Witam,
korzystam z neostrady i do tej pory korzystałem będąc względnie zadowolonym z DGT FG4.
Ze względu na dodatkowy sprzęt postanowiłem w jednym z pomieszczeń umieścić dodatkowy punkt, który łączyłby się z DGT i udostępniał sieć dalej już po kablu (komputer + NAS, aby łączem gigabitowym wymieniały dane, a zarazem miały dostęp do internetu).
Szukałem.. ostatecznie zdecydowałem się na TD-W9980, bo ma potrzebną funkcję, ale i mogę go zamienić z DGT.
Jeżeli DGT jest modemem od VDSL a TP-Linka łączę z nim po WDS, wszystko gra i buczy tak jak chciałem.
Przy zamianie jest jednak problem - TP-Link radzi sobie z internetem, udostępnia Wi-Fi, ale nijak nie można się z nim połączyć z poziomu DGT aby zrobić WDS.
Panel wygląda następująco:
https://i.imgur.com/Ov0fXq9.jpg
Standardowo jest tryb AP, w którym DGT rozgłasza swoją sieć, a dodatkowo umożliwia przyłączania innych urządzeń (i takiej konfiguracji TP-Link śmiga).
Nie znalazłem jednak opcji połączenia DGT do innych urządzeń, czyli czegoś odwrotnego. Można przełączyć się na połączenie mostkowe, ale nic z tego nie wynika - sieć wi-fi z DGT zamiera i w zasadzie tyle.
Czy da się to w ogóle skonfigurować?
Myślałem jeszcze o tym, aby z poziomu TP-Linka podać MAC jaki ma DGT.. ale to nieco bez sensu, aby przy WDS główny punkt łączył się z tym dodatkowym, a nie odwrotnie.
DGT FG4 + TD-W9980 po WDS
Moderator: Moderatorzy
- lukasamd
- Początkujący użytkownik forum