stare konektory i modem ZTE a prędkość skoczyła w górę jeszcze bardziej niż na starej antenie (Cybertech 15 dbi a Sorensen ma 17 dbi więc i prędkość większa).Wniosek -anteny OK,kable OK,złączki itp. OK.Co nie tak jest z routerem?
Czytałem że czasem na sofcie z Play może być lipa.Mój to oryginalny produkt sprzedawany w Plusie.
Proszę o pomoc.Szkoda że nowy router stoi nie używany.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem Huawei b315 i antena zewnętrzna.Prośba o pomoc

Post autor: wojteks »

Sprawdź firmware B315, jeżeli nie jest najnowsze to zaktualizuj bo stare nie obsługiwało anten zewnętrznych, potem przełącz na anteny zewnętrzne.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zaktualizuj FW. pobierz http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... .00.69.zip i zaktualizuj wg. http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 15s-22.pdf Szkoda. że nie zacząłeś od tego.
Gertych
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gertych »

Dziękuję bardzo.
Pomogła zmiana softu.Z anteną zewnętrzną jest o niebo lepiej na routerze niż na modemie z routerem.
Huawei b315 dl=38 Mbit/s (Sorensen) i 29 (Cybertech)
ZTE 821 +Edimax 6408n dl=33 Mbit/s (Sorensen) i 25 (Cybertech)

Ciekaw jestem z czego wynika różnica? Czy dlatego że modem USB jest zasilany 5V a router 12V i ma mocniejszą "końcówkę mocy"?
Czy da się jeszcze przyspieszyć? Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Gertych pisze: Ciekaw jestem z czego wynika różnica? Czy dlatego że modem USB jest zasilany 5V a router 12V i ma mocniejszą "końcówkę mocy"?
Czy da się jeszcze przyspieszyć? Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Słaby wydajnościowo router, dodatkowo może mieć problemy z zasilaniem modemu LTE na porcie USB.
jareq
ODPOWIEDZ