Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam ,
mieszkam w miejscowości Czerwona Góra 27-580 i korzystam od niedawna z nadajnika we wsi Bogusławice ok ~7,5km ode mnie-jest tam GSM 900/UMTS 900 i Sferia LTE 800. Planuję kupić antene żeby wzmocnić sygnał. Według b315 zasięg LTE mam na 1 kreskę i jest to max 0,5mbs pobieranie i 0.02 mbs wysyłanie- co mnie przeraża jeszcze bardziej niz pobieranie. na HSPA jest taka sama prędkosci mimo, ze wedlug zasięgu rutera są 3 kreski. W jaką antene najlepiej celować? do LTE 800 z cybertecha czy do HSPA ze stacji UMTS 800 czy może szerokopasmową dualną?
Na ktorej uzyskam stabilniejsze i szybsze łącze ? dodatkowo jesli wyrzue antene na bok domu i zamontuje ruter na sciagnie na ktorej teraz nie mam zasięgu, to spadnie mi szybkosci wysylania danych? Moze dać dwie anteny ?
Podstawowe pytanie to czy BTS Bogusławice działa w technologii LTE800. Na pewno działa UMTS900Aero2. Poza tym sygnał nie w kreskach tylko chociaż z zakładki Informacja o urządzeniu i po kolei na 3g oraz z LTE. Poza tym B315 działa z programem LTEWatchH. Pobierasz i instalujesz na komputerze http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Pozwala poznać parametry sygnału LTE i ID BTS-a , można wymuszać pasma LTE. Antena kierunkowa na 800-900MHz, pojedyńcza np. ATK-20 . LTE800Sferii korzysta z SISO na 5MHz. Szybko ie będzie bo maksymalny , teoretyczny DL 19Mb/s. w praktyce jak do 10Mb/s to już dobrze
Jeszcze podaj Global Cell-ID w systemie szesnastkowym aby sprawdzić , który to BTS LTE800Sferii. Poziom sygnału oczywiście słabiutki i antena konieczna.
LAC 11038, RNC1152, UCID 75519307, CID 21835, a proszę wytłumacz mi dlaczego pojedyncza antena wystarczy skoro jedna jest do wysylania a druga do pobierania danych ? nie lepiej zebym zakupil obie? pozdrawiam
rybaa93sr pisze:a proszę wytłumacz mi dlaczego pojedyncza antena wystarczy skoro jedna jest do wysyłania a druga do pobierania danych ?
Nie jest tak, że jedna antena jest do wysyłania a druga do odbioru. W LTE800 operator nie stosuje MIMO bo ma za mało pasma więc jedna antena wystarczy (nadawczo-odbiorcza). Czasami druga antena jest do RX diversity i wtedy odpowiada tylko za odbiór.
matek451, obecnie nie przebywam w miejscu gdzie ma byc zainstalowana antena, a te dane uzyskałem z androida mojego taty, nie wystarcza do lokalizacji ? dodaj, ze w telefonie byla karta z cyfrowego polsatu i wymuczone lte
mógłbym rownież prosic o rozszerzenie pojecia RX diversity ?
dzieki wojteks, global cell id 2f97-03, niestety posiadam tylko to, poniewaz zrobilem zrzut z programu i to podała mi osoba z domu, da sie to przeliczyc na kod szestnastkowy ?
doszedlem do tego, ze (2f97) w szesnastkowym to numeryczny 12183 ale dalej nie wiem co z tą (-03) ?
To BTS ID12183 czyli Bogusławice, LTE800Sferii sektor 3. w przypadki ID BTS-ów z grupy Solorza jest ono zgodne z Global Cell-ID. Do BTS-a około 8 km. Antena na 800-900 MHz czyli ATK-20, ATK-10/800-980. Do B315 http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm lub http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7017.htm
po zainstalowaniu anteny atk-20 od dipola predkosc sie troche poprawila, ale liczylem na wiecej.
dane bez anteny
RSRP -121
RSSI -91
RSRQ -14
SINR -8
dane z antena
RSRP -110
RSSI -87
RSRQ -12
SINR -6
lepszych parametrow nie udalo mi sie uzyskac ustawiajac antene w roznych konfiguracjach. ma ktos jakis pomysl na polepszenie sygnalu ?