Internet UPC 120 Mbit (router do 400 zł)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet UPC 120 Mbit (router do 400 zł)
Witam, poszukuje routera do ok. 400 zł.
Router ma być w technologi przesyłu ac. Będzie do niego podłączone ok 6 -8 urządzeń z tego 3 na 5 Ghz. Zależy mi na możliwości podłączenia dysku twardego do portu USB i bezproblemowe przesłanie z niego oraz do niego plików z dużymi filmami w formatach MKV, a następnie odtworzenie ich w TV box Android w programie Kodi.
Dodatkowo chciałbym aby była możliwość zainstalowania klienta torrent aby mógł ściągać sobie pliki.
Miłym akcentem była by możliwość dostępu do plików z innego miejsca podłączonego do sieci.
Ze wstępnych poszukiwań mam kilka propozycji oto niektóre z nich:
Tp-link Archer C5
Netgear R6220
Linksys EA6700
Asus RT-AC1200+
Co byście polecili w tej kwocie i dlaczego akurat ten model ?
Router ma być w technologi przesyłu ac. Będzie do niego podłączone ok 6 -8 urządzeń z tego 3 na 5 Ghz. Zależy mi na możliwości podłączenia dysku twardego do portu USB i bezproblemowe przesłanie z niego oraz do niego plików z dużymi filmami w formatach MKV, a następnie odtworzenie ich w TV box Android w programie Kodi.
Dodatkowo chciałbym aby była możliwość zainstalowania klienta torrent aby mógł ściągać sobie pliki.
Miłym akcentem była by możliwość dostępu do plików z innego miejsca podłączonego do sieci.
Ze wstępnych poszukiwań mam kilka propozycji oto niektóre z nich:
Tp-link Archer C5
Netgear R6220
Linksys EA6700
Asus RT-AC1200+
Co byście polecili w tej kwocie i dlaczego akurat ten model ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet UPC 120 Mbit (router do 400 zł)
Jeśli to ma działać wydajnie to zwykły router nie wiem czy to wszystko obrobi. Myślałeś o zrobieniu "routera" samemu na bazie jakiegoś terminala lub miniPC?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bierz Linksysa EA6700, ja go mam po wifi idzie do 270Mbps - wifi AC, w jednym z postów pisałem o tym, w razie pytań służę.
-
- Początkujący użytkownik forum
W sumie nie chce stawiać dodatkwych urządzeń takich jak miniPC. Interesuje mnie małe pudełeczko nie pobierające dużo energii.ja.michal pisze:Jeśli to ma działać wydajnie to zwykły router nie wiem czy to wszystko obrobi. Myślałeś o zrobieniu "routera" samemu na bazie jakiegoś terminala lub miniPC?
Znalazłem tylko jedną taką całkiem niezła recenzje. Chciałbym potwierdzić te dane gdzieś indziej. Powiedz mi jak sprawa ma się z dyskiem podłączonym pod port USB jaki transfer uzyskujesz na 5Ghz ?kamil.szymczak pisze:Bierz Linksysa EA6700, ja go mam po wifi idzie do 270Mbps - wifi AC, w jednym z postów pisałem o tym, w razie pytań służę.
Ogólnie byłem zdecydowany na Asusa ma bardzo ciekawe parametry, ale jak czytałem w jednej rezenzji jest bardzo kiepsko z transferem z dysku USB.
Ktoś miał z nim doczynienia ?
-
Powiem tak, miałem WD My Cloud - dysk sieciowy połączony gigabitem to po wifi AC wysyłanie z komputera to ok 25-30 sek 1GB. Jeśli chodzi o dysk pod USB to jest tragedia, nie pakowałbym się w to, nie ważne jaki router nie ważne jakie wifi i tak będzie wolno...
-
najwyższy wynik ale coś duży ping, oczywiście po WIFI