Antena Biquad i ZTE MF910

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Regulus36
Użytkownik forum

Re: Antena Biquad i ZTE MF910

Post autor: Regulus36 »

Rozumiem, dlatego laptop we właściwościach karty pokazuje 144 Mb/s (niektórzy skarżyli się w wątku o B315, że karta łączy się tylko na 70 Mb/s). Nie zmienia to faktu, że po transfer po kablu jest o 10 Mb/s większy niż po wifi (tylko dwa urządzenia podłączone do B315: notebook po wifi i PC po ethernet 1Gb). Ale to temat do wątku o B315, tak jak i moja wściekłość na projektantów tego cuda chińskiej techniki za każdym razem, gdy bez wygiętych szczypiec nie idzie odkręcić SMA - nawet małe chińskie paluszki nie zmieszczą się do kwadratowych (!) gniazd anten.
Kupiłem plastikową obudowę 22x22 cm - jak na razie najpoważniejszy wydatek w budżecie anteny: 23 zł.
W sumie takie bezkosztowe to to rozwiązanie nie jest:
- płytka laminatu 10 zł
- kabel H155 2x3mx2zł= 12 zł
- wtyki SMA 2x5 zł =10 zł
- maszt 15 zł
czyli 48 zł. Do tego obudowa i wychodzi ponad 70 zł... Z drugiej strony satysfakcja, że działa: bezcenna :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Kup jakiś router z WiFi AC, wyłącz WiFi w Huawei i używaj go jak bramy. Powinna wydajność skoczyć.

Nie policzyłeś jeszcze czasu jaki poświęciłeś na to. ;) Tak, w budowie domowych anten właściwie chodzi o satysfakcję, że działa. :)
Regulus36
Użytkownik forum

Post autor: Regulus36 »

ja.michal pisze:Kup jakiś router z WiFi AC, wyłącz WiFi w Huawei i używaj go jak bramy. Powinna wydajność skoczyć.

Nie policzyłeś jeszcze czasu jaki poświęciłeś na to. ;) Tak, w budowie domowych anten właściwie chodzi o satysfakcję, że działa. :)
Ciekawa opcja, trochę eksperymentowałem z AC na tytułowym MF910, tam nie było różnicy, czy urządzenie łączyło się na 2,4 czy 5 GHz. Tyle, ze nie wszystkie widziały sieć 5 MHZ, więc musiałby być taki jak MF910 - z dystrybucja dwóch sieci jednocześnie.

Czas poświęcam hobbystycznie, czegoś nowego się człowiek dowie przy okazji. A jeśli ktoś na moich eksperymentach skorzysta, satysfakcja będzie większa :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przy AC wypada, aby było wszystko AC. ;)
ODPOWIEDZ