Internet wifi na SPV m3000

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sloniu219
Stały użytkownik forum

Internet wifi na SPV m3000

Post autor: sloniu219 »

Witam

Mam pytanie, otóż mam w domu małą sieć wifi i chciałbym podpiąć do niego palmptopa SPV m3000, telefon wykrywa mi sieć niby nawet udaje sie połączyć i na tym sie kończy. A internetu nie ma, co robić?
poprosty zycie / Dell Latitude C610
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet wifi na SPV m3000

Post autor: zDaleKi »

Czy masz włączone DHCP w tej Twojej sieci? Jakie masz szyfrowanie? Może jakiś WPA a palmtop tego nie supportuje? Przydzieliło Ci jakieś IP?.... pytań jest wiele, prosimy o szczegóły.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sloniu219
Stały użytkownik forum

Post autor: sloniu219 »

Tak Ip i DHCP jest przydzielane automatycznie. Nie mam włączonych szyfrowań ani blokowania po Mac.

Przydzieliło mi ip z tej samej grupy

Ogólnie to mam jakis problem z połaczenie sie ,

jest moze jakis program co wyszykuje sieci wifi ? -
prosze o jakąś nazwe, ewentualnie link
poprosty zycie / Dell Latitude C610
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sloniu219 pisze:jest moze jakis program co wyszykuje sieci wifi ? -
Jest w FAQ np. tu -> Wykrywanie operatorów dostarczających internet za pomocą drogi radiowej
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Salvo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Salvo »

Witam!

Mam niemalże identyczny problem z SPV M3000, co autor wątku. Wbudowana w Pocket PC karta Wi-Fi wyszukuje sieć bezprzewodową, po czym rzekomo łączy się z nią, ale Internet nie działa. Co ciekawe, wielokrotnie wciskając przycisk Connect, po kilku minutach zazwyczaj udaje mi się nawiązać STAŁE połączenie i wtedy jest już okej. Oczywiście jest to bardzo denerwujące i monotonne, więc chciałbym coś z tym wreszcie zrobić.
Zastanawiam się, co może być powodem. W ustawieniach SPV niczego konkretnego nie ma, a zatem przyczyn doszukiwałbym się w routerze (obecnie posiadam dwa, w tym jeden jest pożyczony w celach testowych: D-Link DI-514 oraz Link-sys BEFW11S4). Przypuszczam, że te urządzenia sieciowe z jakichś powodów po prostu nie chcą "wpuścić" M3000. Domyślnie mam włączone szyfrowanie WEP, jednak z uwagi na to, że chciałem możliwie ułatwić Pocket PC "drogę" do AP, tymczasowo wyłączyłem je. To także nie pomaga.
Mam pewien pomysł. Nie wiem, czy się sprawdzi, ale dlaczego nie zapytać fachowców. ;-) Mianowicie, domyślam się, że gdzieś w ustawieniach routerów są jakieś filtry, które być może pomogłyby zewnętrznym urządzeniom połączyć się z AP. Czy rzeczywiście coś takiego istnieje i mogłoby rozwiązać kłopot? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady. :-)

Z Internetu korzystam także na konsoli PSP. W jej przypadku nie ma problemów zarówno na D-Linku, jak i Link-sysie. Wszystko ślicznie śmiga.

Zapomniałem o jednej rzeczy. Otóż bawiłem się tymi programikami do wyszukiwania sieci bezprzewodowych, jednak to nie przynosi efektu. To znaczy nie w tym jest diabeł pogrzebany - SPV bezproblemowo znajduje AP nawet przy pomocy domyślnej wyszukiwarki, ale potem powstają problemy nie wiem, czy to z pobraniem adresów sieciowych, czy Bóg jeden wie czego tam jeszcze. No cóż, moja wiedza w tym zakresie niestety nie jest zbyt duża... ;-)
Awatar użytkownika
skopek
Użytkownik forum

Post autor: skopek »

Nie miałem nigdy wizarda ale podobno dużo osób ma problemy z wi-fi w tym urządzeniu. Odsyłam na forum pdaclub.pl do działu Wizard. Tam wszystko jest dokładnie opisane.

Jeszcze mogę polecić ten program do łączenia się z sieciami bezprzewodowymi.
ODPOWIEDZ