Modem wewnętrzny na Mini PCi Express

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Modem wewnętrzny na Mini PCi Express

Post autor: Saracen »

Witam

Wymieniam teraz laptopa i w nowym będzie złącze ExpressCard 36/54 oraz wolne jedno Mini PCI Express wewnętrzne. W związku z tym mam kilka pytań.

Czy ktoś używał może modemu wewnętrznego? Czy można do niego podłączyć antenę wewnętrzna czy musi być zewnętrzna? Jak to funkcjonuje i czy jest w ogóle warte zachodu?

zależy mi na tym aby mieć modem na stałe w laptopie ale jeśli trzeba mieć antenę zewnętrzną to mija się to z celem.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Modem wewnętrzny na Mini PCi Express

Post autor: Jaco »

Wewnętrzne jest zwykle pod Wi-Fi ale może się zdarzyć jak już pisał o tym canidy tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50706#50706
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Oj coś czuje , że nic z tego nie wyjdzie. Ja kupuje Compala FL90 na Santa Rosa i nie widzę aby miał wbudowana antenę :|

Na allegro znalazłem inny modem na Mini PCI Express ale też jest przewidziany do konkretnych notebooków.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

@Saracen, wysłałem Ci wiadomość na PW. Jak masz link do instrukcji lub sama instrukcje do tego Compala FL90 to mogę sprawdzić co i jak. Z tego co jednak wiem to jest to model laptopa VBI (Veryfied By Intel). Sądzę zatem, że mogę pomóc. Testowałem różne modemy na MiniPCI Express. Jeżeli jesteś z W-wy lub okolic to możemy podłączyć mój modem.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja w swojej MaxDacie również posiadam Mini PCI Express do wi-fi i działa super bo już korzystałem z niej na swoim necie radiowym.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Ja również korzystam z Wi Fi na tym złączu, ale warto pamiętać, że o ile porty powinny być teoretycznie takie same, to już na 100% anteny są różne.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Mała recenzja - może się przydać: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 123.0.html
Saracen pisze:...Czy ktoś używał może modemu wewnętrznego?...
Czegoś nie rozumiem: chodzi o WiFi czy o modem GSM :?: Bo to dwie niezależne rzeczy. (modem Motorola SM56 V.92 to zwykły data/faks analog)
Jeśli chodzi o WiFi to Compal ma ją na pokładzie i tam jest antena wewnętrzna i nic więcej nie trzeba.
Jeśli chodzi o modem GSM oprócz anteny potrzebne jest złącze do kart sim w które Compal nie jest wyposażony.
Wniosek nasuwa się więc jeden: modemu GSM wewnętrznego nie można zamontować...
Ostatnio zmieniony 2007-10-29, 19:44 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

W tym laptopie będzie karta WiFi i zostaje mi właśnie 1 wolny slot Mini PCI Express. Chciałem tam zamontować modem GSM ale widzę, że z tego nić nie wyjdzie. Po pierwsze nie ma gdzie włożyć karty sim a po drugie problem z antena do modemu GSM.

@Canidy jestem z Białegostoku ale dzięki za chęć pomocy. Z instrukcją może być ciężko ale masz rację to jest VBI Intela.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Problem z anteną wewnętrzną do modemu to "pikuś" (widziałem "wkładki") - gorzej z adapterem kart sim którego nie ma na pokładzie Compala...
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

mar_kow pisze:Mała recenzja - może się przydać: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 123.0.html
Ta recenzja nie "pokrywa" wszystkich tematów.
mar_kow pisze:Czegoś nie rozumiem: chodzi o WiFi czy o modem GSM :?: Bo to dwie niezależne rzeczy.
Zdaje się, że @Saracen odróżnia te dwie rzeczy, ponieważ zapytał o modem a to już jest GSM. Wi Fi to karta sieciowa :)

Wracając do głównego wątku, Twoje możliwości zależą od Twojej konfiguracji, ponieważ w tym modelu Compala występują konfuguracje z anteną i portem SIM.
mar_kow pisze:Problem z anteną wewnętrzną do modemu to "pikuś" (widziałem "wkładki") - gorzej z adapterem kart sim którego nie ma na pokładzie Compala...
Port WWAN i port SIM zawsze występują razem. Nie spotkałem laptopa, który miałby tylko jeden z nich.

@Saracen, skoro widzisz drugi port MiniPCI to powinieneś widzieć kabelki. W jednym z Delli kabelki były schowane pod klawiaturą. Jeżeli brak jest anteny to na eBayu można kupić za ok 50-100 pln. Sprawdziłem i nie wolno wkładać kart WWAN (GSM) do portu Wi Fi.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

canidy pisze:...ponieważ w tym modelu Compala występują konfuguracje z anteną i portem SIM.
Skoro tak to nie ma problemu z modemem.
canidy pisze:Port WWAN i port SIM zawsze występują razem.
To fakt :) Wszystko zależy od konfiguracji jak już wspomniałeś.
canidy pisze:Sprawdziłem i nie wolno wkładać kart WWAN (GSM) do portu Wi Fi.
To następny fakt :) Kupując nie do końca należy wierzyć sprzedawcy - chyba że zamawia się konkretny znany model. Przypadek pomyłki modemu GSM i zwykłego data/faks znam z podwórka :lol: .
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Tak @mar_kow, dokładnie tak :)
Zatem @Saracen, wracamy do punktu wyjścia. Musiałbyś dostarczyć nam pełną specyfikację swojego laptopa lub sam dokładnie go zbadać.
Jeżeli już nie masz siły to zawsze możesz pozostać przy obecnym modemie.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Czytałem na różnych stronach o FL90 i nigdzie nie znalazłem, że można dodać czytnik kart sim a i w sklepach nie widziałem możliwości zakupu.

W moim przypadku chyba będzie lepiej kupić modem na Express 36/54 ale jeszcze poszukam informacji.
ODPOWIEDZ