pakarus pisze:Jestem totalnie amatorem w wiedzy o mobilnym internecie.
Wytłumaczysz mi jak zrobić taki test sieci ?
Przede wszystkim musisz mieć modem LTE (może być telefon z wbudowanym modemem LTE), testy prędkości zrobisz łatwo np. na speedtest.net, równie ważne są opóźnienia-tutaj może koledzy podpowiedzą jakich programów, narzędzi użyć pod Windows (ja tego systemu używam tylko w pracy do określonych programów, prywatnie od prawie 10 lat głównie Mac OSX i czasami Linux [w pierwszym mamy bardzo wygodny terminal z pełnym supportem PL, w starszych systemach OSX również narzędzie sieciowe, w Linux-Ubuntu również jest terminal i narzędzie sieciowe], w nich bezpośrednio z komputera zdiagnozujesz wszystko). Oczywiście musisz sobie kupić startery SIM-data operatorów.
pakarus pisze:
I czy każdy z dostawców ma limity ?
Wierz mi ze 150GB to mało gdyż mówimy o streamowaniu
Limitów nie ma w nocy (oprócz Plusa/CP-200GB) 0.00-8.00, dlatego pytałem ile zużywasz danych? (bez tego trudno rzeczowo przymierzać się do LTE-bo będzie szybciej może 5-10 razy i dane polecą lawinowo).
MKwiatusz3K pisze:
A jak juz tak bardzo chcesz LTE to daruj sobie Plusa bo jak uznaja że ciągniesz za dużo danych lub wysyłasz to ci utną neta na 32kb/s i nic juz nie zrobisz nawet poczte ciezko będziesz miał sprawdzić.
W Plusie w taryfie dziennej ma gwarantowane max. 110GB, 200GB w nocnej (to jest pewne i nikt mu tego nie zabierze), jest opcja "bez-limitu" , ale po ilu teraz GB przycinają klientów jest niewiadomą (regulamin nie jest transparentny i operator zawsze może zrobić wg swoich zasad i może być 32kbps), jednakże jeżeli @pakarus ma liczyć na jakąkolwiek stabilność sieci (choć to trudne przy internecie GSM, też nie ma co lamentować bo nie ma tragedii-wielu operatorów na kablu działa gorzej), to w żadnym wypadku sieć P4 (niech sprawdzi sam w realu).
MKwiatusz3K pisze:Zamiast umowy zaproponuje Tobie usługe Prepain od Play, 45zł za 100GB, skończysz limit to sobie kupisz kolejny starter i tak w kółko i to chyba najlepsza opcja na NOLIMIT jak sysponujesz gotówką
Korzystam w 2 lokalizacjach na RBM z LTE P4 i jest nie ciekawie (nie narzekam, bo kosztuje to 5zł i robi jako backup łączy podstawowych Plus/WISP), teraz wyciągam na nim DL1,22Mbps/UL3,25Mbps (nawet speedtest.net nie działa-może zablokowali aby nie generować niepotrzebnego transferu)
Kod: Zaznacz cały
Modem 3G/LTE
Urządzenie:
Status połączenia:Połączony
Czas połączenia:1d, 15:08:51
Pobrano danych:842.5 MiB
Wysłano danych:102.7 MiB
Play
LTE
83%
MCC MNC:260 06
CSQ:26
RSSI:-61dBm
LAC:FFFE (65534)
CID:004C (76)
Typ modemu:Huawei Technologies Co., Ltd. E398
MKwiatusz3K pisze:Pozostaje ci nadal Neo i nic więcej, ew kablówka jakaś ale jak nie masz opcji na kablówkę to internet LTE sobie odpuść
Kolega musi znać swoje użycie danych, czas w jakim korzysta z internetu, bo ja z tego co napisał mogę powiedzieć że korzysta z oferty Neo do 10Mbps ale jeżeli upload jest max. 256kbps, to w realu nie wyciąga więcej przy ściąganiu plików z sieci niż 50% tej oferty (pakiety potwierdzające zajmują do 10% pasma), speedtest w tym przypadku może przekłamywać.