RBM lejek

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
4muchy
Użytkownik forum

RBM lejek

Post autor: 4muchy »

Korzystam juz ponad pół roku z RBM transfery miałem po 25Mb/s, robiłem miesięcznie po 200-300GB i lejka nigdy nie miałem. Jednak od niedzieli internet działa 2Mb/s nic wiecej, nic mniej. W tym miesiącu zrobiłem 80GB zanim internet zwolnił, a w regulaminie jest, że mogą obciąć po 100GB do 1 Mb/s. Spotkał się ktoś z takimi objawami? Czy może to być spowodowane?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: RBM lejek

Post autor: radius »

Kiedy aktywowałeś plan LTE bez limitu? Jeżeli 1-go stycznia to nie jest w porządku, ale jeśli, np. 28 grudnia to Twój okres rozliczeniowy kończy się za dwa dni i do 80 GB ze stycznia należy dodać dane z grudnia.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
4muchy
Użytkownik forum

13 stycznia aktywowałem.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

No to skorzystali z innego punktu, że nadmiernie obciązyłes siec

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
4muchy
Użytkownik forum

To by obniżyli do 1Mb/s a mam 2Mb/s...
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

a te 80GB to sam download, czy upload też wliczyłeś?
4muchy
Użytkownik forum

Brałem z play24:
Obrazek
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Może testują na tobie nową opcję "100GB z prędkością 2Mbps"? (za tą cenę to by miało sens).
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie ma jak "inteligentna inaczej" odpowiedź, nic nie wnosząca do tematu. W RBM lejek po 100GB to 2Mb/s. Jak wygląda u ciebie UL ? zgodnie z regulaminem http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 102014.pdf lejek na UL to 384kb/s. Sprawdź czy to lejek, złóż reklamację jeśli Darmowy Internet LTE aktywowałeś faktycznie 13.01.
astrin
Stały użytkownik forum

Post autor: astrin »

Z tego co ja zauważyłem i z korespondencji z konsultantem z Play wynika, że brane jest pod uwagę 100 GB przekroczonych w danym miesiącu kalendarzowym, a nie od momentu aktywacji usługi. Wg regulaminu pewne jest tylko ograniczenie prędkości do końca okresu działania usługi, więc może mieć miejsce sytuacja, że po aktywacji usługi w dniu dzisiejszym, mając przekroczone w tym miesiącu 100 GB jutro możemy dostać ograniczenie prędkości do 2 Mb/s do końca okresu usługi tj. 24.02. Sam byłem w takiej sytuacji, ale złożyłem reklamację powołując się na niejasny regulamin i lejek został zdjęty na początku następnego miesiąca kalendarzowego. Raz miała miejsce odwrotna sytuacja, usługa kończyła się kilka dni przed końcem miesiąca i miałem założony lejek, ale został zniesiony dopiero od następnego miesiąca a nie po kolejnej aktywacji.
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Jak miałeś transfery po 25Mb/s to bym się cieszył, bo właśnie zauważyłem:
"W ramach usługi „Darmowy Internet LTE”, w trakcie 30 dniowego okresu ważności usługi prędkość transmisji danych wynosi maksymalnie 15 Mb/s w przypadku danych pobieranych i 5 Mb/s w przypadku danych wysyłanych, w technologii LTE i HSPA+."
Pytanie jest czy warto z nimi wojować, czy sobie odpuścić te 2 tygodnie?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Limit 15 Mb/s został już zdjęty stooo lat temu

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

astrin pisze:Z tego co ja zauważyłem i z korespondencji z konsultantem z Play wynika, że brane jest pod uwagę 100 GB przekroczonych w danym miesiącu kalendarzowym, a nie od momentu aktywacji usługi. Wg regulaminu pewne jest tylko ograniczenie prędkości do końca okresu działania usługi, więc może mieć miejsce sytuacja, że po aktywacji usługi w dniu dzisiejszym, mając przekroczone w tym miesiącu 100 GB jutro możemy dostać ograniczenie prędkości do 2 Mb/s do końca okresu usługi tj. 24.02. Sam byłem w takiej sytuacji, ale złożyłem reklamację powołując się na niejasny regulamin i lejek został zdjęty na początku następnego miesiąca kalendarzowego. Raz miała miejsce odwrotna sytuacja, usługa kończyła się kilka dni przed końcem miesiąca i miałem założony lejek, ale został zniesiony dopiero od następnego miesiąca a nie po kolejnej aktywacji.
Potwierdzam

Dzwonilem dzisiaj do technikow RBM i mowie ze wczoraj wlaczylem usluge na kolejne 30 dni LTE nielimitowane. Jednkaze mam zalozony wedlug mnie lejek. Konsultant sprawdzil i potwierdzil lejek i powiedzial ze lejek zostanie zdjety 31 stycznia o godzienie 0.00

Powiedzial rowniez ze rozliczaja to w cyklu 30 dniowym tzn resetuja kazdego 1 dnia mc, nie jest tutaj wazne to ze usluge lte aktywujemy tak jak ja 28.01

Jest wszystko ok czy reklamowac ?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

bartex03 pisze: Jest wszystko ok czy reklamowac ?
Ciesz się z tego co masz, ta usługa ewoluuje

Kod: Zaznacz cały

Tak w Play na bank są limitowane sesję i to bardzo mocno. Po moich testach na dzień dzisiejszy na pewno nie ma większych ograniczeń (oczywiście jak na łącza konsumenckie) w Orange i Plusie.
, z każdym dniem może zniknąć w obecnej formie.
jareq
artgast
Początkujący użytkownik forum

Post autor: artgast »

jarek7714 pisze:
bartex03 pisze: Jest wszystko ok czy reklamowac ?
Ciesz się z tego co masz, ta usługa ewoluuje

Kod: Zaznacz cały

Tak w Play na bank są limitowane sesję i to bardzo mocno. Po moich testach na dzień dzisiejszy na pewno nie ma większych ograniczeń (oczywiście jak na łącza konsumenckie) w Orange i Plusie.
, z każdym dniem może zniknąć w obecnej formie.

Nie wydaje mi się, aby to co kolega pisze miało odzwierciedlenie w rzeczywistości. Ja nie zauważyłem aby sesje były w jakiś sposób limitowane . W sesji można pobrać spokojnie kilkadziesiąt GB - tyle że poza szczytem obciążenia sieci . W szczycie żaden operator nie udźwignie użytkowników którzy chcieli by zająć całe pasmo swoimi działaniami- eter z gumy nie jest .
Obrazek
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Ostatnio zauważyłem że po ok. 2 godzinach internet rozłącza się nawet przeglądając internet bez obciążenia. Lejek nie jest przekroczony.
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
radko
Stały użytkownik forum

Post autor: radko »

Dzień dobry
Zapytam tak w wątku o RBM o godziny w których nie są naliczane Gb do limitu.
Czy to jest od 00:00 do 6:00 ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W RBM nie ma opcji noce poza limitem. To taryfa głosowa.
ODPOWIEDZ