Tp Link MR 3420 zwiększenie zasięgu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelpk
Użytkownik forum

Tp Link MR 3420 zwiększenie zasięgu

Post autor: pawelpk »

Witam
Mam router Tp link MR 3420 i tylko wyjde do pokoju obok za ścianę i już na komputerze mam 2 kreski mniej w zasięgu. Natomiast iż dwie ściany dalej od routera - 2 kreski zasięgu co oznacza iż czekanie na załadowanie się strony trwa "wieki". Czy można w jakiś sposób zwiększyć zasięg tego routera?
Jeśli nie to na co zwracać uwagę przy zakupie routera 3G/4G żeby miał dobry zasięg?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Tp Link MR 3420 zwiększenie zasięgu

Post autor: wojteks »

Nie da się zwiększyć zasięgu, podłącz dodatkowy AP kablem lub PLC
Nie pomagam na PW!
pawelpk
Użytkownik forum

Co to jest dodatkowy AP lub PLC?
Czy w takim razie jakbym chcial kupic router 3g/4g z większym zasiegiem to na jaki parametr patrzeć?
ola80
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ola80 »

Przydatne informacje.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Każdy router pracujący z dopuszczalna prawem mocą 100mW ( na 2,4GHz) ma podobny zasięg. Dlatego aby go poprawić stosuje się dodatkowy punkt dostepu-AP( może być router z tą funkcją) i łączy się go z głównym kablem LAN-LAN lub transmiterami PLC po sieci energetycznej. Oczywiście wszystko wymaga konfiguracji. Mr-3420 v2 i modem LTE to kiepski wybór. Ten router nie nadaje się do jednoczesnej pracy po WiFi i obsługi modemu LTE.( zrywa połączenie wiFi, resetuje modem). szczególnie na OFW, lepiej jest na Gargoyle i z modemami HiLink.
pawelpk
Użytkownik forum

No niestety ja mam playa więc nie mogę inny modem mieć. Ale powiem szczerze że nigdy przez 2 lata użytkowania nie zrestartował mi się modem ani router i zerwał połączenia. Jedynie co mnie w nim wkurza to że będąc za ścianą to zasięg drastycznie spada.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

wpisz w google: ekran anteny wifi
ODPOWIEDZ