Witam forumowiczów. Chciałem zasięgnąć kilku informacji w tytułowym routerze . Wpadł mi w ręce, i zastanawiam się czy pewne braki jakie ma, są wynikiem braków sprzętowych czy oprogramowania. Oprogramowanie jest od CP. Ogólnie urządzenie działa bez problemów, przetestowałem z możliwej dla mnie każdej strony. Nawet działa z połączeniem modemu HI Link z aero2. Ale po przejrzeniu jego menu,wyszło że jako WiFi może działać tylko w trybie AP. Bardziej pasował by mi ,jak klient, lub mostek. I tu mam pytanie. Czy on w ogóle może działać w taki sposób,czy jest to kwestia jego systemu,czy może po prostu on tak ma i nie da się zmienić. Jak wiadomo z oprogramowaniem typowo od polsatu, może być różnie.
Kolejna sprawa. Jak wiadomo router posiada gniazdo USB, do podłączenia modemu, z tym problemu nie ma. Ale zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia do niego pendriwa, lub innego dysku na usb,czy to będzie działać, jeśli tak, to jak to z konfigurować .
I kolejne. W związku z powyższym,posiadania przez niego gniazda USB, czy można mu podłączyć drukarkę na usb, tak by działa jako drukarka sieciowa.
Przeglądając jego menu, nie obiło mi sie o oczy jakie kolwiek ustawienia związane z dyskami na usb, czy pracą jako print serwer.
Proszę o poradę.
Edimax6408n od polsatu pytania
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Edimax6408n od polsatu pytania
To słaby router , miał i ma problemy z modemami LTE. Nie posiada wymienionych przez ciebie funkcji. Ogólnie niewiele wart, za darmo można wziąć. Jeśli chcesz mieć router z potrzebnymi funkcjami rozejrzyj się za czymś z USB , na który można zainstalować OpenWRT, Tomato czy inny alternatywny soft. Taki soft oferuje potrzebne przez ciebie funkcje.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Edimax6408n od polsatu pytania
No ujmując inaczej. Dostałem go za przysłowiową flaszkę Nie używanego. Z na klejoną folią na wierzchu .Dla tego że osoba od której go dostałem nie korzystała z niego ,a modem jaki dostała razem z nim wpinała do kompa. Wiec w razie jak by coś sie stało, to dużej straty nie poniosę. Chciałem zasięgnąć informacji o tym czy w jego przypadku jest możliwość tych opcji jakie podałem. Jak nie ma, płakać nie bede. Dla tego że za domowy print server robi u mnie terminal hp. Tym czasem testując z hilink aero2 nic u mnie nie działo sie, a sam router jest z systemem CP. Po za tym.Pozytywnie przeszedł też testy jako kolejny router w mojej sieci. Czyli do jego wana podłączyłem lan innego routera, też sobie z tym poradził. Rozdzielił neta po lan i wifi. Puki co leży w pudełku i czeka na możliwe jego zastosowanie .