nokia 6080 polaczenie z internetem w sieci plus

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gienek
Początkujący użytkownik forum

nokia 6080 polaczenie z internetem w sieci plus

Post autor: gienek »

witam zmienilem niedawno telefon na nokia 6080 kupilem nieoryginalny kabel usb i chcialem go podlaczyc do kompa aby moc korzystac z internetu zainstalowalem pc suite wszystkie kreatory i niestety komputer nie znajduje modemu w moim telefonie.Ustawienia sa niby poprawne na wyswietlaczu wyskakuje G do transmisji danych pakietowych ale coz z tego skoro komputer nie widzi modemu.Probowalem wgrywac sterowniki od kabla(mimo ze pc suite)powinno wykryc je automatycznie ale i to nie przynioslo rezultatu.To musi byc jakis szczegol ktory jednak nie pozwala na polaczenie.Prosze wiec o pomoc co mam zrobic aby to zadzialalo najlepiej aby krok po kroku ktos mi opisal jak zrealizowac takie polaczenie bo jakos sie w tym pogubilem :lol: z gory dziekuje i prosze o w miare szybko odpowiedz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: nokia 6080 polaczenie z internetem w sieci plus

Post autor: Jaco »

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

A jaki masz ten nieoryginalny kable, pod COM czy USB? Aby połączyć się z internetem przez ten telefon potrzebujesz kabla CA-42 czyli USB.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
gienek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gienek »

tak to jest kabel usb ca42 i jak go wlaczam to wykrywa mi nowy sprzet lecz nie wykrywa modemu...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

gienek pisze: kupilem nieoryginalny kabel usb i.
I już po necie. Jedne działają inne nie. Po podłączeniu fona pod kompa po zainstalowaniu sterów powinien się pokazać na fonie komunikat: Akcesorium podłączono lub coś w tym stylu. Czy możesz przesyłać pliki tym kablem z fona na kompa i odwrotnie za pomocą PC Siute? Tam jest automatyczny kreator połączenia.Ale skoro ci nie znajduje modemu to nie połączysz się wcale.Wymień kabel na taki który będzie działał lub kup IRDĘ i przez nią zrób połączenie bo ten fon ma ją właśnie.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Jeśli chodzi o PC Suite to ja na nieoryginalnym kablu spokojnie mogłem przesyłać pliki, lecz połączyć z internetem się nie dało, rozwiązaniem było połączenie przez IrDA lub oryginalny kabel.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Używam nieoryginalnego kabla do 3220. Jest taki myk, że przez PC Suite nie da się w ogóle połączyć z netem, pliki da się przesyłać ale wcześniej po instalacji PC Suite trzeba jeszcze raz zainstalować stery od kabla. A żeby połączyć sie z netem muszę: odinstalować prawie wszystko co jest związane z PC Suitem (zostawiam sam program) co daje w przyszłości komunikat po każdym włączeniu kompa o braku jakiegośtam pliku. I potem zrobić zwykłego dialupa i wszystko działa.
A żeby komputer widział telefon jako modem poszukaj do niego sterowników (nie sugeruj się tym, że niby PC Suite ma mieć je wbudowane). Potem w panelu sterowania dajesz nowe urządzenie, wybierasz modem, wskazujesz na plik sterownika i gotowe.
A po podłączeniu kabla na ekranie telefonu pojawia mi się komunikat akcesorium podłączone a zaraz akcesorium niekompatybilne a pomimo to działa.
W Twoim przypadku pewnie jest podobnie więc możesz spróbować.
ODPOWIEDZ