Jaka antena do LTE i Huawei b315 ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vernixu
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do LTE i Huawei b315 ?

Post autor: Vernixu »

Witam Was wszystkich

Czytam i widzę że wiele razy było ale przeglądając różne fora i opinie mam troszkę mętlik w głowie.
Mam b315,abonament w Plusie,do nadajnika 1800 jakieś 4 km w dość otwartym terenie.Poziom sygnału wewnątrz domu to -96 dbi a prędkości do 5 Mbit/DL.
Trochę wolno bo na zewnątrz ponad 20 Mbit. i stąd pomysł a zakup anteny zewnętrznej bo nie będę trzymał routera na balkonie.
Co polecacie do mojego routera z kablami około 6-7 m ?
Zdaję sobię sprawę że wszelkie wynalazki SignalFlex czy inna Chińszczyzna lub druciki na magnesie nie mają sensu i troszkę kasy trzeba wydać ale jednocześnie chciałbym uniknąć wydania 600-700zł na antenę.Ale ~200 zł jest OK
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Jaka antena do LTE i Huawei b315 ?

Post autor: radius »

Wstaw screen z tego programu wcześniej wymuszając we Frequency Band najpierw 800, a następnie 1800 MHz: http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Vernixu

LTE 1800. Już sprawdzałem. Soft w routerze też już Zaktualizowałem aby nie było problemów z anteną zewnętrzną.
Vernixu

Kupiłem Sorensen SR-17 z kablami 6m.Mam nadzieję że bedzie dobra.Rozumiem że na najnowszym sofcie ze strony Plusa będzie OK bo te starsze nie przełączały na antenę zewnętrzną.
kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kamil666 »

Tak, ja mam takiego który przyszedł z plusa z nowym softem i nie musiałem aktualizować. Sam wykrył anteny, mimo wszystko w konfiguracji wybrałem mu ręcznie anteny zewnętrzne na sztywno.
Vernixu

Antena Sorensen przyszła i jest już na dachu.Obyło się bez kolejnej aktualizacji softu.Prędkość po pierwszych testach podskoczyła do około DL 20Mbit. ale UP to dopiero poszedł w górę.Było około1-1,5 a jest nawet 18 Mbit :)
Czy po zastosowaniu innego routera (nie wiem jakiego ale dopłacając około 200 zł) prędkości pójdą jeszcze do góry? Jeśli tak to co polecacie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Vernixu pisze:Czy po zastosowaniu innego routera (nie wiem jakiego ale dopłacając około 200 zł) prędkości pójdą jeszcze do góry
Nie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ