Router o dużym zasięgu do UPC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
izibzi
Początkujący użytkownik forum

Router o dużym zasięgu do UPC

Post autor: izibzi »

Witam serdecznie :)
Poważnie zastanawiam się nad ofertą UPC 120Mb/s w moim mieszkaniu (obecnie jest Netia z maksymalną prędkością 4Mb/s w mojej okolicy i Netiaspotem, który zasięgiem nie pokrywa całej powierzchni).
Wstępnie rozmawiałam z przedstawicielem UPC, którego numer wisi w bloku i powiedział, że ma jeden router, więc podejrzewam, że to właśnie ten Ubee. Domyślam się, że jak ma wewnętrzne antenki, to zasięg będzie miał słaby i nie będzie zasięgu w całym mieszkaniu, stąd moje pytania: jak jest z zasięgiem tego sprzętu? Jeśli nie, to podpiąć swój router do tego Ubee czy walczyć o modem Cisco? Jaki router kupić? Przede wszystkim chodzi mi o duży zasięg, bo to jest obecnie dużym problemem i oczywiście, żeby prędkość nie była ograniczana przez sprzęt.

Wszystkie urządzenia w domu działają bezprzewodowo. Poniżej daję schematyczny rysunek mieszkania, które jest dwupoziomowe. W szczególności interesuje mnie zasięg przy TV oraz w pomieszczeniu, gdzie jest xbox, bo w tych miejscach jest z tym bardzo słabo. Na xboxie w sieci gram bardzo rzadko, więc aż tak mnie opóźnienia w grach nie martwią, po prostu wolałabym, by był w sieci oraz w tym pomieszczeniu często są oglądane filmy on-line, więc przydałoby się łącze, które by to umożliwiało. Dodam, że dużo korzystam z torrentów.

http://zapodaj.net/ba430582535b9.jpg.html

http://zapodaj.net/e9bd093456018.jpg.html

Wstawiam jako linki, bo jak na złość jako obrazy nie idzie.
Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam logicznie i nie są to jakieś wygórowane wymagania (i że zadaję te pytania w odpowiednim miejscu).

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router o dużym zasięgu do UPC

Post autor: krystianb »

Wszystko co nie jest mobilne najlepiej, żeby było podłączone kablem. Wszystko po wifi to proszenie się o kłopoty. Ogarnięcie 2 poziomów jednym routerem jest raczej mało prawdopodobne, chyba że strop ma bardzo niskie tłumienie.
Router z upc i tak dostaniesz (modemy są kierowane do utylizacji) cisco jeśli nie weźmiesz na firmę i to ze stałym ip prawdopodobnie też nie odstaniesz. UBE ma osobne radio 5GHz jeśli masz jakieś sprzęty w pobliżu routera to da się podpiąć.
Ja bym poczekał na router, potem ewentualnie dopiął coś w funkcji AP na drugim poziomie, no i kable do TV, xpudła i co tam jeszcze jest stacjonarnego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
izibzi

Stacjonarne tylko xbox i TV, jednak kable odpadają z tego względu, że nie ma ich gdzie schować, a nie oszukujmy się, nikt nie chce mieć kabli na widoku idących z pokoju do pokoju .
Ja bym poczekał na router, potem ewentualnie dopiął coś w funkcji AP na drugim poziomie
Dlatego wolałam zapytać wcześnie odnośnie tego, jakie są opinie o dostępnych u nich routerach, żeby wiedzieć, o co najwyżej u nich walczyć, a nie obudzić się z jakimś badziewiem, które wciskają nieświadomym klientom.

O AP na piętrze też myślałam, tylko znów nie ma kabla jak przełożyć, więc jak już, to jakoś musiałoby bezprzewodowo łapać sygnał i przekazywać go dalej, a raczej słyszałam niepochlebne opinie o takich konfiguracjach, dlatego rozważałam opcję sprzętu od UPC i połączonego obok niego kablem jakiegoś routera i mocnych antenkach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

izibzi pisze:dlatego rozważałam opcję sprzętu od UPC i połączonego obok niego kablem jakiegoś routera i mocnych antenkach.
Jeśli udało by Ci się kupić patyki o dużym zysku :rotfl2: (raczej nie istnieją) to kompletnie stracił byś zasięg na piętrze, bo zysk anteny zmienia kształt promieniowania z kuli na w dużym przybliżeniu placek.
O kablach trzeba było myśleć przy remoncie.
A jeśli chodzi o repeater, to przy ube możesz się pokusić o coś z 2 radiami i dać uplink na 5GHz (pod warunkiem, że strop ich nie stłumi) a AP na 2.4 GHz. Jak sprzęt na pewno taki z obsługą alternatywnego softu (potrzebny tryb APC na 5GHz + AP na 2.4) jaki dokładnie to nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
izibzi

Chodzi mi oczywiście o dostępny w sprzedaży router o mocnych antenkach, a przynajmniej mocniejszych niż ma Netiaspot (a o to chyba nie powinno być trudno) czy też sprzęt od UPC, bo pewnie jeśli chodzi o zasięg, to nie będzie między takimi sprzętami wielkiej różnicy.

Przy remoncie pewnie się pomyśli o kablach, przy wcześniejszym jeszcze nikt nie myślał, że do TV przyda się internet.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie ma takich routerów.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ