wi-fi w laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rus
Początkujący użytkownik forum

wi-fi w laptopie

Post autor: rus »

witam. mam pytanie: mieszkam we wrocławiu niedaleko rynku (ul. szewska) i jeszcze niedawno łapałem neta bezprzewodowego z rynku (darmowego) ale tylko na balkonie:P a ze teraz jest juz chłodno wiec chciałbym kupic zewnetrzna antene do laptopa i postawic ja na dachu tylko nie wiem jaka kupic i co bedzie jeszcze potrzebne. do rynku jest jakies 200m a z drugiej strony jakies 100m ode mnie jest uniwerek gdzie tez jest net radiowy. prosze o pomoc ze skompletoowaniem sprzetu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: wi-fi w laptopie

Post autor: Jaco »

Do karty w lapku raczej nie podłączysz anteny.Potrzebna ci karta radiowa na USB którą za pomocą przedłużacza USB wystawić na balkon lub jeśli będzie z odkręcaną anteną dokupić małą antenę panelową i potrzebną ilość kabla. Możesz również zakupić ruter i do niego podpiąć antenę i po domu mieć neta po wi-fi .

Co by cię bardziej interesowało? Poczytaj forum,trochę o tym się pisze.Dla przykładu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50587#50587
cyberx84
Początkujący użytkownik forum

Re: wi-fi w laptopie

Post autor: cyberx84 »

Masz do wyboru kartę PCMCIA z wyjściem na antene zewntrzą lub antene aktywną tj taką jaką używa wielu ISP czyli antene z AP w skrzyneczce koło anteny (do lapka podłączasz się przez skrętke) lub jak napisał JACO karte USB osobiście wybrał bym antenę aktywną w w następnej kolejności PCMCIA z wyjsciem a na koncu USB każdą z tych opcji kupisz na allegro.
ODPOWIEDZ