Antena obniża zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
diveriks
Początkujący użytkownik forum

Antena obniża zasięg

Post autor: diveriks »

Kupiłem polecaną antenę z cybertecha. Zewnętrzna. Wczoraj ją podłączyłem, ale nie byłem jeszcze z nią na dachu. Na razie była w domu w strategicznych miejscach i ku mojemu zdziwieniu z 2 kresek LTE mam jedną lub w ogóle UMTS.

Po odłączeniu anteny, znów mam dwie kreski LTE z samego modemu.

Jak to możliwe, co jest nie tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena obniża zasięg

Post autor: wojteks »

diveriks pisze:ale nie byłem jeszcze z nią na dachu. Na razie była w domu
Testowanie anteny zewnętrznej w domu jest bez sensu.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Niekoniecznie - o ile wiesz jak ja ustawic.

Tutaj pewnie jeszcze "boli" 50m kabla antenowego ;)
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niestety to się nie sprawdza. Nawet testowanie na zewnątrz na poziomie gruntu może nie dać efektu. Przerabiałem to z Cybertechem 17 na 2100 MHz.

Na dach z nią. ;)
Ridix
Użytkownik forum

Post autor: Ridix »

10 metrów kabla jak w moim przypadku robi swoje,taki sam zysk 7 metrów wyżej już z kablem.
diveriks zależy wiele czy masz widok na maszt,bo jeśli nie to jest loteria.Też wiele zależy od operatora,co ciekawe Play dużo mi nie polepszyła wspomniana antena a inne sieci znacznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

pytanie tylko po co kupiłeś Dual LTE 1800MHz z Cybertecha w ciemno. Szczególnie jak się korzysta z Plusa to wcale nie jest to takie jednoznaczne. No i kolejna sprawa na jakim modemie/ routerze jest używana? Np. B315 z Plusa wymaga odpowiedniego FW obsługującego anteny zew. Podsumowując zanim coś się kupi trzeba wiedzieć czy korzystasz z LTE1800 i czy sprzęt obsługuje anteny zew. Dobrze pytać przed i zacząć od podania lokalizacji i operatora oraz sprzętu.
diveriks

key pisze:Tutaj pewnie jeszcze "boli" 50m kabla antenowego ;)
mnie nie bo mam go 5 metrów.
matek451 pisze:pytanie tylko po co kupiłeś Dual LTE 1800MHz z Cybertecha w ciemno
dlatego, że dokładnie ta antena była polecana do mojego modemu czyli Huawei E3372. Operator to PLUS, a lokalizacja to wioska po Krakowem co się zwie Łuczyce.

Jest tam kilka masztów, i skoro łapię zasięg LTE to muszę się "łapać" na któryś z nich.
matek451
Guru bezprzewodowy

A kto ci ją polecił? Musiał być fachowiec nie lada. Przecież pisałem wielokrotnie, że w Plusie wybór anteny nie jest taki jednoznaczny i łatwy. a to dlatego, że Plus korzysta z sieci LTE800Sferii i LTE1800Mobylandu i w zależności od tego czy jesteś w zasięgu LTE800 czy LTE1800 dobierasz antenę. w twoim przypadku proponuję zacząć od podania jakim sprzętem dysponujesz? W twojej okolicy Mobyland ma pozwolenia na LTE 1800 w Kocmyrzowie, dwa w Michałowicach oraz w Węgrzcach-Bibicach i Krakowie, Morcinka 5. Trzeba się upewnić, które z nich działają i na nie po kolei kierować anteną. Próby w domu to lipa, antena musi być ustawiona prawidłowo, w domu nie działa. Na modemie/routerze wymuszasz tylko LTE aby nie łączył się z 3G Plusa. Te 2 kreski w domu to masz prawdopodobnie gdy połączysz się z siecią LTE800Sferii. Zasięg na 800MHz jest dużo większy niż na 1800MHz. LTE1800 Mobylandu ma wprawdzie priorytet ale sygnał w domu masz za słaby i zrzuca cię na LTE800Sferii. Najbliższe pozwolenia na LTE800Sferii to Goszcza, Pietrzejowice , Miłocice Kraków, Morcinka. zapewne część z nich działa i z którymś się łączysz w domu. Na LTE800Sferii na paśmie 5MHz z SISO maksymalny , teoretyczny DL 19Mb/s. Na LTE1800Mobylandu z 20MHz w MIMO DL 150Mb/s. Oczywiście zależą od obciążenia BTS-a i sygnału ale z reguły lepiej korzystać z LTE1800. Podaj jaki sprzęt, na Forum Plusa zapytam , które z wymienionych BTS-ów działają. Od tego zależy ustawienie tego Dual LTE1800 z Cybertecha.
marian_admwz

Post autor: marian_admwz »

Podłączyłem dziś antenę cybertecha 15dbi i mam podobnie. Kabla tylko 5 m. Operator play. Zysku prawie wcale. Przed instalacją:
http://i63.tinypic.com/oqydmr.jpg
Po podłączeniu anteny na dachu.
http://i64.tinypic.com/vfaqs.jpg

Mam 4 nadajniki w okolicy najbliższy 3.5 km ode mnie.
diveriks

matek451 pisze:A kto ci ją polecił? Musiał być fachowiec nie lada. Przecież pisałem wielokrotnie, że w Plusie wybór anteny nie jest taki jednoznaczny i łatwy. a to dlatego, że Plus korzysta z sieci LTE800Sferii i LTE1800Mobylandu i w zależności od tego czy jesteś w zasięgu LTE800 czy LTE1800 dobierasz antenę. w twoim przypadku proponuję zacząć od podania jakim sprzętem dysponujesz? W twojej okolicy Mobyland ma pozwolenia na LTE 1800 w Kocmyrzowie, dwa w Michałowicach oraz w Węgrzcach-Bibicach i Krakowie, Morcinka 5. Trzeba się upewnić, które z nich działają i na nie po kolei kierować anteną. Próby w domu to lipa, antena musi być ustawiona prawidłowo, w domu nie działa. Na modemie/routerze wymuszasz tylko LTE aby nie łączył się z 3G Plusa. Te 2 kreski w domu to masz prawdopodobnie gdy połączysz się z siecią LTE800Sferii. Zasięg na 800MHz jest dużo większy niż na 1800MHz. LTE1800 Mobylandu ma wprawdzie priorytet ale sygnał w domu masz za słaby i zrzuca cię na LTE800Sferii. Najbliższe pozwolenia na LTE800Sferii to Goszcza, Pietrzejowice , Miłocice Kraków, Morcinka. zapewne część z nich działa i z którymś się łączysz w domu. Na LTE800Sferii na paśmie 5MHz z SISO maksymalny , teoretyczny DL 19Mb/s. Na LTE1800Mobylandu z 20MHz w MIMO DL 150Mb/s. Oczywiście zależą od obciążenia BTS-a i sygnału ale z reguły lepiej korzystać z LTE1800. Podaj jaki sprzęt, na Forum Plusa zapytam , które z wymienionych BTS-ów działają. Od tego zależy ustawienie tego Dual LTE1800 z Cybertecha.
Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. O ile dobrze zrozumiałem to pytasz o modem, więc tak jak pisałem jest to: Huawei 3372 i o ile potrzebna wrs
przętowa: CL1E3372SM Ver.A

Antena: Antena Dualna LTE/4G 15dBi do Huawei E3272, E3372 MIMO o ta: http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html

Mam dom praktycznie sa samej górce (w wiosce nie ma nic wyższego) Goszcza i masz tam jest niżej, więc teoretycznie z dachu powinno być go "widać".

To co piszesz o częstotliwościach ma sens w praktycznym wymiarze, tego jak zachowuje się modem z i bez anteny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Niewiele zrozumiałeś z tego co napisałem. Powtórzę jeszcze raz w Plusie/CP dobór anteny do LTE nie jest jednoznaczny i prosty dlatego jak ktoś z góry polecił ci Cybertecha Dual LTE1800MHz to nie ma zielonego pojęcia o antenach do LTE w Plusie/CP. Dobór anteny zaczyna się od stwierdzenia czy zasięg LTE w Plusie/CP w danej lokalizacji jest z sieci LTE800Sferii czy LTE1800Mobylandu czy ewentualnie są szanse na obydwa. Tak jest w twoim przypadku. Zasięg w domu masz z sieci LTE800Sferii. Działają obydwa BTS-y w pobliżu czyli Goszcza i Pietrzejowice. Zasięg na LTE800 jest dużo większy niż na LTE1800. Ty kupiłeś antenę Dual LTE 1800MHz czyli do LTE1800. Najbliższy, działający BTS LTE1800Mobylandu to Michałowice9 Gimnazjum). Inne to Węgrzce _ zajazd w Bibicach oraz Kraków,Morcinka 5. Oczywiście przy odległości 7-9 km od BTS-a na antenie Dual LTE1800MHz masz szanse na połączenie z LTE Mobylandu. Antenę musisz ustawić po kolei na Michałowice, Bibice i Morcinka 5 i sprawdzasz oprócz sygnału uzyskane prędkości. wybierasz najlepszy BTS. Jeśli prędkości cię nie satysfakcjonują , są niższe niż na LTE800Sferii to wtedy kupujesz antenę na 800MHz czyli ATK-10/800-980 i korzystasz z Goszcza lub Pietrzejowic. Ale raczej na LTE1800Mobylandu powinno być szybciej.Działające BTS-y i pasma LTE na nich potwierdzone u operatora czyli w Plusie/CP. Na koniec E3372z Plusa to s-153 HiLink( łączysz się z nim poprzez stronę 192.168.8.1?) ,jeśli tak to na komputerze instalujesz http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Pozwala monitorować parametry sygnału LTE , oraz pokazuje Global Cell-ID ( w systemie szesnastkowym odpowiada ID Plusa) i co najważniejsze wymusisz w nim LTE1800 lub LTE800 na modemie. Po zalogowaniu w nim do E3372 pokaż parametry sygnału LTE800 i LTE1800, oraz Global Cell ID. W szczegółach tak powinien wyglądać dobór anteny do LTE Plusa/CP w twojej miejscowości.
diveriks

tak to wyglada

http://static.pokazywarka.pl/i/6305624/ ... 1454759151
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Sprawdź we Frequenzband z jakiej częstotliwości korzystasz.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
diveriks

radius pisze:Sprawdź we Frequenzband z jakiej częstotliwości korzystasz.
przy zmianie na dowolną częstotliwość dostaje komunikat:

Failed to connect to the network. Please check your network / Frequency band settings.

Rozłącza mnie w HiLink, po kilku takich próbach w ogóle nie była dostępna żadna sieć (wskaźnik sieci był "na szaro").

Gdy zmienie na automatyczny to pokazuje to co powyżej.
matek451
Guru bezprzewodowy

To połączenie LTE to na LTE800Sferii z BTS-a Goszcza ID22130. To tylko potwierdza to co napisałem wcześniej. Spróbuj ustawić nie dowolne tylko LTE1800 i zrób test ale z modemem na zewnątrz. Po czym zamontuj antenę Dual LTE1800Cybertecha, podłącz i ustaw na Michałowice-Gimnazjum, podłącz do B593 i na tylko LTE1800 zrób test.
diveriks

matek451 pisze:To połączenie LTE to na LTE800Sferii z BTS-a Goszcza ID22130. To tylko potwierdza to co napisałem wcześniej. Spróbuj ustawić nie dowolne tylko LTE1800 i zrób test ale z modemem na zewnątrz. Po czym zamontuj antenę Dual LTE1800Cybertecha, podłącz i ustaw na Michałowice-Gimnazjum, podłącz do B593 i na tylko LTE1800 zrób test.
Jak wymusić LTE1800? W HiLinku mogę zaznaczyć opcję "Tylko LTE", ale nie ma podziału na zakresy. Natomiast w LTE Watch gdy włącze czy to 1800 czy 800 to komunikat cały czas taki sam:

Failed to connect to the network. Please check your network / Frequency band settings.
matek451
Guru bezprzewodowy

Spróbuj z modemem na zewnątrz.
diveriks

matek451 pisze:Spróbuj z modemem na zewnątrz.

Wszystko zgodnie z tym co opisałeś wcześniej. Po wrzuceniu anteny na dach i ustawieniu na ten nadajnik śmiga. :padam: :zdrowko:

Aby nie zakładać niepotrzebnego tematu, teraz potrzebuję router. Który wybrać?

TP-LINK TL-MR3420 v2 PL

TP-LINK TL-WR1043ND

NetGear WNR3500L-100PES
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Z racji, że sam posiadam TP-Link TL-WR1043ND to polecam v2 z Gargoyle 1.6.2.2 na pokładzie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
diveriks

radius pisze:Z racji, że sam posiadam TP-Link TL-WR1043ND to polecam v2 z Gargoyle 1.6.2.2 na pokładzie.
A w czym jest lepszy od najtańśzego w tym zestawieniu: TP-LINK TL-MR3420 v2 PL

bo nie ukrywam, że cena ma spore znaczenie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Chcesz mieć problemy, lubisz zabawy z firmware routera, modemu, dodatkowe HUBy USB to kup MR3420.

No cóż zabawa w LTE kosztuje i nic na to nie poradzisz.
Nie pomagam na PW!
diveriks

wojteks pisze:Chcesz mieć problemy,
Konkretnie jakie?
wojteks pisze: lubisz zabawy z firmware routera, modemu, dodatkowe HUBy USB to kup MR3420.
Router jest kompatybilny z moim modemem E3372, po co mi dodatkowy HUB USB? Wpinam modem do routera, a ten propaguje sieć po chałupie. Obecnie odbiera go 1 urządzenie, w porywach 2 jednocześnie.
wojteks pisze:No cóż zabawa w LTE kosztuje i nic na to nie poradzisz.
Ja rozumiem, ale chodzi mi o to za co mam dopłacać 60 zł pomiędzy TL-MR3420 v2 a TL-WR1043ND

Przy tym porównaniu to widzę same wady dla WR1043: http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... ts%3Alist=
diveriks

wojteks pisze:Chcesz mieć problemy, lubisz zabawy z firmware routera, modemu, dodatkowe HUBy USB to kup MR3420.

No cóż zabawa w LTE kosztuje i nic na to nie poradzisz.

Albo jeszcze inaczj, skoro mam nie brać tego to jaki mam kupić? Modem to E3372
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

diveriks pisze:Router jest kompatybilny z moim modemem E3372, po co mi dodatkowy HUB USB? Wpinam modem do routera,
Tak teoretycznie jest, praktyka bywa inna. Hub jest potrzebny żeby zwiększyć zasilanie portu USB dla modemu.
diveriks pisze:Przy tym porównaniu to widzę same wady dla WR1043
Skoro tak to kup sobie jednak ten MR3420.
Nie pomagam na PW!
diveriks

wojteks pisze:
diveriks pisze:Router jest kompatybilny z moim modemem E3372, po co mi dodatkowy HUB USB? Wpinam modem do routera,
Tak teoretycznie jest, praktyka bywa inna. Hub jest potrzebny żeby zwiększyć zasilanie portu USB dla modemu.
diveriks pisze:Przy tym porównaniu to widzę same wady dla WR1043
Skoro tak to kup sobie jednak ten MR3420.
Ale chyba się nie obraziłeś, że podałem jakieś porównanie? Jestem laikiem, więc bzuję na tym co przeczytam. A co do samego porównania, to okazało się, że nie uwzględniono wielu danych...

Czy w przypadku WR1043ND będzie konieczne dodatkowe zasilanie do modemu? Warto wg. Ciebie dopłacić to 60 zł?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

U mnie E3372 HiLink chodzi bez żadnego dodatkowego zasilania. Pamiętaj, że 1043ND występuje jako v1, v2 i v3. Z tego testu nie wynika która wersja jest porównywana. Tak mocnego radia 2,4 GHz (5 nie obsługuje) jak w tym urządzeniu jeszcze nie spotkałem w niczym innym.
diveriks

radius pisze:U mnie E3372 HiLink chodzi bez żadnego dodatkowego zasilania. Pamiętaj, że 1043ND występuje jako v1, v2 i v3. Z tego testu nie wynika która wersja jest porównywana. Tak mocnego radia 2,4 GHz (5 nie obsługuje) jak w tym urządzeniu jeszcze nie spotkałem w niczym innym.
Brałbym ten, nie wiem która to wersja czy v2 czy v3: http://www.morele.net/router-tp-link-tl ... nd-298678/
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

v2 i v3 wygląda tak samo. Przed zakupem zadzwoń i zapytaj. Nie wiem czy na v3 są już alternatywne obrazy.
ODPOWIEDZ