Wybór operatora... na podstawie zasięgu.. problem..

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Wybór operatora... na podstawie zasięgu.. problem..

Post autor: am_warszawa »

Witam
Zastanawiam się nad kupieniem internetu bezprzewodowego na abonament.
Postanowiłem, że kupie 3 karty pre-paid (Orange, Plus i Era), wsadze je do mojego Optiona 3G+ (mam bez sim-locka) i sprawdze jak wygląda zasięg UMTSu w domu za pomocą komendy AT+CSQ w hyperterminalu.
Ku mojemu zdziwieniu zasięg był prawie taki sam, między 6.99 a 7.99.

Problem jest taki że gdy te karty wkładam do noki n80, zasięg UMTSu się różni.. tzn W Erze musze wymusić zasięg 3G (poprzes ustawieniach w opcjach aby pracowłał tylko na częstotliwości UMTSU. Gdy wymuisze mam 2-3 kreski.
Plus ma zasięg 5 kresek, a Orange 7 kresek (na siedem).

Pytanie jest czy komenda at+csq pokazuje mi siłe sygnału z BTSu, czy coś innego niezależnego od sieci GSM.
Może też być tak że w mojej okolicy operatorzy dzielą jednego BTSa (w co wątpie)

Co o tym siądzicie.. i czy są inne lepsze sposoby na porównaniue zasięgu.

P.S obecnie używam Orange Free na karte i mam zasięg 7.99 (bez anteny) a gdy wkładam do telefonu to mam prawie full zasięg.
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Wybór operatora... na podstawie zasięgu.. problem..

Post autor: Jaco »

am_warszawa pisze:P.S obecnie używam Orange Free na karte i mam zasięg 7.99 (bez anteny) a gdy wkładam do telefonu to mam prawie full zasięg.
Tyle już dostałeś info o sposobach sprawdzenia poziomu zasięgu i jeszcze pytasz :shock:

@Ufo atakuje przedstawił ci to dokładnie.

Dziwi mnie tylko ten zasięg u ciebie bo jeśli wkładasz kartę do fona i piszesz że masz zasięg full a w modemie tuż obok prawie nic to można było by się domyślać że masz walnięty modem. Ten full zasięg w telefonie to zasięg UMTS czy normalnie masz taki zasięg w telefonie.Trochę ścisłości bo nikt tu nie będzie zgadywać. Zasięg UMTS będzie się różnił dla każdego z operatorów.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Mysle, że powinieneś kierować się tym co ci wskazuje ta nokia n80. W modemie może być jakiś błąd oprogramowania. W każdym razie to powinno się pokrywać mniej więcej z tym co wskazuje telefon, jeśli leżą w tym samym miejscu. CSQ jest wyliczane bezpośrednio z siły sygnału. Może coś z tym modemem jest jednak nie tak, sprawdzałeś działanie np. Simdaty.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Włożyłem Orange free na karte do n80, i miałem 7 na 7 kresek UMTSu.
Iplus Simdata miał 5 kresek na 7 Umtsu.

Sprawdzałem komendą CSQ, Orange miał 7.99.
Iplus miał 4.99, ale gdy wyjąłem i włożyłem z powrotem modem, pokazał mi że jest 7.99.

Dla sprawdzenia włożyłem jeszcze karte sim PLAY do modemu i miałem też w granicach 6.99-7.99, mimo że mam normalnie ful zasięg 3G. ( Play korzysta z własnych BTSów UMTS.)

wszystko sprawdzałem w domu, w dokładnie tym samym miejscu co jest option.

Tak wieć nie wiem co sie dzieje. Mieszkam na spraju miasta, w centrum miałem nawet 25.99 na Orange Free (jeszcze nie sprawdzałem Iplusa).
Może problem w tym że n80, ma mocną dużo mocniejszą antene wbudowaną niż Option 3G+. Z anteną na zewnątrz option pokazuje miedzy 10.99 a 12.99.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

No trochę dziwne, że modem tak słabo wskazuje zasięg. :? Spróbuj jeszcze dla ciekawości podłączyć tą Nokię do kompa i sprawdź przez hyperterminal CSQ na niej.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Na iplusie miałem na ekranie noki 5 kresek, a gdy podłączyłem do PC, pozał mi 5.99
Orange miał 6 kresek, a na kompie 6.99
Play miał 7 na 7 kresek, a na kompie miał 11,99
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

:shock:
Zdumiewające..tak jakby pokazywał ilość kresek, a po przekroczeniu maksymalnej liczby 7, przeliczał to dalej. Może dla UMTS to jest inaczej wyskalowane, bo dla GSM te wartości CSQ są o wiele wyższe...Ciekawe, czy u innych też tak to wygląda :?:
Jeszcze jeden eksperyment. Przełącz te urządzenia na tryb GPRS i zobacz czy też będą takie wartości CSQ.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Na noki:

Orange: 15,99
Plus: 15,99
Play: 18,99 (ale GSM w play jest z BTSów plusa)

Winiki przy pełnym wskaźniku zasięgu.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

No tutaj się raczej zgadza.. Dla CSQ 15= -113+2*15= -83dBm. Pełen zasięg na nokiach utrzymuje się aż do -85dBm więc powinieneś mieć pełny zasięg, dla CSQ=18 tym bardziej.
Widocznie dla 3G to jest zupełnie inaczej wyskalowane. :?
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Na antenie 9 dbi, w centrum warszawy mam 25.99. Nie pamiętam tylko czy to HSDPA czy UMTS. (nie wiem czy to jakieś znaczenie)

To jakie mam inne spospoby na wbyranie operatora na podstawie zasięgu.?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

am_warszawa pisze: To jakie mam inne spospoby na wbyranie operatora na podstawie zasięgu.?
Zasięg jest ważny, ale nie najważniejszy. Generalnie powinieneś się kierować głównie rzeczywistym transferem i stabilnością łącza, a także zwrócić uwagę czy są przeciążenia na stacji. Dopiero po dłuższym przetestowaniu każdego operatora możesz coś podpisać na dłużej. Taka jest moja rada.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jeśli Orange Free na kartę dobrze ci się spisuje to możesz się pokusić o podpisanie umowy.Ale tak jak już napisał Ufo atakuje
Dopiero po dłuższym przetestowaniu każdego operatora możesz coś podpisać na dłużej.
lepiej dobrze przetestować niż później żałować.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

ok. dzięki.
Jeszcze jedno. Jest jakaś metoda na wymuszenie HSDPA, bo mi sie tak zmienia co chwile z UMTSem, a mam tyle CSQ na tym i na tym.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Warszawa (wnioskuję z nicka) jest bardzo specyficzna pod względem "zasięgu" jak to można nazwać. Często bywam w różnych jej częściach i powiem szczerze wszystko się miesza... Czasami przejście na korytarz kilka metrów pozwala na swobodną pracę w max zasięgu HSDPA a już piętro niżej tylko gprs. Na jednej ulicy max HS - na drugiej tylko EDGE... :? Szum elektromagnetyczny jest tak duży że trudno bez praktycznego sprawdzenia coś powiedzieć. Trzeba trzymać się konkretnej lokalizacji tam gdzie net będzie używany i nastawić się na niespodzianki w innym miejscu. Chociaż w większości lokalizacji i tak jest bardzo dobrze uwzględniając wszystkich operatorów.
Jako kryterium kupna bardziej rozważałbym limit transferu niż zasięg...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

am_warszawa pisze:ok. dzięki.
Jeszcze jedno. Jest jakaś metoda na wymuszenie HSDPA, bo mi sie tak zmienia co chwile z UMTSem, a mam tyle CSQ na tym i na tym.
Tu masz to wyjaśnione: :wink:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8639
Jako kryterium kupna bardziej rozważałbym limit transferu niż zasięg...
Wolisz EDGE/GPRS z większym limitem, czy HSDPA z mniejszym? :)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51702#51702
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Ufo atakuje pisze:Wolisz EDGE/GPRS z większym limitem, czy HSDPA z mniejszym? :)...
Znam ból spustoszeń w transferze jakie czyni połączenie w HSDPA na simdacie... :shock: W przypadku umowy można bardzo szybko wykorzystać limit. Nawet 4 GB w tym przypadku to wcale nie jest dużo :?
am_warszawa
Stały użytkownik forum

To powiedźcie mi, jaki będzie dobry dla mnie limit.
Chodze tylko po stronach internetowych, nie ściągam niczego (bardzo rzadko) filmów na youtubeie nie oglądam. Korzystam ze Skype.
No i pytanie czy skype dużo pobiera MB. I czy sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> internet bezprzewodowy, ma UMTS/HSDPA przy słabym zasięgu sie nadaje. Może by lepszy był EDGE z max zasięg.??
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

am_warszawa pisze: I czy sie >>w ogóle<< internet bezprzewodowy, ma UMTS/HSDPA przy słabym zasięgu sie nadaje. Może by lepszy był EDGE z max zasięg.??
No nie żartuj :D
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51702#51702
Zasięg masz na telefonie pełny, a możesz go poprawić anteną. Masz chyyba przecież dookólną.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

am_warszawa pisze:To powiedźcie mi, jaki będzie dobry dla mnie limit.
Chodze tylko po stronach internetowych, nie ściągam niczego (bardzo rzadko) filmów na youtubeie nie oglądam. Korzystam ze Skype.
No i pytanie czy skype dużo pobiera MB. I czy sie >>w ogóle<< internet bezprzewodowy, ma UMTS/HSDPA przy słabym zasięgu sie nadaje. Może by lepszy był EDGE z max zasięg.??
spokojnie 4 GB wystarczy :) ja mam taki i na maksa zużyłem ok. 3 przy podobnym przeznaczeniu

jeśli chodzi o EDGE... to zapomnij, robiłem niedawno format kompa, ściągnięcie tylko aktualizacji do systemu trwało bardzo długo = noc nie przespana, na zakresie HSDPA załatwiłem to samo w 15 minut
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Czyli lepiej chodzi Skype na HSDPA mały zasięg niż EDGE Full.?
Jarek no.1

am_warszawa pisze:Czyli lepiej chodzi Skype na HSDPA mały zasięg niż EDGE Full.?
nie wiem jak u innych ale u mnie tak, na HSDPA wszystko (net) chodzi mi lepiej, z tym że nie wiem czy w moim przypadku podstawowej roli nie odgrywa to że mam do BTS'a tylko jakieś 450 metrów i żadnych przeszkód terenowych
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Dzwoniłem do Neostrady i powiedziano mi że w październiku wykorzystałem 519 MB, tak więc wezme Iplusa 1 GB za 60 zł z modemem E630 za 250 zł.
U mnie sytuacja z BTSami wygląda następująco:
>KLIK do Fotki<
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Zmień proszę to zdjęcie na format *.jpg bo w obecnym zajmuje ono ponad 0,5 MB, a dbamy o to aby nasze forum było "lekkie" bo dla każdego z użytkowników GSM MB są ważne.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Fanta pisze:Zmień proszę to zdjęcie na format *.jpg bo w obecnym zajmuje ono ponad 0,5 MB
Ja zmienię to na linka i kto będzie chciał to sobie ściągnie. :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Mam pytanie, czy winik 31.99 (w CSQ) jest maxymalny dla UMTS i GSM czy tylko GSM, a maxymalny winik CSQ dla UMTS jest niewiadomy?
Pytam bo gdy ustawiam moją antene, to nie miałem więcej niż 25.99, a program pokazuje mi że mam prawie max zasięgu.

Prosze tych co kożystają z UMTSu/HSDPA niech dadzą swój winik CSQ.

Dzięki
Jarek no.1

do am_warszawa:
rozmawiałem dziś z kumplem który dużo korzysta ze skype i posiada iplusa, powiedział mi że na zakresie EDGE skype nie daje rady, dlatego założył dodatkowo neostradę 2MB
ODPOWIEDZ