RBM problem po 3 miesiącach użytkowania.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wali
Początkujący użytkownik forum

RBM problem po 3 miesiącach użytkowania.

Post autor: wali »

Cześć,
mam problem z internetem od RBM. Do rzeczy:
kupiłem starter z puszką ponad trzy miesiące temu. Doładowałem konto i włączyłem darmowy internet LTE. Działało. Po upływie ważności i zablokowaniu mi karty doładowałem znowu za 5 dyszek. Chcę się połączyć z internetem poprzez Huawei E3276s-150(od cyfrowego polsatu i program też, pogram przeinstalowałem) i lipa. Co Ciekawe nie można połączyć się zarówno w LTE, UMTSie i GMSie. Muszę zaznaczyć, że wykupiłem pakiet 600 mb za 5 zł. Pakiet darmowy internet LTE oczywiście też włączony. Został włączony przed zablokowaniem karty(może to ważne). Po wsadzeniu karty do tel łączy się z inernetem. Tel bez technologii LTE. O co tutaj chodzi? Może miał ktoś podobny problem i zna rozwiązanie?
pzdr
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: RBM problem po 3 miesiącach użytkowania.

Post autor: matek451 »

Wcześniej korzystałeś z tego E3276 do łączenia z LTE w Play na karcie RBM ? modem pokazuje zasięg LTE Play?
wali

1. pyt: tak.
2. pyt: przy LTE nie ma zasięgu. Przy UMTSie i GSMie pokazuje się zasięg i podświetla się przycisk Połącz. Gdy go naciskam to próbuje się połączyć lecz po chwili zmienia się komunikat na Połączenie Zakończone i dwie mozzliwosci: Ponów Wybieranie i Anuluj. Dodam jeszcze, że Orange działa na tym modemie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

APN masz ustawiony internet ? Przeszukaj ręcznie jakie sieci są w okolicy.
wali

APN ustawiony na Dynamiczny. Ręczne wyszukiwanie znajduje wszystkie sieci w UMTSie. Zarejestrowany w Play (3G). Przy próbie połączenia objawy takie jak wcześniej napisałem. Przy LTE nie wyszukuje Playa. Są pozostałe. Mogę zarejestrować w innej sieci bez dodatkowych kosztów?
Edit: jednak nie mogę się zarejestrować w innej sieci. Próbowałem.
Edit2: później pojadę do brata z kartą RBM i sprawdzę na jego routerze. On może coś wymyśli.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

APN ma być internet.
wali

Nigdy nie miałem wpisanego Internet przy APNie. Zawsze korzystałem z LTE, a z tego co zauważyłem to przy tej technologii nie trzeba tego mieć(sprawdziłem teraz z kartą Orange). Dobra. To teraz przynajmniej RBM w UMTSie mi działa.
W LTE po wyszukiwaniu ręcznym nie znajduje mi Playa. Może wina jest po stronie sieci po tym jak mi zablokowali kartę i następnie po doładowaniu odblokowali. W poniedziałek do nich zadzwonie.
Edit: ps. Jestem w zasięgu Play LTE, bo z kartą Orange znajduje i przez te trzy miesiące było OK, a nie zmieniłem miejsca, z którego korzystam z internetu.
ODPOWIEDZ