Problem z anteną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
r0siu
Stały użytkownik forum

Problem z anteną

Post autor: r0siu »

Witam.
Mam mały problem z stabilnością łącza w Play LTE. Problem polega na tym że przy podłączonej antenie cybertech 15dbi tracę stabilność łącza. Pingi trzymają się na w miarę równym poziomie, jednak prędkości bardzo spadają. Przy wyłączonej antenie łącze stabilizuje się. Jednak w moim przypadku muszę mieć antenę. Zimą jakoś się połączyłem bez, jednak latem nie ma szans. Testowałem też 3G jednak tu nie zauważyłem problemów z stabilnością.

Router - B593s-22
Antena - CyberTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi

Niżej przedstawiam wyniki i proszę o pomoc w czym może być przyczyna.

3G - Antene zewnętrzna wyłączona - łącze stabilne
RSCP (dBm):- 90
ECIO (dB): -7
RSSI (dBm): -93

- Download ~ 4,70Mbit/s
- Upload ~ 1,40Mbit/s

3G - Antene zewnętrzna włączona - łącze stabilne
RSCP (dBm): -82
ECIO (dB): -9
RSSI (dBm): -87

- Download ~ 7,20Mbit/s
- Upload ~ 3,00Mbit/s

=================================================

LTE - Antene zewnętrzna wyłączona - łącze stabilne
RSSI (dBm): -87
RSRP (dBm): -112
RSRQ (dB): -7
- Download ~ 15,60Mbit/s
- Upload ~ 0,80Mbit/s

LTE - Antene zewnętrzna włączona - łącze nie stabilne
RSSI (dBm): -71
RSRP (dBm): -98
RSRQ (dB): -10
- Download ~ od 3,50Mbit/s do 12,00Mbit/s - łącze nie stabilne
- Upload ~ od 1,00Mbit/s do 9,80Mbit/s - łącze nie stabilne

Problem pojawił się gdzieś około 6 miesięcy temu w lato. Na początku myślałem że to wina operatora Play. Wykonałem kilka telefonów. Pokłóciłem się nie raz z Play. Nawet dostałem upust na 2 miesiące po 15zł na miesiąc żebym dał im spokój. Jednak problem nie znikł i zacząłem szukać przyczyny u siebie. Okazało się że jak jestem połączony przez antenę to strasznie skacze mi łączę. Przed awarią osiągałem stabilne 26Mbit/s teraz jest jak widać.
ODPOWIEDZ