Orange FreeLTE czy InternetDOM
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Orange FreeLTE czy InternetDOM
Witam, za ponad miesiąc kończy mi się umowa na internet w T-Mobile jednakże nie będę przedłużał, to już postanowione. Zainteresowałem się ofertą Orange, raczej to już postanowione, że to będzie Orange ponieważ interesuję mnie oferta łączona, niedługo kończy mi się również umowa na telefon to chętnie dopnę do swojego konta w Orange i uzyskam zniżkę 10zł. Internet będzie używany w mieszkaniu jako jedyny dostawca internetowy. Pobieram duże ilości danych w miesiącu ale największy ruch generuje w nocy. Myślę, że lepszym wyborem dla mnie będzie InternetDom, mam tam aż 150GB do dyspozycji w dzień i nielimitowane noce, co o tym sądzicie?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange FreeLTE czy InternetDOM
Mam, korzystam, nie narzekam:-) Generalnie jest to świeża usługa. Nie do końca zadziałało ustawienie Strefy Internetu Domowego przez portal orange.pl. W moim przypadku musiałem kontaktować się z BOKiem - podczas rozmowy z osobą techniczną uruchomiono mi moją strefę. Włączenie Strefy możesz obserwować poprzez portal - Pakiety i Ustawienia/ Usługi Extra / Strefa Internetu Domowego - powinien się pojawić zielony kwadracik z informacją "włączony". Do dogrania z Orange mam jeszcze dwie rzeczy: widoczność pozostałych GB na koncie w usłudze Strefa Domowa (widać tylko pakiet podstawowy) oraz zżeranie GB, które są poza Strefą Domową (masz do wyboru 20 lub 40 GB) - zauważyłem że schodzi mi ten pakiet na początku okresu rozliczeniowego. W czasie nocnym dociągam do 50/40 Mbps - mam 700 metrów do BTSa (w opisie usługi wspominają o 500 metrach) na poziomie RSSI -59dBm (modem Playowy Huawei 3372 w trybie HiLink). Wcześniej 7 miesięcy jechałem na Playu, ale jeden nadajnik LTE w mieście skutecznie ograniczał przepustowość w szczycie i miałem tego dosyć (maksymalnie potrzebowałem w miesiącu 120GB).
-
Jak dobrze rozumiem to 150GB działa w wyznaczonej strefię domowej, a odpowiednio 20/40GB mamy poza nią, przykładowo bierzemy kartę sim i jedziemy do innego miasta? Ja się o transfery nie boje, obecnie mam T-Mobile czyli te same nadajniki i w dzień mam 30-40Mbps, w nocy ok 60
-
- Początkujący użytkownik forum
Jest tak jak opisujesz - 150GB w strefie a 20/40 GB poza. Karty dodatkowej nie mam. Teraz mi zaświeciło - pewnie jakbym miał drugą kartę, to tam mi przypisaliby te 20/40GB, a na karcie stacjonarnej byłby sam pakiet 150GB.
-
kartę tą dodatkową można mieć za 5zł, a co w momencie karty głownej jeśli "Wyjdzie" ze strefy domowej?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Idą dane z tego dodatkowego limitu.
-
a czy karta dodatkowa, i jeśli głowna jest poza strefą obejmuje nielimitowane noce?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na to wygląda. Główna kata generalnie obsługuje wszystkie usługi, które są aktywne na głównej. Przynajmniej tak było.
-
Dopytam sie o to, najważniejsze...jak to jest z pakietem wspólnym jeżeli ma się telefon w Orange? Te dodatkowe GB zaciągnięte są właśnie z tego pakietu dodatkowego, przykładowo w swoim planie taryfowym mam 5GB a w InternetDOM 20GB to łącznie na telefonie mam 25GB?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem czy masz telefon w jakimś starym planie czy w nowym. W poprzednich planach było tak, że mając Free Net pojawiały się GB na wspólne konto na całym koncie abonenckim klienta. Dodatkowy pakiet dostawały wszystkie numeru, ale z kilkoma uwagami. Szczęśliwe Godziny z Free Net nie działają w planie taryfowym na telefonie. Dane ze wspólnego pakietu GB Free Net są w telefonie zużywane dopiero po wykorzystaniu pakietu danych i ewentualnym wykorzystaniu mechanizmu bezpieczny internet. U mnie to działa tak: Smart Plan 1 GB za staż > Smart Plan podstawowy 1 GB > Smart Plan bezpieczny internet 1,5 GB (dodatkowo płatne 10 zł) > pakiet wspólnych GB. W efekcie muszę zużyć 3,5 GB, dopłacić 10 zł i dopiero dalej korzystać ze wspólnych 48 GB.
-
Chce dopiero wziąć nowy abonament, czyli najnowsze taryfy, widzę że to ne jest tak kolorowo, bo w ramach bezpiecznego internetu pierw mam za 10zł 5GB, a potem za kolejne 10zł już nieimitownay internet, a chciałem unikanć wydatku tych 20zł i od razu przy tym 5GB mieć już ten wspólny pakiet
- onken
- ** Moderator **
No to niestety nie zrobisz tego co bys chcial
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli jeszcze nie podjąłeś decyzji "FreeNet"czy "Internet LTE dla domu" to Orange Ci ją właśnie nieco ułatwił. Od 30 grudnia jest nowy regulamin dla FreeNet i główna zmiana jest taka że w najwyższych opcjach czyli 69,90 z urządzeniem i 59,90 bez urządzenia, po pakiecie podstawowym dostajesz odrazu lejek 10Mb/s na 100GB w LTE. Wcześniej było w tych opcjach bez limitu prędkości te 100GB w LTE.
Tak więc teraz "Internet dla domu" w cenie 59,90 i 150GB w dowolnej technologi w "strefie domowej" wypada nieco lepiej niż 75GB i lejek 10Mbps za 69,90.
Do tego warto wziąć Lenovo Tab2 A10 + ZTE MF 283 za 399.
Chybaba że nie zależy Ci tak bardzo na prędkości to można brać FreeNet za 69,90 i kartę na zakupy MM/Saturn 500zł. Ale moim zdaniem opcja 1 jest lepsza.
Tak więc teraz "Internet dla domu" w cenie 59,90 i 150GB w dowolnej technologi w "strefie domowej" wypada nieco lepiej niż 75GB i lejek 10Mbps za 69,90.
Do tego warto wziąć Lenovo Tab2 A10 + ZTE MF 283 za 399.
Chybaba że nie zależy Ci tak bardzo na prędkości to można brać FreeNet za 69,90 i kartę na zakupy MM/Saturn 500zł. Ale moim zdaniem opcja 1 jest lepsza.
-
czytałem właśnie dlatego też wybiorę tę opcje 59zł i 20GB poza strefą domową, router zakupiony od razu sprzedam, obecnie mam B593-s22. Teraz mam pytanie, jak jest wpólny internet jak on będzie działał w np obecniej ofercie abonamenty na telefon
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Uffff no to mi sie jeszcze udało
Umowa z 14 grudnia to mam nadal 170GB z pełną prędkością a wykorzystalem już ponad 100GB i nadal pełna prędkość
Ja ze względu na częste przemieszczanie sie wziąłek LTE Freenet a nie InternetDOM w którym jak się często przemieszczasz musisz płacić za ustawianie strefy domowej

Umowa z 14 grudnia to mam nadal 170GB z pełną prędkością a wykorzystalem już ponad 100GB i nadal pełna prędkość

Ja ze względu na częste przemieszczanie sie wziąłek LTE Freenet a nie InternetDOM w którym jak się często przemieszczasz musisz płacić za ustawianie strefy domowej