długi czas odpowiedzi od drugiego routera

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Charper
Stały użytkownik forum

długi czas odpowiedzi od drugiego routera

Post autor: Charper »

witam, nie wiedziałem w którym dziale założyć temat dlatego w razie gdybym zrobił błąd proszę o przeniesienie i przepraszam za kłopot.
Mam dość specyficzną sytuację i dlatego mój sprzęt do Internetu mobilnego jest trochę złożony. Mianowicie za modem służy mi tzw. MiFi Huawei e5775s-32, który jest podłączony do routera tp-link mr3220 pracującego na gargoyle. tp-link jest połączony z komputerem za pomocą Ethernet. Zdecydowałem się na to rozwiązanie, bo huawei musi stać tam gdzie stoi, bo tylko tam internet zamiast 10 megabitów osiąga 20 i to jest zdecydowana korzyść, na tym mi zależy. Natomiast od routera huawei do mojego komputera jest na tyle daleko, że połączenie WIFI staje się niestabilne. Jednak w testach przędkości łącza zauważyłem pewną zależność. przy połączeniu przewodowym ping jest o ponad 20 milisekund dłuższy niż przy połączeniu z huawei przez wifi. polecenie tracert potwierdziło tą zależność

Obrazek

Co może być tego przyczyną i czy da się to rozwiązać?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: długi czas odpowiedzi od drugiego routera

Post autor: krystianb »

Po pierwsze czemu używasz 3220 jako routera. Skonfiguruj go jako AP, nie ma żadnego sensu budować kolejnego nat'a.
A jeśli chodzi o odpowiedź na ping takiej zabawki, to routerki mają słabiutkie procki, a proces ping chodzi na najniższym priorytecie. Choć trochę dziwi ta różnica. Ale pierwszą podpowiedź masz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ten bałagan z wysokim pingiem robi ten podwójny NAT. Miałem tak z Orange Airbox. Inny problem to może być uruchomione WiFi w E5775s-32. Wyłączyłem w nim WiFi Charper?
Charper
Stały użytkownik forum

Nie wyłączyłem. A da się jakoś to zrobić? Tutaj potrzeba nieoficjalnych metod bo urządzenie nie oferuje tej opcji. Nie ukrywam, przydałoby mi się to.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Szukałem u siebie i widzę, że faktycznie brak takiej opcji. Router Sierry miał opcję wyłączania WiFi.
Charper
Stały użytkownik forum

Niestety nikła nadzieja że ktoś zdolny zmodyfikuje oprogramowanie tego routera tak żeby dało się wyłączyć wifi. szkoda. temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ