Witam,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem pewny czy umieściłem mojego posta w odpowiednim dziale, w razie czego proszę o przeniesienie.
Mam usługę Internetu LTE za domu (po rabatach 59.90zł/miesiąc), 150GB w strefie domowej i 20GB poza strefą. Strefę domową wyznaczyłem pierwszego dnia, dostałem SMS potwierdzający, mimo wszystko ssie mi limit z tego poza strefą. Kontaktowałem się w tej sprawie z Orange wiele razy i NIKT nie jest w stanie pomóc, za każdym razem tłumaczę od nowa i najgorsze jest to, że w większości przypadków konsultanci to delikatnie mówić głupki - nie rozumieją co się do nich mówi i cały czas odpowiadają wyuczonymi formułkami, które nie mają sensu w stosunku do tego co mówię i z czym mam problem.
Pogrzebałem trochę w googlach i wyszło na to, że obok mnie są dwa nadajniki LTE - jeden oddalony o ok. 550m, drugi 1000m w linii prostej.
Może modem połączył się najpierw z jednym kiedy wyznaczyłem strefę domową, a teraz z drugim i stąd problem?
Da radę jakoś sprawdzić, z którym nadajnikiem się łączę?
Znalazłem jakieś programy, które to potrafią ale działają tylko z modemami, które wpina się do komputera pod USB. Ja mam zte mf283+ i łączę przez WiFi, mogę ewentualnie po LANie...
Jeśli ktoś z Was ma pomysł jak ten problem rozwiązać to proszę o porady.
pozdrawiam,
Piotr
Orange LTE dla domu, problem ze strefą domową
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange LTE dla domu, problem ze strefą domową
Te routery ZTE mają po blokowany soft, zresztą nie tylko one. Ale gdzieś widziałem, że ktoś miał w nim firmware, który podawał praktycznie wszystkie potrzebne parametry łącza, z numerem nadajnika włącznie. Poszukaj lub pisz do Orange.
Programy do diagnostyki działają na routerach m.in. Huawei B315, e5186, Fritz!Box i modemach usb, np. e3372s.
Programy do diagnostyki działają na routerach m.in. Huawei B315, e5186, Fritz!Box i modemach usb, np. e3372s.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Orange LTE dla domu, problem ze strefą domową
Zadzwoń pod *800. Tam powinni być bardziej rozgarnięci jeśli chodzi o internet.