Witam,
przymierzam się do zakupu anteny. Do najbliższego BTS-a jest ok 6,5km w linii prostej (UMTS 2100). Antena ma współpracować z routerem ZTE MF283+. Którą antenę byście wybrali ???
Router jest skonfigurowany na wybór sieci - tylko WCDMA i po połączeniu pokazuje zasięg na 1 kreskę HSPA +DC. Z tego co się orientuję to Orange nadaje UMTS tylko na 2100MHz. Poza tym teren jest ukształtowany w taki sposób że na 90% z żadnego innego BTS-a nie ma zasięgu w miejscu odbioru.
Zmień filtr i się okaże, że z tej stacji masz także U900. Ta częstotliwość lepiej penetruje, więc może dolatywać i z innej lokalizacji. Posiadasz telefon z systemem Android? Jaki to model?
Jeżeli używasz innej sieci to przełóż kartę z routera ZTE do niego i uruchom wcześniej pobrany ze sklepu Play Network Signal Info. Poczytaj czy ten telefon ma tryb Engineer Mode żeby wymusić daną częstotliwość i ocenić poziom sygnału.
A jak ten router wystawisz za okno to jakie osiągasz prędkości?
Za okno nie wystawiałem, natomiast stojąc na parapecie (wysokość 1 piętra) łapie jedną kreskę - ale nie ma mowy o jakimkolwiek stabilnym połączeniu, korzystanie z internetu jest niemożliwe. Po podłączeniu dwóch anten jak na niżej załączonym obrazku zasięg "wskakiwał" na 2-3 kreski, przez kilka minut internet działał dobrze (na speedteście download nawet do 15Mb/s) ale po chwili połączenie zrywało, w przeglądarce komunikat "nie można wyświetlić strony". Dopiero po restarcie urządzenia było OK ale tylko przez chwilę i tak w kółko, pomimo tego że tryb sieci cały czas ustawiony był na "tylko WCDMA"
Dipol jako firma mnie trochę rozczarowali Zamówiłem u nich 2x ATK20 , 2x SMA, 8m kabla,maszt itp . Zamówienie za 200zł ,a oni odpisali, że nie przylutują mi wtyków ani anten do przewodu, bo nie oferują tego typu usługi... Serio !?
Przecież oni mają w ofercie antenę z kablem zakończonym SMA? Samo mocowanie kabla a antenie to kabel przykręcony w puszcze przy antenie, nie ma tam co lutować.
ja.michal pisze:Przecież oni mają w ofercie antenę z kablem zakończonym SMA? Samo mocowanie kabla a antenie to kabel przykręcony w puszcze przy antenie, nie ma tam co lutować.
Owszem mają , ale z kablem o długości 10 metrów. A po co mi tyle ,skoro w zupełności wystarczy mi 4 m. Zawsze mniejsze straty
Jak paczka przyjdzie to będę wiedział dokładnie. Bo podobno przy ATK-10 się przykręca , a przy ATK20 trzeba lutować, ale to się okaże
Hermogenes pisze:Zeszłego lata zamawiałem z kablem 3 m przyszła przylutowana w puszce ATK 10 z drugiej strony zarobiony wtyk nawet koszulka termo .poz Hermogenes
Widocznie polityka firmy się zmieniła. Na pytanie czy chociaż zarobią mi same wtyki , to dostałem odpowiedź, że mogę u nich zamówić zaciskacz za 130 zł