INternet LTE PLus lub cyfrowy polsat

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin_77
Początkujący użytkownik forum

INternet LTE PLus lub cyfrowy polsat

Post autor: marcin_77 »

Witam,

jestem świeżutkim użytkownikiem tego forum, i niestety przeczytanie wszystkich dostępnych informacji ze zrozumieniem chyba mnie przerasta na obecną chwile. Do tego czas nagli, dlatego proszę o pomoc/ dobrą radę. :D

Ze względu na fakt, iż kończy mi sie umowa na internet (netia), a orange uważam za zło konieczne (podobno u mnie do 80 mb) to zastanawiam się nad przenosinami na lte. Wybór padł na CP i plus, ponieważ zamówiłem telewizję z CP, więc w smart dom to chyba dość dobrze wychodzi, a dodatkowo można mieć niezły rabat za konto w plus banku (po 50 zł przez pierwsze 6 miesiecy i po 20 zł od 7-24 miesiaca umowy).

Lokalizacja - Legnica, Nad Skarpą

1. LTE w plusie rozumiem lekko lepiej niż w CP, bo chyba routery na własność ?
2. Jak mam zamiar korzystać tylko w domu to jakie znaczenie ma dla mnie pakiet LTE (50, 80, 100) skoro niby dalej LTE jest bez limitu?
3. Mam w domu dwa laptopy, 3 tablety, 3 iphone4 i smart TV. To musiałoby być podłaczone na wi fi. W wersji hard core wszystko działa. :) Czy korzystanie z netu będzie płynne, szczególnie chodzi mi o zwieszanie na smart tv, bo tam nie raz oglądam jakiś film z netu on-line?
4. Jaki router wybrać, na stronie widzę 3 opcje Huawei E5180, Huawei B315 lub zestam D-linka DWR-116 z modemem Huawei E3372 (ostatnia opcja daje ewentualną możliwośc zabrania neta ze sobą)?

Wszelka pomoc mile widziana, bo neta z netii mam jeszcze przez tydzień, więc mogę nie wyrobić, aby przeczytać o dobrych radach. :)

Z góry dziękuje

Marcin
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: INternet LTE PLus lub cyfrowy polsat

Post autor: Hermogenes »

Odpowiem Tobie jako amator .Jeżeli masz 80 Mbps z kabla to korzystaj z tego tylko w wybranych lokalizacjach LTE dorówna takim wynikom .a mobilny dokupisz sobie na wyjazdy w razie potrzeby .poz Hermogenes
marcin_77

80 z kabla to mam wg Orange, co będzie to życie pokaże :) Nie spodziewam się więcej jak 15Mbps :(

A orange dodatkowo muszę utrzymywać telefon stacjonarny lub łącze :( Więc minimum 70zł zamiast np. 35 -40 w Plus lub CP
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Skoro masz możliwość mieć Neo do 80Mb/s, to o ile nie chcesz tego internetu "wozić/przenosić", to moim zdaniem byłaby najlepsza opcja.
Internet mobilny jednak jest niestabilny jeżeli chodzi o prędkości, czyli raz będziesz miał 70Mb/s, a za chwilę możesz mieć 7Mb/s i może tak zostać już do końca umowy, niestety nic z tym nie zrobisz bo regulaminy są tak napisane że internet jest do ..... Mb/s (zresztą Neo też jest do).
Neo wyjdzie trochę drożej (39,90+utrzymanie łącza/telefon). Ja by zrobił tak:
1. Wziął Neo przez internet/telefon.
2. Sprawdził prędkość łącza.
3. Jeżeli prędkości zawierałby się w zakresie 40-80Mb/s to bym zostawił.
P.S. W Orange 39.90+chyba 23 za utrzymanie łącza (bierzesz telefon i go zawieszasz :D )
Mógłbyś jeszcze podać przybliżoną lokalizację (ulica).
Ridix
Użytkownik forum

Post autor: Ridix »

Najbardziej opłaca się Huawei B315,na pewno telewizor Smart TV będzie dobrze działał,zarówno po kablu lub WIFI.Ten pakiet możesz wykorzystać w różnych technologiach LTE/HSPA+ .Jeśli go wykorzystasz,to jeśli masz obciążonego BTSa to zakładają tobie lejek i na pewno nie da się wtedy nic oglądnąć na smart tv,no może że poszli po rozum do głowy i jest 2 Mb/s jak w PLAY.Musiałbyś się popytać,nawet jakby dali tobie ten lejek 2 Mb/s to tyle potrzeba do Smart TV minimalnie,do komfortowego oglądania.Który pakiet masz wybrać,może masz dane z Netii ?,ile wykorzystywałeś na miesiąc danych ?. Bo jeśli 30-50GB to możesz internet u nich brać.
marcin_77

Lokalizacja podana - dla przypomnienia Legnica, Nad Skarpą
Blazer

marcin_77 pisze:Lokalizacja podana - dla przypomnienia Legnica, Nad Skarpą
Mój błąd :facepalm:
2 laptopy, 3 tablety i Smart TV Hmm, podejrzewam że nie tylko strony przeglądasz.
VOD i Youtube dosyć mocno obciążają łącza i potrzebują dużo danych.
Możesz jeszcze zrobić tak:
Kupujesz jakiś starter Plusa wkładasz do telefonu lub modemu z LTE i sprawdzasz prędkość łącza.
Po tych testach dopiero bym zdecydował, aczkolwiek moim faworytem i tak jest Neo (jeżeli osiągnęłaby prędkości 40-80Mb/s).
marcin_77

Neo zamówiona telefonicznie, przetestuje i zobaczymy. Jakiś net muszę mieć :)
Blazer

marcin_77 pisze:Neo zamówiona telefonicznie, przetestuje i zobaczymy. Jakiś net muszę mieć :)
Pamiętaj o 14 dniowym okresie na zwrot bez podania przyczyny (musisz poinformować operatora o zwrocie, następnie masz 14dni na odesłanie/oddanie sprzętu który otrzymałeś).
P.S. Sprawdź też czy Neo działa stabilnie (choć w Twoim mieści raczej nie przewiduje większych problemów) i nie zrywa połączenia. Z netią miałem takie cyrki, że jak była ustawiona na centrali na 20Mb/s to nie szło uzyskać synchronizacji (1-2 razy na dzień po 15-20 min), obniżenie do 10Mb/s sprawiało, że wszystko działało pięknie. Jako ciekawostkę podam, że obecnie mam Neo 40Mb/s i na tym samym łączu nie ma żadnych problemów, no ale łącze i centrala należy do Orange i to tłumaczy problemy Netii :hyhy: .
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Na 10-20 miales inna technologie, na 40 masz VDSL. To tlumaczy dlaczego Ci dziala

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Blazer

onken pisze:Na 10-20 miales inna technologie, na 40 masz VDSL. To tlumaczy dlaczego Ci dziala
Moja teoria jest tak, że Orange ma udostępnić panel innym operatorom i to robi inna spraw to jakość udostępnianego sprzętu.
W mojej lokalizacji centrale są dosyć mocno obciążone, a ta do której ja jestem podłączony jest najstarszą w mojej miejscowości.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Nie do konca. Jak miales 10-20 to pracowalo na ADSL2+ , jak masz pod 40 to masz VDSL, ot cala zagadka

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ