Laptop Dell Inspiron i zawieszenie XP po włożeniu karty

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Glac
Początkujący użytkownik forum

Laptop Dell Inspiron i zawieszenie XP po włożeniu karty

Post autor: Glac »

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. :D
Mam na imię Piotr.

Do rzeczy - Właśnie instaluję oprogramowanie Business Everywhere Orange i kiedy jest komunikat o włożenie modemu XP się zawiesza.
Dzwoniłem do Orange i jest patch na ich stronie "option tool" niestety po jego instalacji nic się nie zmienia.
Laptop to Dell inspiron 600m - ściągnąłem aktualny bios itd.
Karta modemowa to Option Globetrother Fusion+

Dodam, że włożona do innego laptopa działa bez problemu.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Laptop Dell Inspiron i zawieszenie XP po włożeniu karty

Post autor: Fanta »

A więc to jest zapewne kolejny przypadek konfliktu sprzętowego (nie tobie pierwszemu to się zdarzyło). No więc tak, jeśli modem włożony do innego laptopa działa poprawnie to możemy odrzucić to że może być on uszkodzony. Proponuję zainstalować system od nowa (najlepiej Win XP z SP2) i spróbować jeszcze raz. A spytam jeszcze czy to modem kupiony indywidualnie czy z umowy z Orange? Bo jeśli z orange to może idź z lapkiem do salonu pokaż że modem nie działa z nim i spróbuj walczyć o wymianę na inny modem. Jeśli modem kupiłeś sam to po próbach opisanych wyżej najlepiej go sprzedaj i kup inny taki który będzie kompatybilny z Twoim sprzętem (co wcześniej proponuję sprawdzić osobiście).
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Glac pisze:Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Należało kupić modem mając przy sobie lapka i dopiero po sprawdzeniu na miejscu czy za działa podpisać umowę.A tak mamy tu kolejny klasyczny przypadek niekompatybilności sprzętowej z którym nie zawsze udaje się uporać.

Jeśli możesz to odinstaluj wszystko co związane z aplikacją Business Everywhere Orange i zainstaluj same sterowniki do modemu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7215 . Następnie o ile da się uruchomić XP stwórz sobie dial-up: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 lub wykorzystaj aplikację @pogara http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241 . Napisz czy coś się udało.
Glac
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Glac »

Fanta pisze:A spytam jeszcze czy to modem kupiony indywidualnie czy z umowy z Orange?
Modem kupiony z Orange na umowę..
Zainstalowałem najnowszy XP z SP2 i sytuacja się powtarza.
Jaco pisze:Jeśli możesz to odinstaluj wszystko co związane z aplikacją Business Everywhere Orange i zainstaluj same sterowniki do modemu
Zrobiłem dokładnie jak napisałeś jednak jakakolwiek próba włożenia modemu kończy się zawieszeniem.
Kiedy próbuje nawet uruchomić XP z włożonym modemem to zawiesi się zaraz po ukazaniu powitalnego logo windows.

..w kazdym razie dzięki za wszystkie wskazówki co powalczyłem to moje i może się przyda bo widać się nie da w tej konfiguracji.. Zrobię jak mówicie - ide do orange i spróbuję zamienić modem na taki, który działa.
..a jeszcze na koniec mi przyszło do głowy.. może na Viście problem by zniknał? Jednak tak jak mi się wydaje przyczyna lezy bardziej po stronie sprzętowej i system nie ma znaczenia. Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Glac pisze:Zrobię jak mówicie - ide do orange i spróbuję zamienić modem na taki, który działa.
Życzymy powodzenia choć może być to nie wykonalne.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

to zalezy na jakich ludzi trafi, w salonie orange gdzie chcialem kupic Orange BE kobitka opowiadala ze bez problemu zamienily kolesiowi modem na inny (za tą sama cene) bo ten pierwszy nie działał ze wzgledu na niekompatybilność...a wiem to dlatego że ja mialem dostać tego globetroterra egde ale jego nr seryjny w systemie widnial jako zajęty (przypisany tamtemu gosciowi) to mi go nie dali i musialem jechac w innym salonie go odebrać :P:P
ODPOWIEDZ