ZTE MF28D

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bb87
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF28D

Post autor: bb87 »

Witam. Wiem,że tematów odnośnie anten do ZTE było już setki. Moje pytanie dotyczy jednak tego czy jest w ogóle sens montować jakąkolwiek antenę. Otóż mieszkam w bardzo niewdzięcznych warunkach dla użytkownika internetu bezprzewodowego - mała wioska na kaszubach otoczona górami (najwyższe szczyty w Polsce północnej) i lasami. Ewentualną antenę mógłbym zamontować na wysokości około 3,5m. Najbliższy nadajnik znajduję się ode mnie 3km w linii prostej. Dodam tylko, że obecne połączenie internetowe jakim muszę się zadowolić to 2Mb prędkości pobierania i 0.5Mb prędkości wysyłania - przy korzystnych warunkach o odpowiedniej porze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ZTE MF28D

Post autor: ja.michal »

Napisz jakie masz aktualnie parametry połączenia.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Przypuszczam, że w Plusie korzystasz z sieci UMTS900Aero2 na 3G. Bez lokalizacji i poziomu sygnału trudno coś wyrokować.
bb87

Panowie, proszę o wyrozumiałość - komputery to zdecydowanie nie moja branża. Korzystając z witryny BTSearch.pl ustaliłem ,że miejscowość Szymbark jest obsługiwana w Plusie przez GSM 900.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bb87 pisze:że miejscowość Szymbark jest obsługiwana w Plusie przez GSM 900.
Jak również Aero2 UMTS900 czyli UMTS900 Plusa na maszcie Emitela chyba że to tylko pozwolenie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście, ze korzysta z BTS-a UMTS900 Aero2 w Szymbarku. Antena na 900MHz może trochę poprawić transfery ale niekoniecznie. sieć UMTS900 Aero2, z której korzysta Plus, CP i BDI w wielu lokalizacjach ledwo zipie. Można kupić ATK-10/850-960 lub ATK-20 i popróbować. Na pewno poprawi się poziom sygnału i stabilność. Ogólnie zły wybór operatora i kiepski router. Pod nosem Play z nielimitowanym LTE i 3G, BTS Play z LTE1800, UMTS900 i UMTS2100 w tej samej lokalizacji-Szymbark.
bb87

Witam. Odgrzewam temat ponieważ kończy mi sie umowa z wyżej wspomnianym Plusem. Według tego co napisaliście rozpocząłem przenoszenie internetu mobilnego do Playa licząc,że łącze będzie "nieco" bardziej stabilne i "odrobinę" szybsze :) Teraz moje pytanie czy router z jakiego korzystam tj ZTE mf28d i taka oto antena http://antenydomodemu.pl/sma/50-antena- ... c9ts9.html umieszczona na zewnatrz, zdadzą egzamin?

Jeśli macie inne sugestię to proszę się nie powstrzymywać i pisać, każda Wasza uwaga bedzie dla mnie na wage złota :) Pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście, że nie. Widzę, że nie wyciągnąłeś wniosków z porad. Czy do UMTS900 polecano ci takie g.... Oczywiście , że nie a ty od LTE1800, które ma gorszy zasięg od UMTS900 chcesz je zastosować. BTS LTE1800Play w tej samej lokalizacji co UMTS900Aero2. Lokalizacja trudna, lasy. Takie plastikowe zabawki sobie możesz darować. To tłumik a nie antena, jedyny zysk to ma sprzedawca . Potrzebujesz anteny kierunkowej Dual LTE 1800MHz sprawdzonego producenta. no i jeszcze trzeba ją prawidłowo zamontować.
bb87

Ok, antena kierunkowa, ale z jakim zyskiem energetycznym wybrać na taki teren? Co z routerem, wymieniać? Jeżeli tak to na jaki?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak MF28D działa to po co wymieniać? Antena Sorensen 17dBi , Cybertech 15dBi. Krótki kabel od razu z złączami SMA do MF28D. no i oferta Play na kartę lub najlepiej RBM 5 na kartę z RWK i. Na niej Darmowy Internet LTE bez limitu za 5 zł/m-c.
bb87

Testowałem internet Play przez 2 dni. Szczerze powiem ,iż nie sądziłem,że mogę trafić na internet gorszy niż ten z Plusa, a jednak. Play nie dość,że nie łapie zasięgu to jak już złapie prędkość sięga zawrotnych 500 kb/s. Póki co do lutego mogę jeszcze korzystać z internetu plusa,który po podłączeniu do mojej śmiesznej antenki poprawił prędkość łącza praktycznie dwukrotnie, ba, pracuje nawet w trybie LTE -czego wcześniej nie uświadczyłem :)

Z Playa na pewno rezygnuje, ale wciąż szukam alternatywy dla łącza. Wychodzi na to,że z pośród wszystkich dostępnych ofert internetu mobilnego Plus sprawuje sie u mnie najlepiej. Poczekam jeszcze na antene kierunkowa,która mi poleciliście i zobacze jak na niej bedzie sprawował sie plus. Cóż,chyba pora poważnie zastanowić sie na internetem z tooway.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoim problemem jest to że nie słuchasz rad i się do nich nie stosujesz. Mieszkasz w trudnej lokalizacji i sobie wziąłeś internet z Plusa. Oczywiście sądziłeś, że można korzystać bez anteny zew. na 900MHz. Co oczywiście w takim miejscu jest niemożliwe. Zamiast kupić antenę na 800-900MHz np. ATK-20 , na której mógłbyś korzystać z UMTS900Aero2 z BTS-a pod Szymbarkiem a nawet spróbować połączyć się z BTS-em LTE800Sferii w Nowej Wsi Przywidzkiej-Kamela. Zamiast tego kupujesz chińską zabawkę i cieszysz się jak małe dziecko. Testy LTE,3G Play bez znaczenia bo nie posiadasz anteny Dual LTE1800MHz tylko śmiecia, który na 1800MHz to tłumik a nie antena. Kabelek RG174, który masz przy tym cudzie chińskiej myśli technologicznej przy 1800MHz tłumi sygnał o 2dB/m. Przy 5 m kabla straty sygnału na nim ze złączami to 10-12dB więc lepiej wystaw MF28D na zewnątrz zamiast korzystać z tłumika. Na 900MHz jakoś jeszcze działa bo przy tej częstotliwości tłumienność RG174 wynosi około 0,8dB/m czyli na UMTS900 i LTE800 5m kabelka to straty około 5-6dB. Nikt normalny nie stosuje RG174 jako kabel antenowy do częstotliwości 3G i LTE( używany tylko w kanektorach dł. 20-30 cm). Twoje testy Play, Plusa są po prostu nic nie warte. Oczekujesz cudów nie posiadając prawidłowej instalacji antenowej, zarówno na 800-900MHz( UMTS900 Play oraz UMTS900Aero2 i LTE800Sferii w Plusie) i wydajesz opinię o operatorach bez spełnienia podstawowych wymagań w swojej lokalizacji. Do LTE1800Play potrzebujesz zupełnie innej anteny niż do LTE800Sferii w Plusie. Anteny ATK-10/800-980 lub ATK-20 pracują w paśmie 800-900MHz. W Plusie do LTE800 Sferii ustawiasz na BTS Nowa Wieś Przywidzka a na modemie wymuszasz tylko LTE aby nie łączył cię z 3G, po drodze jest BTS UMTS900 Aero2 Szymbark a w Kameli działa taki sam czyli UMTS900Aero2( ta sieć zapewnia zasięg 3G Plusa u ciebie). Jak chcesz korzystać z 3G to wymuszasz tylko 3G i ustawiasz na BTS UMTS900Aero2 Szymbark. Na tych antenach połączysz się tez z 3G Play, antena na BTS UMTS900Play w Szymbarku. Do LTE1800Play antena Dual LTE1800MHz( Cybertech lub Sorensen) ustawiona na ten BTS. Tylko po spełnieniu tych wymagań możesz wydawać opinię i poznać naprawdę jak działa internet tych operatorów u ciebie. Przez 2 lata nie zrobiłeś nic w tym temacie, licząc na cud. Teraz po głowie chodzi satelitarny więc wreszcie będziesz miał antenę zew. bo inaczej nie działa. Jest drogi a ping masakryczny ale kto ci zabroni? Ty chodzisz swoimi ścieżkami.
bb87

Chyba się trochę za mocno podekscytowałeś kolego. Daj na luzik. Ważne,że internet działa lepiej - na kierunkowej antenie powinno być jeszcze lepiej,a swojego Playa możesz sobie wsadzić w... kieszeń. Temat uważam za zamknięty. Miłego dnia i dzięki za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Szkoda czasu na dyskusje z taką osobą jak ty, musisz się jeszcze kilka lat uczyć abyś osiągnął choć część mojej wiedzy na temat internetu mobilnego. Po roku czasu i kolejnych poradach i nieudanym zakupie doszedłeś do wniosku , że musisz kupić wreszcie antenę kierunkową. Korzystaj więc z tych kilku Mb/s z LTE800Sferii jak ci się uda złapać sygnał nawet na tym wynalazku, który kupiłeś wbrew radom. Tylko nie licz na wiele, na 5MHz pasma z SISO to będziesz miał w porywach z 5-7Mb/s jak BTS w Nowej Wsi będzie nieobciążony. LTE800 Sferii działa podobnie do 3G z UMTS900 Aero2.No i płać za to jak za zboże. Ja Playa nie chowam w kieszeń tylko od 2 lat korzystam z nielimitowanego LTE na RBM i kosztuje mnie to 5 zł/m-c. Do dyspozycji mam kilka kart z RWK i nie jestem niewolnikiem abonamentu jak ty. W twojej okolicy skorzystają z tego inni, którzy słuchają porad ludzi rozeznanych w temacie. Powodzenia z 'szybkim" internetem w Plusie na kiepściutkim MF28D.
bb87

Ameryki nie odkryłeś kolego, na samym wstępie zaznaczyłem,że jestem laikem w tej dziedzinie, więc trzeba do mnie pisać jak do laika. Raczej nie będę edukował się w kierunku telekomunikacji, ponieważ praca,która pochłania znaczną część mojego czasu również wymaga ciągłej nauki i doskonalenia, więc zwyczajnie nie starczyłoby mi czasu.

Prosiłem o rade, poradziłeś Play, kupiłem Play - ewidentnie nie zdał egzaminu, nie wiem czy to wina anteny czy routera bo się na tym zwyczajnie nie znam. Wiem,tylko,że Plus na tym samym routerze działał o niebo lepiej,więc do niego wróciłem. Co do anteny również zamówiłem taka jak polecałeś,ale nie moja wina,że jeszcze jej nie mam - użyłem tego co akurat miałem pod ręka,okazało się,że częsciowo pomogło. Może nie jest to światłowód,ale przynajmniej wysyłanie meili i otwieranie stron nie sprawia problemu. O "kiepski" router również pytałem,stwierdziłeś aby zostawić. Koszty nie grają dla mnie roli, więc gdybyś polecił coś konkretnego na pewno tego samego dnia bym to zamówił. Internet ma działać i nie ważne czy płace za niego 5zł czy 500.
BUDZAK

Post autor: BUDZAK »

Witam podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego ok kilku dni jestem posiadaczem routera ZTE MF28D, który współpracuje z kartą RBM na Karte 5 z nielimitowanym Internetem LTE. Poniżej zamieszczam link do zdjęcia z odległością do nadajnika. Siła sygnału wynosi od 57 do 77 dBm w zależności od miejsca ustawienia urządzenia sam nadajnik widzę z okna po drodze jest dosłownie jedno drzewo nic po za tym. I teraz prędkości skaczą jak chcą np. dzisiaj rano miałem 22 Mbps downloadu po kilkunastu minutach już 8 a teraz 4. Upload to zazwyczaj poniżej 1Mbps czasami skacze do 3-5 ping dość stały pomiędzy 30 a 40. Sprawdzałem też na karcie Virgin mobile i tu lepiej ale też bez szału kilka Mbps w górę. Na Jdownloaderze jak ściągałem plik do sprawdzenia to również huśtawka raz 0,2 Mbps za chwilę 7 Mbps i tak sobie skacze. A teraz pytanie czy jest sens inwestować w antenę zewnętrzną jeśli tak to jaką myślałem nad tą http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html tylko zastanawiam się czy to wina odległości/anteny czy obciążenia nadajnika. Nadmieniam że jestem laikiem od zawsze siedziałem na neostradzie więc proszę o wyrozumiałość.
Link do BTS
http://zapodaj.net/382046ff0ea5d.png.html
BUDZAK

Nikt nic nie doradzi :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Masz mocny sygnał, antena raczej nie pomoże, to wina zmiennego obciążenia stacji bazowej.
Nie pomagam na PW!
BUDZAK

Też tak podejrzewam dzisiaj podobnie rano pięknie ponad 20Mbps i z każdą godziną coraz gożej router w jednym miejscu warunki pogodowe stałe. Szkoda bo mam już dość płacenia za neostradę+telefon zobacze jeszcze potestuje kilka dni i sie zdecydujęna jedno lub drugie dzieki za odpowiedź.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Jest alternatywa dla neostrady + telefon (lub utrzymanie łącza) - netia dropss. Świadczą usługi na kablu tepsy, więc praktycznie nic się nie zmienia, oprócz tańszej usługi za internet bez opłaty za utrzymanie łącza. Sam używam i sobie chwalę, mimo korzystania również z LTE, nie zamierzam rezygnować z pewnego łącza kablowego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Do BTS-a LTE1800Play przy Grunwaldzkiej masz 1,5-2 km. Na dodatek nie ma możliwości aby sygnał LTE1800 przy takiej odległości i w tym terenie wynosił -57dBm w domu, czy też zmieniał się w takim zakresie 20dBm ( -57-77dBm). To fizyka i cudów nie ma a przestawienie routera nie może mieć aż takiego wpływu. Wygląda na to, że to -57dBm mogło być na 3G z UMTS900. MF28D ma wymuszone tylko LTE? Oczywiście zamiast biegać z routerem po domu trzeba było kupić antenę Dual LTE 1800MHz i ustabilizować sygnał. Oczywiście nie masz gwarancji, że prędkość będzie stała i wysoka.
BUDZAK

@up tak na routerze od początku wymuszone tylko LTE wyniki odczytywałem bezpośrednio z routera nie urzywałem innych programów od wczoraj siedzi bezośrednio przy oknie i od wczoraj nic sie nie zmieniło i cały czas jest -65 dBm(rozłączałem i łączyłem ponownie winik cały czas taki sam)jest to najbliższy nadajnik wieć raczej na stówę z nim sie łącze dzisiaj o 6:00 jak zrobiłem spedtesta no to wynik ładny 28mbps ale już po godzinie było 20 a teraz 15 wiec chyba to będzie wina obciążenia stacji a z tym już nic nie zrobię. Winik 57dBm raz tylko uzyskałem wystawiając router za okno na balkon i tak jak pisałem nadajnik widzę z okna po drodze na mojej działce jest jedno drzewo i jedo czubek minimalnie przysłania mi nadajnik. Myślałem nad anteną ale to kolejny wydatek prawie 200zł a jak jest obciążony nadajnik to nic to nie zmieni i będę zmuszony zrezygnować z LTE.
@dzejk dzieki za informacje rozejrze się.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wystawiając router na zewnątrz zyskałeś 10dB czyli tyle ile tłumiły ściany. Idealne parametry sygnału LTE uzyskasz na antenie http://www.cybertech.com.pl/p124,antena ... mf283.html z kablem do 10m. koszt około 150 zł. Jeśli chcesz się przekonać jakie prędkości oferuje ten BTS przy prawidłowym sygnale LTE zrób testy w jego pobliżu na telefonie z LTE. Pozwoli to ocenić czy jest sens zakupu anteny.
BUDZAK

Właśnie wracam "z pod nadajnika" i szału nie ma 7Mbps dl i 20 up tak więc raczej nic więcej nie wykrzesam jedynie zakup anteny ustabilizuje sygnał żeby tak nie skakał w górę i wdół prawda? Testy robiłem na karcie virgin ale to nie powinno mieć wpływu na wynik bo to i to play. A co do anteny to taka była by wystarczająca bo myślałem że dla mnie to ta podwójna http://www.cybertech.com.pl/p121,antena ... -mimo.html kabla 4 metry wystarczy więc wyjdzie z przesyłka nie całe 140 zł zobaczymy jakie transfery będę miał do wieczora i podejmę decyzję ale chyba jednak przejdę na LTE szału nie ma ale na neo miałem 6mb i też przy weekendach zwalniało i rozłączału a róznica w cenie duża przynajmniej do czasu trwania darmowego LTE w RBM.
ODPOWIEDZ