LTE PLUS na antenie od HSPA+ ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
LTE PLUS na antenie od HSPA+ ?
Witam. Jestem posiadaczem nielimitowanego internetu z play-a na zestawie TP-Link MR3420 + Huawei E3131+ Antena ATK10 900Mhz dzięki czemu w miejscowości Elgnówko koło Olsztynka odbieram internet Hspa+. Płacę 50 zł miesięcznie. Niestety umowa za 2 miesiące mi się kończy a za przedłużenie internetu bez limitu chcą 80zł.
Rozglądam sie za ofertami innych operatorów. Moje wymagania to: Internet bez limitu, Prędkość około 10Mb albo więcej. Sprzęt najlepiej żeby był w cenie abonamentu operatora ewentualnie mogę dołożyć stówę albo dwie na anteny.
Zainteresowałem się Ofertą Cyfrowego polsatu bo podobno u nich LTE ma lepszy zasięg bo nadaje na niższej częstotliwości, ale sprzęt mają lipny te ODU-IDU czy jak tam zwał od Ibisza jakoś nie przekonuje mnie. Tą drogą zajrzałem na ofertę PLUSA. 60zł za 50GB i LTE bez limitu. Do tego wziął bym modem-router Huawei B315. No i antena.. To prawda że ATK10 od HSPA+ działa też na LTE ?
Jeśli tak miał bym bez przeróbek i inwestowania w nowe anteny internet bez limitu. Tylko jak to jest z tym bez limitu, po przekroszeniu 50GB lejek ? jeśli tak to do jakiej prędkości?
Jakie są szanse że w mojej miejscowości Elgnówko na antenie ATK10 złapię LTE ?
Rozglądam sie za ofertami innych operatorów. Moje wymagania to: Internet bez limitu, Prędkość około 10Mb albo więcej. Sprzęt najlepiej żeby był w cenie abonamentu operatora ewentualnie mogę dołożyć stówę albo dwie na anteny.
Zainteresowałem się Ofertą Cyfrowego polsatu bo podobno u nich LTE ma lepszy zasięg bo nadaje na niższej częstotliwości, ale sprzęt mają lipny te ODU-IDU czy jak tam zwał od Ibisza jakoś nie przekonuje mnie. Tą drogą zajrzałem na ofertę PLUSA. 60zł za 50GB i LTE bez limitu. Do tego wziął bym modem-router Huawei B315. No i antena.. To prawda że ATK10 od HSPA+ działa też na LTE ?
Jeśli tak miał bym bez przeróbek i inwestowania w nowe anteny internet bez limitu. Tylko jak to jest z tym bez limitu, po przekroszeniu 50GB lejek ? jeśli tak to do jakiej prędkości?
Jakie są szanse że w mojej miejscowości Elgnówko na antenie ATK10 złapię LTE ?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE PLUS na antenie od HSPA+ ?
Jak nie wypowiesz umowy to przejdzie na czas nieokreślony na dotychczasowych warunkach czyli bez limitu za 49,99 jeśli masz taką teraz. Jak już zmieniać to na Plus a nie na CP i najlepiej z programem SmartDom( rabat 50% na abonament dla klientów Plusa lub TV Sat z CP). W Plusie sprzęt na własność, bierzesz B315. Tylko jeśli masz zasięg LTE z sieci LTE800Sferii z BTS-a Olsztynek lub Warlity Małe to nie spodziewaj się jakiś wodotrysków. Pasmo 5MHz z SISO, z którego korzysta Sferia w teorii zapewnia maksymalny DL do 19Mb/s. W praktyce może działać jak HSPA+. Antena ATK-10 900MHz działa też z LTE800Sferii. W Olsztynku, Mierkowska 1 jest też BTS LTE1800Mobylandu , sieć zapewnia teoretycznie lepsze prędkości ale nie ma gwarancji zasięgu nawet na antenie Dual LTE1800MHz. Proponuję najpierw zrobić testy LTE z Plusa w swojej lokalizacji, czyli wziąć B315 na próbę i podłączyć antenę ATK-10( potrzebny konektor FME(m)-SMA(m)).
-
- Stały użytkownik forum
A co z lejem w Plusie? co się stanie po przekroczeniu tych 50GB limitu danych?
-
- Guru bezprzewodowy
Lejek to teraz mniejszy problem, Plus poluzował FUP i pozwala wykorzystać więcej GB bez lejka. Ale za to zmalały prędkości o obciążenia BTS-ów. Ale zapis o FUP i lejku 32kb/s nadal w regulaminie.
- onken
- ** Moderator **
Zmalaly predkosci wszedzie. Niebawem dolaczy i Orange i Tmobile
-
- Guru bezprzewodowy
tak szybko nie dołączą - kupili nowe częstotliwości przecież.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents