Huawei E5170 (PLAY LTE) słaba prędkość na antenie panelowej zewnętrznej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zibi J
Początkujący użytkownik forum

Huawei E5170 (PLAY LTE) słaba prędkość na antenie panelowej zewnętrznej

Post autor: Zibi J »

Witam,
Od ponad roku mam Internet Play LTE w abonamencie z modemem Huawei E5170. Z Internetu korzystam przez WiFi. W domu znalazłem dwa miejsca gdzie zasięg LTE jest na jedną kreskę. Przy sprawdzaniu na Speet teście miałem średnio download w okolicach 4 Mbps, a upload w okolicach 2 Mbps. Chciałem zwiększyć tą prędkość poprzez założenie anteny panelowej, dualnej, zewnętrznej. Kupiłem antenę DUAL MIMO, 4G LTE 2x20dBi, do anteny dostałem 15 m kabla (H155) zakończonego wtykami FME i konektorki ze złączami CRC9 do mojego modemu. Antenę zainstalowałem na dachu i ukierunkowałem w stronę mojego nadajnika do którego mam 1,7 km. Ustawiając antenę komunikowałem się z kolegą w domu, który patrzył na kontrolki w routerze. Jak złapałem 2 kreski LTE, to przykręciłem antenę na stałe. Okazało się, że przy dwóch kreskach mam słabsze osiągi. Jest godzina 21.28 a ja mam wynik download 1,91 Mb/s, upload 0 Mb/s, ping 161 ms. Po 2 minutach download skoczył na 2,65 Mb/s, upload dalej 0, a ping 144 ms. Jak odepnę antenę i zaniosę go w miejsce gdzie stał wcześniej mam wynik download 5,20 Mb/s, upload 1,2 Mb/s, ping 124 ms. Moje pytanie jest takie, dlaczego po założeniu anteny mam słabszą prędkość ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E5170 (PLAY LTE) słaba prędkość na antenie panelowej zewnętrznej

Post autor: wojteks »

Co to za cudowna antena 20dBi
Nie pomagam na PW!
Zibi J
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E5170 (PLAY LTE) słaba prędkość na antenie panelowej zewnętrznej

Post autor: Zibi J »

Awatar użytkownika